Putin en Kejsare?


Söndag morgon, Handen. En av helgens mer intressanta nyheter är Vladimir Putins utspel på den säkerhetskonferens han deltagit i München.


Han framförde där
en tämligen besk kritik mot USA, en kritik som redan väckt protester i – USA. SvD: ”Putin framförde sin skarpa kritik vid en säkerhetskonferens i München på lördagen. – En stat, USA, har överskridit sina nationella gränser på alla sätt, sade han inför 250 åhörare, däribland 40 försvars- och utrikesministrar. – Det här ger näring åt en kapprustning där länder vill skaffa sig kärnvapen, sade Putin.”

En av de mer intressanta kommentarerna kommer dock inte från vare sig radion eller tidningarnas kommentarer utan den kommer från en – blogg. Det är Lasse Strömberg som frankt förklarar: ”Rysslands president Putin har tagit bladet från munnen och sagt några sanningar som många, inte minst i den svenska riksdagen, borde ta åt sig och lyssna på. Putin har, till skillnad från ex v Fredrik Malm (fp) och Fredrik Federley från centerns ungdomsförbund sett vad USA står för.”

Just Fredrik Malm har vi i dagarna hört propagera för en amerikansk bombkampanj mot Iran. Det känns otäckt att vissa svenska riksdagsledamöter är så extremt förblindade att de utan vidare anammar den amerikanska och israeliska propagandaoffensiven mot Iran. De hade givetvis aldrig hamnat i riksdagen om deras väljare känt till detta i förväg.

Men Putin då? Jo det var givetvis ett intressant uttalande, möjligen rimmar det lite illa med hur Ryssland behandlar sina gamla f.d. Sovjet-
republiker. Man kan också se paralleller till Bushs ”Kriget mot Terrorismen” när det gäller de interna svårigheter som ryssarna har, t.ex. hur de behandlar Tjetjenien och människor därifrån hemma i centrala Ryssland. Men det hindrar inte att det ligger mycket i DNs referat.

DN: ”Putin kritiserade inte bara USA utan även Nato och sade att omvärlden är ”vittnen till en otyglad användning av militära stridsmedel i internationella angelägenheter”. – Varför är det nödvändigt att vid varje tillfälle bomba och skjuta, frågade sig den ryske presidenten enligt Süddeutsche Zeitung. Han menade att våld bara får användas i nödfall och är bara legitimt om det föregåtts av ett FN-beslut.”


Varför kommer jag så osökt att tänka på Kejsare?

Såhär i arla morgonstund försöker jag dra mig till minnes om det fanns något FN-beslut om Sovjets invasion av Afghanistan, men mitt minne är kort, lika kort som Putins. Men tro nu inte att jag med dessa rader försvarar USA, det lär ni nog inte få uppleva. USA:s strävan efter en total världs-
hegemoni skrämmer mig. Mannen som aldrig valdes till president, men ändå blev det, kan få mig att ligga sömnlös ibland. Men visst kan man undra efter Putins utspel vad han säger om Israel som med vapen i hand förtrycker och jagar sina palestinska grannar i strid med FN:s mänskliga rättigheter, krigets lagar och Genève-
konventionen?

Men prata går…

* Bisatsen: Tur att min lilla kattsambo är så gullig. Annars skulle man nog bli sur när hon väcker husse klockan 03.00 för att hon är hungrig. Jodå, lilla kattfröken fick sin mat…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Vladimir Putin. München, USA, Vapen, Makt, Nato, Bush, Israel, Hegemoni, Imperialism, Tjetjenien, FN, Politik[/tags]Nyligen.se


7 svar till “Putin en Kejsare?”

 1. Vissa russofober lever fortfarande i dunkla vatten… kom ut ur garderoben Jinge och vädra dina fördomar öppet istället det tjänar du på.

  Vladimir Putin med ett folkligt och synnerligen demokratiskt stöd (fn 79-80%) för inga raskrig tusentals mil från de egna gränserna, kriget mot de väststödda och västbeväpnade terroristerna med näst intill obefintligt lokaltstöd (som ”demokraten” Yeltsin påbörjade) är sedan länge avslutat och folket åtnjuter samma rättigheter som alla ryska medborgare i alla delstater. Kan du inte nämna Ryssland utan att dra in FOX och CNNs version av situationen borde du i alla fall låta andra med mer öppen attityd mot öst få höra det.

  Vad skall vi annnars tro? Att den anglo-amerikanska marknadsdiktaturen som för raskrig i Israels tjänst är höjden av demokrati som bör spridas med kärnvapen och massmord?

  Vladimir Putin var öppen, mer öppen än alla västmakternas företrädare tillsammans och han kritiserade dem för deras ”demokratier” där agendan fastställs bakom lyckta bankdörrar och där aggressionerna och vapenskrammlet nu återigen burits fram till Rysslands gränser.

 2. ”Vissa russofober lever fortfarande i dunkla vatten… kom ut ur garderoben Jinge och vädra dina fördomar öppet istället det tjänar du på.”

  Mycket märkliga kommentarer får man läsa…

 3. Tsar Vladimir kallas han av en del, så visst ligger det något i det. Putin är hyffsat populär, men enligt mina ryska vänner så röstar man på Putin för att alternativen är värre. Dessutom så är valdeltagandet EXTREMT lågt. Det Putin gör väldigt skickligt -och få i väst förstår- är att spela på både tsarryska och sovjetiska symboler, allt för att stärka staten. En av de mest obehagliga aspekterna av detta är hur man spelar på en gammal imperieideologi när det gäller kaukasus. Detta har ofta rasistiska undertoner.

  Men hur man än vrider och vänder på det så är Putin bättre än Jeltsin.

 4. Bah, det enda konkreta Putin har gjort sedan han tillträdde år 2001 är att ha fyrdubblat Rysslands militärbudget.

  Framåt för ett enat federalt Europa som kan sätta klåfingarna i Washington, Moskva och Beijing på plats!