Proffsdemonstrant – ett yrke?


Lilly Näslund heter en ung tjej som enligt Aftonbladet gripits tre gånger av polis i samband med demonstrationer.

Aftonbladet skriver: ”För tredje gången på kort tid tvingades polisen ingripa mot den 23-åriga proffsdemonstranten”. Det är en uppgift som sannolikt stämmer, det framgår inte om hon gjort något olagligt mer än att ha stört allmän ordning. Men Aftonbladet gör inte som kvällstidnings-
kollegan Expressen som felaktigt påstod att hon är vänsterpolitiker, vilket hon vare sig är eller har varit.

Aftonbladet: ”- Borgarsvin! Döda de rika! ropade motdemonstranterna medan manifestationen mot fastighetsskatten pågick framme vid scenen. Motdemonstranterna angreps dessutom själva vid minst två tillfällen av arga fastighetsskatte-
motståndare.”

Jag vet inte vem Lilly Näslund är men jag gissar att hon umgås i kretsar som de Autonoma, AFA, Anarkister, Osynliga Partiet och/eller Syndikalisterna. Att kalla dessa för vänster är inte helt oproblematiskt. De uppräknade grupperna flyter ihop till en sörja som jag inte ser någon struktur i, men skulle man se en struktur bland anarkister så vore de väl inga anarkister.

Ropar man ”- Döda de rika!” så är man inget annat än allvarligt mentalt handikappad. Nu är det en tidningsuppgift vilket kanske bör påpekas.

Min enda kontakt med anarkister genom åren är att de med sina svarta flaggor konsekvent försökt sabotera alla Vietnamdemonstrationer under de intensivaste åren av Vietnamkriget. Ofta nog hade de samlats på någon bakgata på Östermalm och när den tiotusenhövdade Vietnamdemonstrationen passerade på sin väg mot den amerikanska ambassaden kom de inrusande och försökte bryta upp den. Oftast hade de med sig ägg, tomater och sprayburkar allt för att sabotera för de demonstrerande fredsvännerna.

Eftersom dessa demonstrationer innehöll många människor från ”vänstern” så bekommer det mig extra illa att nu dessa blådårar på felaktiga grunder kallas för – vänster.

Min uppfattning är glasklar. Det handlar om provokatörer och de som skadas av deras verksamhet är just vänstern. Enligt uppgift så var Lilly Näslund et consorties också med vid den fullt legitima motdemonstration mot Israellobbyn som hölls för några dagar sedan. Då var de tillsammans med folk från Nationaldemokraterna och andra nazister. Det, om något, visar tydligt hur fel tidningarna har när de försöker placera in anarkister till vänster på höger-vänsterskalan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, Lilly Näslund, proffsdemonstranter, anarkister, afa, global intifada, osynliga partiet, atonoma, aftonbladet, mediekritik[/tags]


12 svar till “Proffsdemonstrant – ett yrke?”

 1. Jag kan hålla med dem som påstår att det är svårt. Men man kan utan vidare konstatera att ”vänster” är de inte. Det är inte socialism de förespråkar utan ett krossande av staten. Det är lite förenklat men mer än så orkar jag inte just nu..

 2. I Aten attackerade ett antal anarkister, 100-200 pers den fredliga demonstrationen på över 100 000 människor. ESF pågick i fem dagar. Vad skrev DN om ?

  Lilly Näslund verkar dock inte vilja annat än att bli gripen. Jag såg henne bli gripen under en Israel-demonstration. Hon gjorde inget allvarligt, hon viftade med en flagga på fel sida kravallstängslet, men hennes syfte var tämligen uppenbart. Tämligen meningslöst.

 3. Hon vill kanske bli en ”kändis” och agerar utifrån det. Man kanske borde tiga bara.. Jo jag vet att man kan bli gripen bara pga uppkäftigt utseende i samband med motdemonstrationer och liknande. Det är trist men – man bör inte befinna sig på fel sida kravallstängslet.

  Jag har ingen större lust att försvara polisen, men det är rätt rimligt att anta att de plockar folk som inte klarar att ta till sig de anvisningar de ger. Annars skulle vi behöva mångdubbelt fler poliser och det är dyrt.

 4. Många av mina äldre eller döda författaridoler bekände sig till syndikalismen. Tidningen Arbetet var en legendarisk inkörsport till det offentliga rummet för många skribenter. Men det som nu för tiden mest karraktäriserar syndikalisterna är alla dessa, troligen totalt intellektuellt befriade men våldsbenägna, ungdomar som syns i demonstrationstågen. Jag tycker det är synd att det ska vara så. Annars är syndikalismen mer vänster än de etablerade så kallade arbetarpartierna. Ett talande exempel var när en företrädare för ett LO förbunds a-kassa och SAK’s a-kassa intervjuades på radio och det frågade hur de tolkar regelverket för arbetslöshetsunderstöd. LO förbundet tolkar reglerna så restriktivt som möjlig medans SAK tolkade reglerna så generöst som möjligt. Är det inte signifikativt för den så kallade arbetarrörelsen att de är dåliga på att tillvarata medlemmarnas intresse? De tycks mer intresserade av att vara någon slags fåraherde som ska hålla ordning och pli på sin hjord. Däremot är de generösa och bra när det gäller att tillvarata ledningarnas intresssen. Syndikalisterna skulle verkligen behövas som alternativ till LO och de så kallade arbetarpartierna.

  Arbetarförfattaren Folke Fridell skrev en intressant artikel om syndikalismen som fanns med i antologin Arbetets söner 1946
  http://web.telia.com/~u18402477/fridell.html

 5. Meningslöst att försöka sätta vänster-högerstämpel på allt möjligt, som om livet bara hade en dimension (bara x-axel!).

  Man talar ofta om den kristna högern, men sällan om den kristna vänstern. Jag tolkar det som om det bara är ett epitet, utan egentlig mening m.a.p. den politiska vänster-höger skalan. Vad är t.ex. Hizbolla? Muslimsk höger? Muslimsk vänster?

 6. > Expressen som felaktigt påstod att hon är vänsterpolitiker,
  > vilket hon vare sig är eller har varit.

  Det är inte helt lätt att avsäga sig ett ”uppdrag som nämndeman för vänsterpartiet” om man inte är eller har varit vänsterpolitiker. Så man får nog se det som att även Aftonbladet ljuger då de tycks vara av samma åsikt om hennes politiska historia som Expressen.

  Du har säkert rätt i att hon förmodligen inte är vänsterpolitiker just nu. Utan att känna henne så ger samlad medias profil av henne intrycket av att hon inte riktigt gillar det där med demokrati.

 7. Att Lilly kallas vänster i pressen är väl ett lagom straff för alla de gånger sossarna och vänsterpartiet mfl. kallar saker för nyliberala.