Pressombudsmannen och Aftonbladet


Igår hade jag kontakt med Olle Stenholm via mail efter Aftonbladets totala genomklappning när det gäller pressetiken.

Söker man på ”PO” på nätet hittar man texter som påstår att det är ”allmänhetens pressombudsman” vilket är tämligen missvisande. Rätt att klaga på tidningarnas skriverier har bara den som är direkt berörd enligt Stenholm, i det här fallet offren och deras föräldrar. (Mail från Stenholm är undertecknade med ”Allmänhetens Pressombudsman (PO)”, Box 22310, 104 22 Stockholm..)

Många bloggare har reagerat starkt på Aftonbladets medvetna utnyttjande av barn. Även tidningarna har tagit upp saken och Gerdin försvarar sig i Resumé: ”- Det var verkligen inget lätt beslut att ta och jag vet inte vad som är rätt och fel. Det kan diskuteras i det oändliga. Det är speciellt känsligt på grund av hennes ålder.”

I det här fallet är det speciellt känsligt skriver Aftonbladet. Man kan fråga sig om de anser att det är normalt i något våldtäktsfall att visa bild på offret både på 1) löpsedel, 2) förstasidan och ett porträtt på en 3) helsida inne i tidningen. Det är det givetvis inte i något sammanhang. Att Aftonbladet väljer att göra det har enbart kommersiella orsaker.

Att Gerdin säger ”- Det var verkligen inget lätt beslut..” visar att tidningen saknar, inte bara en etisk grundsyn utan även chef. Jag har i andra sammanhang beklagat journalister som tvingas arbeta på de stora kvällstidningarna i Stockholm. Jag vet att en absolut majoritet av dessa är mycket kritiska mot Aftonbladets beslut i den här frågan.

Samtidigt kan jag konstatera att någon ”allmänhetens pressombudsman” inte existerar annat än på papper. Olle Stenholm får inte ta upp ärendet ens på eget initiativ om det inte föreligger samtycke till detta från föräldrarna till de berörda barnen. Det är en mycket allvarlig brist en dag där Aftonbladets ledning gömmer sig bakom ett samtycke som endast tillkommit på grund av att de berörda befinner sig i chock.

Till Svenska Dagbladet som också kritiserar Aftonbladet säger han:

Gerdin: ”- Den här familjen är absolut inte i någon chock, de vet vad de gör..”

Det är ett märkligt uttalande eftersom psykiatrisk expertis knappast kan bedöma graden av chock så kort tid efter ett trauma av detta slag. Aftonbladet har tydligen en väldigt kompetent och mångkunnig chefsredaktör. De ska de vara glada för eftersom det höjde inkomsterna med några hundra tusen igår..

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]politik, Aftonbladet, flickmord, pressetik, sensationslystnad, kommersialism, mediekritik, olle stenholm, anders gerdin, allmänhetens pressombudsman, po[/tags]


3 svar till “Pressombudsmannen och Aftonbladet”

 1. ” Gerdin: ”- Den här familjen är absolut inte i någon chock, de vet vad de gör..””

  Hmmmm…vad vill han antyda?
  Såklart flickan fortfarande befinner sig i chock efter en sådan upplevelse.

  Annica

 2. Visst är det en stor brist att det inte går att pröva en barnpublicering, när vårdnadshavarna och barnet själva vill få en publicering till stånd. Problemet blir ju inte mindre av att vissa tidningar betalar stora belopp för att få publicera.

  Pressombudsman Olle Stenholm kommer den 29/8 2006 på kvällstid att prata några timmar på temat ”Att publicitetsskada ett barn” nånstans i Stockholm på kvällstid. Jag kommer att vara moderator den kvällen.Då kommer de frågor Jinge lyfter i sina bloggar att dryftas.

  Den som vill veta mer om kvällen kan kontakta mig på e-postadress staffanolsson@hem.utfors.se
  eller läsa inbjudan i våra tidningar.

  Staffan O