Rapport om Israel och Jerusalem hemligstämplad av EU


Idag hittade jag en uppgift på Vänsterpartiets hemsida som berättar att EU:s ministerråd hemligstämplade en kritisk rapport 12 december.

Och föga förvånande var det Israel som begärde att den kritiska rapporten skulle hemligstämplas. Det är anmärkningsvärt att en rapport som handlar om hur Israel behandlar palestinierna, och om murbygget hemligstämplas av EU.

Varför undersöker man hur sakförhållanden är på plats om inte EU:s befolkning ska få reda på resultatet?

Karin Thorborg: EU har mörklagt en kritisk rapport om situationen i Östra Jerusalem efter påtryckningar från Israel. Nu vill vänsterpartiet veta om utrikesminister Laila Freivalds tänker göra något åt hemlighetsmakeriet. – Att hemlighålla dokumentet är en kapitulation inför Israels intressen som vi inte kan acceptera, säger Karin Thorborg, riksdagsledamot (v)…

…Beslutet att inte publicera rapporten välkomnas av israeliska diplomater i Bryssel som menar att rapporten skulle skada relationerna mellan EU och Israel.

Karin Thorborg har skickat en förfrågan till Laila Freivalds men ännu inte fått något svar. Hon ställer själv frågan om Sverige nu ska ge upp sin kritiska röst bara för att vi är medlemmar i EU. En berättigad fråga..

Jag har tidigare skrivit om de aktiva stalkers som drabbar mig varje gång jag skriver något om Israel. Så blir det förstås nu också. Men det stärker mig bara i min kritik av Israels återkommande brott mot Folkrätten, Genèvekonventionen, de mänskliga rättigheterna och FN:s resolutioner.

Den dagen Israel upphör med den pågående etniska rensningen då tystnar min kritik. Inte förr..

[i] Vänsterpartiets artikel


4 svar till “Rapport om Israel och Jerusalem hemligstämplad av EU”

  1. http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_11293458.asp

    Tyckte det var intressant att se hur Helle Klein kommenterade både EU’s mörkläggning och Ahmadinejad’s provocerande uttalande i två blogg-poster efter varandra.

    Israel’s ”immunitet” för brott mot mänskligheten tyckte hon inte var så bra, Ahmadinejad’s skitsnack om Israel däremot är totalt förkastligt och borde genast leda till bojkott och allt möjligt annat.

  2. Om SvD har tillgång till rapporten måste det finnas andra som har den. Vem är först med att hitta en länk?

    Vad är det f.ö. som är så hemskt med att påverka valet i Israel? Att EU gick ut och hotade med att dra in biståndet till Palestinierna om Hamas vann valet var tydligen inga problem, och där kan man verkligen snacka om att försöka påverka val.