Rasister och islamofober är knappast ledsna idag


Jag får i alla fall en känsla av att de       tycker att situationen i Syrien är lite uppiggande, jag hoppas att jag har fel.

Utan att vi ännu fått höra några närmare rapporter om vad som hänt så kan man väl konstatera att myndigheterna i Syrien inte gjort tillräckligt för att styra upp situationen.

Samtidigt så hävdas det från Iran att de ska avbryta all handel med de länder som publicerat karikatyrteckningarna. Uppenbarligen så har deras ambassader inte berättat för statsledningen att det råder pressfrihet i Europa.

Peter Kadhammar skriver en intressant artikel i Aftonbladet som jag vill rekommendera.
Nu får man spotta på muslimer, skriver han.

AB: Jag vet att man ska vara extremt försiktig med historiska paralleller. Men det finns en likhet mellan juden före förintelsen och muslimen i dag. Muslimerna är en folkgrupp som det är accepterat att spotta på eller åtminstone bekymrat prata om.

Han avslutar artikeln med: ”Det är något förbannat obehagligt som gror i Sverige och Europa.” 

[ Peter Kadhammar I Aftonbladet ]

 


20 svar till “Rasister och islamofober är knappast ledsna idag”

 1. ”Rasister och islamofober är knappast ledsna idag”

  Nej…jag är rädd för att ett försvarligt antal muslimer och trångsynta föraktare av det västerländska samhällena även de gläds en smula. En framtida samexistens tarvar nog ett närmande från två håll- inte bara ett icke-dynamiskt accepterande av ena parten till förfång för den andras värderingar/livssyn.
  Att spotta på de förfärliga västerlandet har ju varit en sedan sisådär 1928, tilltagande företeelse. //Al Ghouti

 2. Att dra paralleller mellan de fysiska övergreppen på judar i Tyskland under 30-talet från välorganiserade grupper som SA, och några teckningar i en dansk landsortstidning är rent hårresande.

 3. Hårresande eller inte så finns dessa paralleller där. Situationen just nu påminner en hel del om stämningen före kristallnatten. Läs tex http://fotolasse.se/?p=317

  Rasismen i Danmark är tämligen omfattande, den antimuslimska propagandan oxo. Och det är NU vi måste agera mot den innan den når samma omfattning som före Förintelsen. Det håller du väl med om antar jag..

 4. Likheterna med Kristallnatten är en märklig idé. Det är ju muslimerna som står för bränder, förstörelse, mordhot och flaggbränning.

 5. Är det muslimerna som bränner flyktingförläggningar och moskéer? Mjaha, jag trodde att det var våra inhemska smånazzar som hälls med sådant. Och att 60% av muslimerna anser att de blir dåligt bemötta, de menar kanske av andra muslimer då..?

 6. Agera ja…men i två riktningar! Vi kommer aldrig att se en förändring av den generella attityden gentemot muslimer som ’enhet’ när vi får se reaktioner av den typ som de danska karikatyrerna alstrat. Fungerande samexistens kräver mer än den ena partens tolerans. Historiskt sett krävs faktiskt så konkreta ting som umgänge, ingifte mm och då inte ensidigt- i det fallet talar vi bara assimilering, utan sann beblandning där bl a konvertiter åt endera hållet accepteras fullt ut, där äktenskap åt bägge hållen accepteras fullt ut- och där förstår jag ju det omöjliga, utopiska i den tanken. Med utgångspunkt från koranen…strikt, kommer detta aldrig att kunna ske.

 7. Nej, muslimer (extrema) bränner ambassader och flaggor. Nazzarna är en högljudd grupp utan något folkligt stöd. Till Malte: Även om JP är en dansk elittidning tror jag inte den har så många prenumeranter i den muslimska världen.

 8. Jag tycker det känns som både Jinge och Kadhammar blandar rasism och muslimhat med ihop rätten att vara heligt förbannad på att extremister i Syrien bränner oskyldiga länders ambassader. Risken finns att man brännmärker vanliga hederliga Svensson som rasister bara för att de är förbannade på en uppenbart brottslig och meningslös handling. På samma sätt som Jinge har rätt att vara förbannad på Israels övergrepp utan att bli kallad antisemit så har man rätt att vara förbannad på de här tilltagen utan att bli kallad islamofob.

  Jag hyser fortfarande visst hopp om mänskligheten och tror att folk kan se skillnaden mellan religionen Islam och idiotiska tilltag som en liten klick extremister håller på med. Malmöbloggaren är förstås undantagen, men vem lyssnar på lallande idioter?

 9. Man skulle kunna tro att vi lär oss från historien. Men det vi lärt oss från t.ex. andra världskriget är att inte rösta på en tysk högljudd nazist. Vi har lärt oss att Hitler var Ondskan (personifierad). Vad vi inte lärt oss är att Hitler kan byta skepnad. Hitler kan vara dansk (Pia Kjaersgaard), holländsk (Pim Fortuyn) eller israel (Ariel Sharon). Hitler kan vara en kvinna. Hitler kan hata muslimer i stället för judar. Hitler kan prata om kultur och religion i stället för ras.

  ”Det är något förbannat obehagligt som gror i Sverige och Europa.”

 10. Du trampar på i samma spår som vanligt, Jinge. Är det syriska folkmassor som bränner nordiska ambassader är det naturligtvis ett tecken på den ondska som finns i Europa och Chile. Folkmassan i Damaskus måste ju vara god då den finns i ett fattigare och svagare land än vårt.

  Sådant post-sovjetiskt vänstertänkande är vad som skapar den moderna rasismen i i-länderna.

 11. I vårt land styr inte präster. Merparten av bloggosfären i Sverige skulle hänga fastkedjade upp och ner mot en stenvägg om så vore. Publiceringen var olycklig och onödig, icke desto mindre fullt möjlig. Tills vidare står lyckligtvis politiken och juridiken ÖVER religionen i Sverige. Tolerans och respektmatchen mellan den islamska världen och Europa då? Ja låt oss prata om den. MEN.! Första bästa Saudier som öppnar käften i det ämnet åker på en propp! Det finns inget uppiggande i situationen Jinge. Sorgligt nog snarare ett giganstiskt självmål för såväl Islam som för integrationen av muslimer i Europa.

 12. ”syriska folkmassor” – skulle vilja se en syrisk folkmassa som törs göra någonting överhuvudtaget utan uttrycklig uppmuntran från regeringen. Vanliga muslimers indignation utnyttjas nu på ett cyniskt sätt av en diktatur. En bra spinn för Bashir Assad som står mot väggen pga FN-kommissionen i Libanon (mordet på Rafik Hariri).

  Annars håller jag med Roope: ”Sorgligt nog snarare ett gigantiskt självmål för såväl Islam som för integrationen av muslimer i Europa.”

 13. Hej
  Jag undrar en sak.
  Hur många muslimer har danska soldater skjutit eller bombat
  ihjäl?
  Någon som har koll?

 14. Ett över 5 år gammalt inlägg i en svensk nyhetsgrupp, perspektiv?

  // Kommentarsreglerna // Jinge

  PS Att citera Thomas Nord ger inga pluspoäng på denna blogg.. :-(

 15. Som jag skrev tidigare i ett inlägg som jag gjorde på denna blogg så kan man inte bunta ihop alla muslimer o säga ”muslimerna” brände ner ambassaderna muslimerna gjorde det o dom gjorde det där etc. Ska ni upplysta, civiliserade Svenskar aldrig fatta att ”muslimerna” är inte alla muslimer!. Det finns lika många sorters muslimer som det finns länder i den här världen. Att dra alla över samma kam är så patetiskt och ociviliserat att man nästan tror att ni är kvar på medeltiden här i Sverige ibland. Jag tar illa upp som muslim när man spyr galla över ”muslimer”. Dom bränner nog inte ambassaderna bara för att dom är muslimer. Det är nog som någon skrev att det ligger ett politiskt motiv bakom detta. Varför går man inte ut och gör intervjuer med dom andra 1.6 miljarder muslimerna och ser vad dom tycker om saker och ting. Ni skulle nog bli ganska förvånade om ni fick höra vad resten av oss hade att säga om saker och ting. Men ni kanske inte vill veta så mycket om Islam eller muslimer. Ni vill ha nån att spotta på och förnedra. Islam har funnits i ca 1400 år och än idag vet många i denna värld inte så mycket om religionen. Man tror på det man läser i tidningar och ser på TV.

 16. James! Vänder du dig oxo mot sättet jag beskriver dessa händelser? OM du gör det så var himla konkret och förklara för mig vad jag kan förbättra/förtydliga!

 17. Jinge!

  Jag har som sagt inte hunnit bilda mig en uppfattning om hur du besrkiver muslimer. Jag är ganska ny här. Men jag tycker den här bloggen och andra bloggar som jag regebundet besöker är bra. Blir bara lite upprörd över människors dumhet. Trodde alla hade gått i skolan här. Tyvärr så var det flera som sov under religionslektionerna, eller så va läraren och läroböckerna så dåliga att man inte fick lära sig så mycket om Islam. I Europa har det funnits ”muslimskräck” i flera hundra år och det sitter djupt rotat. Och det blir inte bättre av att median spär på dem genom att visa bilder på ”muslimer” som mördare, terrorister etc. Öst och Väst kommer tyvärr aldrig att kunna mötas på ett normalt sätt sålänge det finns fördomar hos båda sidor. Jag vet att det finns massor av fördomar hos några muslimer som jag känner om ”väst”.