President Obama – 4 år som krigens, storfinansens och avdemokratiseringens man
Fanfarer och lovord hörs när Barack Obama inleder sin andra termin som USA:s president med pompa, ståt och rentav en illusion av hopp och förändring. Verkligheten bakom hans ledarskap är mycket skrämmande, och hyckleriet uppenbart om man skrapar på ytan

Tony Cartalucci skriver i Global Research 21/1 apropå jämförelser med Martin Luther King ”Det är säkert att säga att Amerika inte har ändrat riktning utan fortsatt längst den mörka väg som Martin Luther King Jr varnade oss för redan 1967. Presidenten som ”leder” oss, eller åtminstone är en frontfigur för företags-finansintressen må hedra ML King med noggrant uttänkta ord och väl iscensatt offentliga tricks, men i handling vanärar Obama och han företagselit ML King på alla tänkbara sätt.”Obama images

Låt oss kritiskt reflektera över Obamas insatser under sin första mandatperiod som president inom de tre områdena krig, ekonom och demokrati.

I. Krigspresidenten. Obama talade mycket om ”change” under valkampanjen år 2008, men så har det ju inte blivit. Han började bl.a med att behålla Bush försvarsminister Robert Gates, och den säkerhetspolitiske rådgivaren Jim Jones, general i USA:s aggressiva marinkår, som gjort fler krigsuppdrag än någon annan militär enhet efter 2:a världskriget. Han behöll också den hökaktige rådgivaren i säkerhetsfrågor Tom D’Agostino.Under Obama har USA kraftigt ökat de militära insatserna i Afghanistan. Kärnvapenflottan har rustats upp och moderniserat. USA har dragit bort de flesta av sina soldater från Irak, men där finns fortfarande världens största ambassad, stora militärbaser, tusentals soldater och tusentals kontrakterade soldater.

Uppemot 1 miljon eller fler dödade i Irak, några miljoner på flykt, en infrastruktur slagen i spillror, kraftig ökning av missbildade barn efter användning av uranvapen och andra smutsiga vapen. Libyen-kriget där Afrikas rikaste land med omfattande social välfärd slogs i spillror sedan en USA-stödd NATO-insats gick långt utöver FN-resolutionen, ackompanjerad av USA skickliga desinformationsverksamhet ”psykop.”, som utan kritik svalts av en stor del av världens massmedia. Obama förverkligar de gamla Pentagon-planerna att destabilisera Libyen (skett), Syrien (pågår och Iran (nästa mål), för att sedan kunna ge sig på Kina och Ryssland. I Vita huset sitter Nobelspristagaren och krigspresidenten och fattar själv de beslut som lett till en kraftig ökning av attacker och dödandet av oskyldiga med drönare. Ett solklart ärenden för internationella krigsförbrytartribunalen om den fungerade.

II. Storfinansens man. I valet 2008 fick Obama 100 miljoner dollar (650 000 000 kr) i stöd från Wall Street, varav 1 miljon från ökända Goldman Sachs, som verksamt bidrog till att knäcka Grekland.

Finanssektorns män (det är så gott som enbart män) har varit framträdande i presidentens administration. Några exempel:
-Timothy Geithner (finansminister): Gruppen 30, Council on Foreign Relations.
(Council on Foreign Relations (CFR) är en amerikansk tankesmedja som grundades 1921 och som sedan starten haft ett betydande inflytande på utvecklingen av den amerikanska utrikespolitiken. Organisationens medlemmar utgörs av ledare från finansvärlden, industrin, militären, den vetenskapliga världen samt politiken.)
-Eric Holder (justitieminister): Har i firman Covington & Burling bedrivit lobbyverksamhet för Merck och representerat Chiquita i stämningar som väckts av anhöriga till människor som dödades av colombianska terrorister.
-Eric Shinseki (ansvarig för Veterans, f.d. soldater): Council on Foreign Relations, direktör för Honeywell (militär entreprenör) och Ducommun direktör.
-Rahm Emanuel (tidigare stabschef): Freddie Mac
-William Daley (fd stabschef): Medlem i JP Morgans verkställande utskott.
-Susan Rice (FN-ambassadören): McKinsey & Company, Brookings Institution, Council on Foreign Relations
-Ronald Kirk (Representant för USA:s handelsdepartement): lobbyist för Goldman Sachs, Kohlberg, Kravis, Roberts,och Texas Pacific Group.
-Lawrence Summers (Nationella ekonomiska rådet direktör): Världsbanken, Council on Foreign Relations

Under den (begränsade) återhämtningen av ekonomin fram till 2010 tog den rikaste 1 % av invånarna i USA 93% av ökningen av nationalekonomin!Under den ekonomiska boomen under åren fram till 2008 fick (=tog) denna 1 % 65 % av ökningen av nationalinkomsten.
-Under de senaste 3 decennierna ökade reallönen med 15 % för de 90% i botten, med 150 % (10 gånger mer i relativa termer, och mycket mer i dollar) för den rikaste 1 % och 300 % för den rikast 0,1 %. Enligt en annan källa var den genomsnittliga reallönen i USA 1974 c:a 10 % högre än nu (Economic Report of the US President).

Är det för fräckt att påstå att Obama väl tjänat sina främsta uppdragsgivare – de rika – med en annan lögnaktig jargon?

III. Minskade demokatiska rättigheter.
Jag har i två tidigare blogginlägg givit 10 exempel på detta från en artikel av juridikprofessorn Jonathan Turley. En kort resumé:
1. Mord på amerikanska medborgare President Obama har hävdat rätten att utan rättegång beordra dödandet av varje medborgare som anses vara en terrorist eller en medhjälpare till terrorism.
2. Frihetsberövande på obestämd tid Enligt en ny lag från 31/12 2011 kan terroristmisstänkta frihetsberöra medborgare som re anklagas för terrorism.
3. Godtycklig rättvisa. Presidenten kan besluta om en person kommer att få en rättegång i de federala domstolarna eller i en militärdomstol, ett system som har förlöjligats världen över för brist på basal rättslig säkerhet.
4. Efterforskning utan fullmakt. Presidenten kan beställa efterforskning utan fullmakt och kan tvinga företag och organisationer att lämna över information om medborgarnas ekonomi, kommunikationer, kontakter och föreningstillhörighet.
5. Hemliga bevis Regeringen använder rutinmässigt hemliga bevis för att kvarhålla individer och använder hemlig bevisning i federala och militära domstolar. Den tvingar också bort ärenden med kritik mot USA genom att uppge att information i ett ärende skulle skada den nationella säkerheten.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
6. Krigsförbrytelser.
Världen ropade på åtal mot de ansvariga för ”waterboarding”-tortyr av terroristmisstänkta under Bushadministrationen, men Obama-administrationen uppgav 2009 att den inte skulle tillåta att CIA-anställda skulle prövas eller åtalas för detta. Detta går mot Nürnberg- principerna i internationell rätt.
7. Hemlig domstol.
Regeringen har ökat sin användning av den hemliga ”Foreign Intelligence Surveillance Court”, som har utökat sin hemliga verksamhet till att omfatta personer som bedöms vara medhjälpare till fientliga utländska regeringar eller organisationer.
8. Immunitet mot domstolsprövning.
Liksom Bushadministrationen har Obama-administrationen framgångsrikt drivit krav på juridisk immunitet för företag som hjälper till övervakning av medborgarna, vilket gör det omöjligt för medborgarna att påvisa och kritisera kränkning av privatlivet.
9. Kontinuerlig övervakning av medborgarna.
Obama-administrationen har framgångsrikt försvarat sin användning av GPS-enheter för att övervaka varje steg av utvalda medborgare utan att behöva domstolsbeslut eller granskning, vilket för tankarna till Orwell.
10. Extraordinära överlämnanden.
USA:s regering kan nu överföra medborgare och andra till ett annat land inom ramen för ett system som kallas extraordinära överlämnanden.

Övervakningen av medborgarna i USA förstärks sammanfattningsvis.
Dessa nya lagar har kommit med ökade anslag till ett utökat säkerhetssystem på delstatsnivå och federal nivå, inklusive fler offentliga övervakningskameror, tiotusentals säkerhetspersonal och en massiv expansion av en terrorist-jagande byråkrati.
Frihetsgudinna gråter bild

Hur blir framtiden?Det finns inga signaler om någon ny politik på dessa vitala områden. Det är skrämmande att andra länder och västliga inte riktar kraftig kritik mot detta. Men de sitter på många sätt i samma båt – som seglar under ledstjärna krig i stället för krig, ökning av orättvisorna under kapitalismen samt inskränkt demokrati. Och vem ser någon kritisk debatt om detta i våra massmedia? De sviker.
Peter Wolodarski skrev i DN 4/11 2012 att ”Obama är rätt man för USA och för världen”.

The Obama Spectacle: Nobody Likes a Liar


i Andra om: , ,, , , , , ,

Expressen 21/1 DN 21/1 AB 21/2SvD 21/1 Klas Bergmans blogg SKP-bloggen 25%1 Wolodarski i DN 4/11 Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Jonathan Turleys blogg Globalresearch Tony Cartalucci, ”Barack Obama kontra Martin Luther King Jr”, Global Research, 21 Januari 2013 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza


6 svar till “President Obama – 4 år som krigens, storfinansens och avdemokratiseringens man”

 1. Bra håller helt med, under ytan har folk inte något inflytande alls och repressionen är ju helt medeltida, de tvingar fram bekännelser med tortyr, ”kungen” avrättar fritt personer, ”skamstraff” tillämpas ju också på en del håll. Storfinansens män är hårdöra reaktionärer, deras politik tar oss tillbaka flera århundraden. Stödet till den extrema wahhabitiska riktningen av islam är ju bara en del av samma politik att försöka hålla allt möjligt gammalt skräp vid liv för att hindra framsteg.

  • Jag haller ocksa med. Han ar en minst underlig figur den dar Obama. Samarbetet med Saudiarabiens Wahabiter och Egyptens Mohamed Mursi badar inte gott. Sen tycker jag att det luktar illa om General Petreus och General MacCrystals avskedanden. USA’s tva baesta generaler. Det ryktas ocksa om att Obama haller pa och upprattar en helt ny underrattelseorganisation som ska bli lika stor som CIA. Man kan verkligen undra varfor, och vad for slags folk som ska inga dar. Litar Obama inte pa CIA’s nuvarande personal?

 2. ”America will never be destroyed from the outside. If we falter and lose our freedoms, it will be because we destroyed ourselves.”
  – Abraham Lincoln

  Kolla

  Oliver Stone on the Untold U.S. History from the Atomic Age to Vietnam to Obama’s Drone Wars
  http://www.democracynow.org/2012/11/16/oliver_stone_on_the_untold_us

  Obama: I Have a Drone vs MLK: I have a Dream
  http://www.commondreams.org/newswire/2013/01/18-1

  “Please, Mr. President,” the letters continue, “do not allow your legacy to be one where only the whistleblower goes to prison.”
  http://www.truthdig.com/report/item/kiriakou_defenders_hope_to_commute_whistle-blowers_prison_sentence_20130123/

 3. Tack för tipsen, Leif. Obama påstås ha Lincoln som idol – det är alltid bra för en dålig president att ha Lincoln som idol, men vilket hån mot Lincoln, eller är vår skolbild av Lincoln alltför positiv?