Rapport från ett krigsmobiliseringsmöte hos vänner till Syriens nationella rådIdag välkomnar jag som gästbloggare Erik Jonsson som är busschaufför i yngre medelåldern. Han har tidigare bl.a. arbetat med Iraksolidaritet och är aktiv i Syriensolidaritet. Ursprungligen kommer han från Lund men flyttade till Stockholm i slutet på 90-talet. Han rapporterar här från ett möte på ABF i Stockholm. Samma kväll höll USA:s president Barack Obama, den värste krigshetsaren mot Syrien och runtom i världen, ett av sina krigsförberedande tal i FN:s generalförsamling.

”Igår kväll hölls ett möte på ABF med titeln ”Ljuset i tunneln – hur vi kan knyta band med Syrien, stötta den demokratiska oppositionen och bygga en ljus framtid”. Enligt arrangörerna i Nätverket Syrien – Sverige så skulle det vara en ”öppen diskussion med representanter från olika delar av den syriska oppositionen.”

Vi har tillverkat ett flygblad (bilden) som vi passade på att dela ut i entrén till ABF strax före mötet skulle börja. (Det var Erik, jag och en person till som delade ut flygbladet). Minst 90 % av de som passerade tog emot flygbladet. Många som tog emot flygbladet var positiva och en person som skulle gå på mötet var på vår linje.
Men efter 20 min kom tre medlemmar ur Nätverket Syrien – Sverige och började skälla på oss. Det var upprörda och inte öppna för en vettig diskussion. En av de tre menade bestämt att USA m.fl. inte ligger bakom det pågående kriget i Syrien och att de i så fall skulle vara emot det. De sa (så klart) att vi ”stödjer diktatorn” och vi sa å vår sida att vi är emot anfallskrig och vi frågade dem om de vill ha det som i Irak.


Flygbladstexten på baksidan återges i separat blogginlägg.

Lokalen var dekorerad med en stor fabrikstillverkad banderoll med texten ”Free Syria” och med Syriens flagga i bakgrunden. Cirka 23 personer hade kommit för att lyssna till Nätverkets budskap på detta möte som var det sista i en serie av fyra möten. Mötet började med att en representant från Nätverket Syrien – Sverige höll ett välskrivet anförande som följer en mycket tydlig linje som återkommer i pressen och som förmodligen har sitt ursprung i NATO-högkvarteret, Pentagon eller hos någon ansluten tankesmedja.

Följande punkter ingår resonemanget:
1. Vi i väst ser våldet i Syrien och känner vanmakt och vill blunda.
2. Våldets ursprung är den ”blodiga och despotiska regimen”.
3. Världssamfundet är ”förlamat” och de har ”sällan sett ett folk som har varit så ensamt i sin kamp” (jo de sa faktiskt det, trots att ca 88 stater i varierande grad stödjer deras politiska projekt för regimskifte).
4. Folket i väst måste börja vakna och sätta press på politikerna (Är det verkligen nödvändigt i Sverige där alla partier i riksdagen redan i praktiken har visat att de kan vara beredda att stödja ett krig mot Syrien?)

Helt borta ur resonemanget är naturligtvis att supermakten och flera världens mäktigaste länder har fullt upp med att beväpna och utbilda och leda sin interventionsarmé från baserna i Turkiet. I inledningsanförandet sa talaren även att Nätverket Syrien – Sverige bildades för några månader sedan och att de har föresatt sig att ”knyta band med den syriska oppositionen”.

Nästa del av mötet var att två personer över videolänk skulle berätta om läget i Syrien. En person som kallade sig Amir med en brödbakningsmaskin istället för ett ansikte på skärmen påstod att han befann sig i Damaskus och hans berättelse som översattes från arabiska gick ut på att Syriens regering ”bombar överallt” och det inte finns någon del av landet som man inte kan höra bomberna. Särskilt hävdade han att regeringen bombar ”palestinska läger”. Det passar ju väldigt bra om man vill få med sig folk från arabvärlden som tvivlar på USA-propagandan.

Samtidigt varnade han för att man inte skall låta sig luras av att allt verkar lugnt om man reser till Damaskus. Hur det går ihop med att regeringen ”bombar överallt” framgick inte. Han förde fram det helt absurda påståendet att ”det inte finns någon del av Syrien där folket inte lider av bombningarna”. Det påståendet är så fantastiskt att man kan misstänka att de som ligger bakom det har tänkt sig att lyssnaren är den typiske medelsvensson i väst som inte är särskilt insatt i läget. Striderna pågår framför allt i nordvästra Syrien där NATO:s krigare tar sig in i landet från Turkiet.

Nu är det även svårt att få tag på bensin och ibland bröd sa han. Men det är absolut inte den ekonomiska krigföringen från världens rikaste länder som det beror på. Samma länder som idag för krig mot Syrien lyckades ju ha ihjäl 500 000 irakiska barn genom de mycket hårda sanktionerna på 90-talet. Istället säger denna stora folkets vän att det är regimens fel eftersom regimen ”vill straffa sitt eget folk för att de gör uppror”.

USA:s försök att få till regimskiften i de länder där det finns regeringar som inte fritt släpper in kapital från väst kallas numera i propagandan för REVOLUTIONER. Det tycks ju tyda på att de har förstått att folk är beredda att stödja verkliga revolutioner men inte USA:s samhällsomstörtande verksamhet som syftar till att tillsätta USA-vänliga marionetter som de har gjort så många gånger.

Revolutionens mål sägs på mötet vara ”demokratiska val”. Att val som arrangeras av USA och dess anhängare med alla deras vapen och enorma ekonomiska styrka på något sätt skulle kunna vara demokratiska eller att folkmajoritetens intressen genom dessa skulle tas till vara finns det inga historiska belägg för. Tvärtom visar det sig att i alla länder som USA har stort inflytande i så koncentreras den ekonomiska och politiska makten till en mycket liten grupp personer.

USA och dess medlöpare står i grunden för en politik som betyder en eliternas diktatur, krig, tortyr och allmän ofrihet, utplundring, svält och enorm miljöförstöring. Det är denna politik som håller på att verkställas i Syrien. Somliga kallar det REVOLUTION men vi kallar det ett pågående MASSMORD.


i Andra om: , ,, , , , , , , ,

Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 26/9
SvD 26/9
SvD 2 26/9
Aftonbladet 26/9
Expressen 26/9
Sveriges RadioSvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn 30/7

  11 comments for “Rapport från ett krigsmobiliseringsmöte hos vänner till Syriens nationella råd

 1. buongiorno
  26 september, 2012 at 21:37

  I England och USA arbetar mer än 500.000 människor i krigsindustrin. Lika många jobbar i bankindustrin och de båda lever i symbios. Inget vapenslukande krig pågår, Afganistan, Irak, Libyen är förbrukade som kunder. Nu är det många om den syriska marknaden, men kombinationen Saudiarabien – USA – England är svårslagen som konkurrent. Ofantligt många dör, men vad bryr sig marknaden om det. 2011 var vinsten av USA.s vapenexport mer än 60.000.000.000 dollar efter ´det att alla mutor o löner betalts. Vem tror på fred. Inte jag.

 2. 26 september, 2012 at 23:04

  Redan Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet i sitt avskedstal som pressident 1959 tror jag – för 63 år sedan. ”Drönare” finns nu i långt över 50 länder. För att komma åt detta behövs starka folkliga rörelser -som nog måste ifrågasätta kapitalismen. Annars är ju argumentet att det behövs ”för tillväxten”.

 3. Arash
  28 september, 2012 at 13:20

  Jinge, nu håller du på att förfalska historien. På vilket sätt var utländskt kapital förhindrat från att investera i Syrien? Är du omedveten om att Shell, BP och Ericsson gjorde affärer med Syrien ända in i 2011 och att EU och väst under hela 2000-talet har närmat sig den syriska regimen? EU och Syrien var på väg att inleda ett associationsavtal som skulle inneburit långtgående frihandel med den syriska regimen, för detta ändamål beslutade EU så sent som i december 2010 investera 5 miljarder euro i Syrien. Regimen har aldrig varit anti-kapitalistisk och har aldrig varit konsekvent anti-imperialistisk, särskilt inte under 2000-talet då Carl Bildt, Condoleezza Rice och höga västledare åkte skytteltrafik till Damaskus.
  http://medandefaller.posterous.com/darfor-har-brunvanstern-fel-om-syrien-qa

  • 28 september, 2012 at 14:11

   Först, detta gästblogginlägg är skrivet av Erik Jonsson som var på mötet. Bloggen http://jinge.se övertogs av mi 25/7g, Anders Romelsjö, sedan Jinge (Jan-Erik Flücht) frågat mig i maj om jag vill göra det.
   Gästblogginlägget behandlar inte just de frågor du reser. Dock, dina uppgifter ter sig rimliga. Jag har aldrig uppfattat Syriens regering som anti-kapitalistisk. En av (de förklarliga) orsakerna till de folkliga protsterna förra våren var just den ekonomiska politiken.
   Vårt flygblad ger stöd för ett fritt, demokratiskt och oberoende Syrien och för fred i Mellanöstern och världen. Det finns många uppgifter som visar att utländska intressen lagt sig i protesterna för egna syften. USA har enligt Pentagonuppgifter sedan flera år planerat att destabilisera Libanon (klart, med svensk hjälp), Syrien (pågår) och Iran (nästa steg, se Obamas och Netannyahos tal i FN denna vecka.

 4. Iyad
  28 september, 2012 at 13:50

  Det är märkligt hur man kan vrida bilden för att passa egen begränsad förståelse. Ni säger i titeln att det var ”ett krigsmobiliseringsmöte”! Här är inspelningen av mötet, och den typiska medelsvensson som ni säger kan bedöma själv.
  http://bambuser.com/v/3008950.

  Ni skulle ha varit också på dem tidigare studiekvällarna för att se att vi i nätverket stödjer inte nåt krig i Syrien! Här är inspelningen av tredje mötet som handlade om dem olika syriska oppositionella grupperingar.
  http://bambuser.com/v/2991512

  Skäms på er som var i mötet och sedan skrev en så här vidrig rapport!

 5. 28 september, 2012 at 14:16

  Jag var inte själv på mötet. Möjligen är benämningen ”krigsmobiliseringsmöte” alltför tillspetsad, Kanske kan skribenten Erik Jonsson, som var på mötet, kommentera detta. Jag kommer att lyssna på rapporten från mötet, men hinner nog inte idag.

  Det är mycket glädjande att läsa att ni i ”nätverket” inte stödjer något krig i Syrien, Kan vi samarbeta i denna fråga? Vi är väl eniga om att något slags inbördeskrig pågår, och även att soldater från utlandet deltar? Även det nya FN-sändebudet sa det i sin rapport till FN. Sedan många månader finns uppgifter om detta i massmedia, även i USA (NY Times t.ex.), Storbritannien (the Guardian, Sunday Times).
  Ser fram mot fortsatt diskussion i frågan.

  • Iyad
   28 september, 2012 at 14:50

   Anders, jag håller med allt du säger. Men det bara en del av sanningen. Och man ser samma mönster i den här artikel!

   Skrivaren berättar om den första aktivisten som pratade, Amr, utan att tänka att man kan inte så lätt gå ut med sitt riktigt namn eller bild eftersom folk i Syrien är rädda. Det är inte som här i Sverige!! Dessutom hade Amr en dålig koppling till ett trådlös nätverk som gjorde det nästan omöjligt att visa nåt bild. Varför frågade skrivaren inte om den här under mötet i stället för att skriva så illa!

   Skrivaren också sa ingenting om den andra aktivisten, som är kvinna, som var inte utklädd som fanatiker, har Alawite backgrund, och gick ut med sitt riktigt namn och bild!! Hon är väl känd, (t.ex. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19152529). Det bara låg att skrivaren sa ingenting om henne eller om vad hon sa om civila aktiviteter som hon deltog i!

  • 29 september, 2012 at 16:02

   Jag lyssnar nu på inspelningen av mötet. Övertygande fakta talar för att den inte är främst är ett folkligt uppror mot en blodig diktatur som inledningstalaren påstår. Det finns folkliga protester, fredlig i början. Det rör sig som verkställandet av en gammal plan från Pentagon att destabilisera Libyren (skett), Syrien (pågår) och Iran längre fram för att öka USA:s inflytande. ”Motståndsmännen” utgörs enligt fakta till stor del av utländska krigare, ej sällan jihadister. Även FN:s medlare uppger att det finns några tusen utländska krigare i Syrien. Vill ni stödja arbete för ett fritt, självständigt och mer demokratiskt Syrien – sök kontakt med Syrien-Solidaritet. Se också om denna film om kampen mot utländska motståndsmän, http://www.fib.se/utrikes/item/1869-slaget-om-syrien-tv-fran-fronten

 6. 28 september, 2012 at 16:54

  Avvaktar kommentar från blogginläggets skrivare.

  Läser i Dagens Nyheter att Quatars emir, allierad till USA, vill få till stånd en arabisk militär intervention i Syrien. Det är ni säkert emot, eller hur?

  Historien visar att USA är den i särklass mest aggressiva staten efter andra världskriget. Irak, uppemot 1 miljon dödade, tortyr, statsapparaten påtagligt destruerad, förföljelser av akademiker, sannolik användning av uranvapen, en lydregering som nu får anslutning till NATO (men som söker samarbete med Iran).
  Afghanistan..

  Obamas regering har låtit utbilda, betala och sända in utländska soldater, bl.a. jihadister och Al Quadia-folk till Syrien enligt olika massmedia. För mer än 10 år sedan drog Pentagon upp planer för att destabilisera Libyen (klart), Syrien (på gång) och Iran.
  Syrien är bland annat en bricka i ett storpolitiskt spel, där demonstrationer med förståeliga krav på förbättringar och demokrati tagits över alltmer av USA och dess allierade – som bl.a. förstörde Annans fredsplan.
  Att kraftfullt ta ställning mot utländsk inblandning innebär inte att man ställer upp på Assads politik. Instämmer du?

  Jag läste i Aron Lunds genomgång av olika motstånsgrupper om NCB som vill ha bort Assad, men motsätter sig utländsk inblandning. Mycket bättre än SNC, vars talesmän till stor del är eller har varit i USA:s tjänst -se Charlie Skeltons artikel i Guardian eller blogginlägg här.

  • Iyad
   28 september, 2012 at 17:54

   En gång till, jag håller med vad du säger. Dessutom förstår folk i Syrien att USA eller Qatar eller Turkiet har deras egna intresse och bryr inte sig om vad händer med syriska folket.

   Men det som vissa i vänster (här i Sverige och i omvärlden) vill inte förstå (eller snarare kan inte förstå) är att det finns demokratiska krafter bland syriska oppositionen som jobbar hårt för att nå frihet till hela syriska folket! Det handlar inte bara om SNC!!

   Vi vill skapa kontakt med dem. Och det är bedrövlig att det står i titeln till den här blogginlägg att studiekvällen där vi kontaktade civila aktivister kallas för ”krigsmobiliseringsmöte”! Titta på inspelningarna, du ska hitta ingenting om att vi stödjer krig i Syrien!

 7. 28 september, 2012 at 19:04

  Jag vet att det finns sådan opposition. Jag har läst (i Aron Lunds rapport som Palme-Centrum utgivit) att National Coordination Bureau (NCB) är en sådan organisation och har nämnt detta ovan. Har nämnt detta i tidigare blogginlägg. Jag vet från Hans Öhrn & Hashim Al-Malki som besökte Damaskus i maj att de besökte kontoret för en organisation som ville ha bort Assad och samtidigt var emot utländsk intervention. Hans Öhrn och jag har nämnt detta i ett inlägg om Syrien med stöd för Annans fredsplan till DN, SvD, Aftonbladet och GP -som de inte ville publicera! Se mitt första blogginlägg 25/7 som ansvarig för http://jinge.se

  Jag kommer att se på inspelningen från mötet senast i morgon och ska fundera på blogginläggets titel mot bakgrund av detta. Jag återkommer alltså till denna fråga.

Comments are closed.