Privatpoliser – medborgargarden


Uppenbarligen har det visats en dokumentär i TV som handlar om något som liknar ett medborgargarde i Ryd.

SvD: ”Dokumentären ”Sheriffen i Ryd” visar hur privatpersonen Kjell Johansson har utvecklat ett skyddsgarde som ska skydda orten Ryd från brottslighet. Polisen i Kronoberg fick se saker de inte visste, bland annat hur Kjell Johansson och hans fru rycker ut på larm med en hund och ett järnrör i bilen. – Kjell Johansson verkar gå över gränsen i en del situationer. Han verkar bedriva larm- och väktartjänst i organiserad form som borde kräva väktarutbildning, säger kommissarie Leif Gustavsson, talesman på polisen i Kronoberg till SvD.se”

Jag har inte sett programmet men jag har givetvis läst om företeelsen. Ska man tro på medierna så är alltfler poliser 50+ och befriade från yttre tjänst. I vissa polis-distrikt är det så få poliser att närmaste polis i tjänst kanske finns 20 mil bort. I sådana fall är det knappast speciellt överraskande att folk sluter sig samman för att på egen hand ordna någon typ av bevakning på orten.

Det är långt ifrån önskvärt, men inte förvånande.

Att det finns orter i vårt land som ligger väldigt avsides är känt. Ta bara Stora Sjöfallet som är hyfsat tätbefolkat sommartid. Bryter man benet där så finns närmaste ambulans i Porjus 20 mil bort. I bästa fall.. Samma är det förstås med polisen. Men inte ska det behöva vara så i mer tättbefolkade delar av landet..

Läste något för ett tag sedan om en ort i Dalarna. Det fanns en polis i tjänst, inre

tjänst, så grannen till polisen (en bank) blev utsatt för ett väpnat rån utan att polisen ingrep. Säkert klokt av vederbörande för att rusa ut och vara tuff när folk viftar med automatvapen är inte helt vettigt.

Men hur man än ser på den sortens företeelser så kokar det ner till ett politiskt tillkortakommande av format. Läste idag i lokaltidningen att polisen ska öppna ett kontor i Jordbro. Ett kontor? Det är just DET som är problemet kan jag tycka. Att poliserna sitter och trycker på kontor. Om man hade haft kvar sina civilanställda så hade polisen kunnat vara ute och patrullera.

Och det är väl så vi vill ha det?

Andra bloggar om: , ,

[tags]politik, polis, medborgargarde[/tags]


6 svar till “Privatpoliser – medborgargarden”

 1. Jag såg programmet.
  Sheriffen i Ryd är en hederlig svensk som vitt och brett påstår att tjuvar är invandrare. Invandrarna var roten till allt ont i Ryd.
  Sheriffen i Ryd vill ha sänkt skatt, vilket han fått och därmed färre poliser.
  Sheriffen i Ryd vill mest verka märkvärdig. Det är orsaken till hans agerande.
  En fjant i den högre skolan!

 2. Det kunde man iofs förstå.. :)

  Tjuvarna är väl muslimer, det förstår man ju eftersom deras kärringar döljer sig bakom hucklen..

  Jag har bara läst om det i tidningarna men visst är det ett problem. Polisstationer stängs och allt flyttar till centralorten. Att poliser blir gamla och drabbas av åldersrelaterade krämpor borde inte ha förvånat departementet. Men det finns en hel radda med STÄDER som inte har polis på plats dygnet runt idag.

  Så pajsaren i Ryd får snart sällskap på många ställen..

 3. Jag tror förstås att mycket av polisnärvaron är en fråga om organisation. Just exemplet med poliskontor är ju ett försök att utöka närvaron i områden där behov föreligger utan att binda polisresurser vid bemanning av en reguljär polisstation. Förhoppningsvis kommer folk i områden som får kontor att uppleva att närvaron ute på gator ch torg blir större – inte tvärtom.

 4. Det är möjligt. Själv bor jag i Handen så jag ser ofta poliser. De kommer med påslagna blåljus och susar fram.. I ärlighetens namn ser jag dem oxo till fots i centrum ibland. Men jag har stor förståelse för dem som bor i mindre orter på landet..

 5. Sheriffen i Ryd går i repris i morgon torsdag och på lördag. När man sett den inser man att
  1. det behövs fler poliser – ute i samhället.
  2. det behövs modiga och kreativa politiker och tjänstemän på lokal nivå som verkar för att människors engagemang och omsorg om varandra blir till någonting konstruktivt och inte spårar ur – som i Ryd.
  3. klyftorna ökar i Sverige. Och då talar jag inte om de ekonomiska klyftorna utan om inflytandeklyftorna. Det är en farlig utveckling.

 6. Har sett Sheriffen från Ryd på nätet nu. Satans otäck film. Man tror inte att det är sant!

  Hade jag inte vetat att det var en dokumentär så hade jag aldrig trott på det.