Polisen sköt ihjäl psyksjuk


Igår fick vi reda på att polisen skjutit ihjäl en 22-årig man i Lindesberg. Enligt media anföll han en polisman med en brödkniv i varje hand. Polismannen sköt inget varningsskott utan direkt verkanseld.

Hur händelsen gick till och vad som var rätt eller fel är omöjligt för en utomstående att ha en uppfattning om, det kommer åklagarmyndigheten i Göteborg att ta ställning till. Men som normalkunnig medborgare är det lätt att peka på en allvarlig brist.

Det är skandal att inte polismyndigheten har tillgång till vapen som skjuter bönpåsar, gummikulor eller elpistoler. Vi kommer även i framtiden bli tvungna att acceptera att polisen ibland måste ta till det yttersta av våld, men deras utrustning/träning bör vara sådan att över 99% av den här typen av händelser ska kunna lösas utan att någon ska behöva avlida.

Det är givetvis en enorm tragedi för mannens anhöriga, men det är också tragiskt för den/de poliser som var utsända på detta uppdrag. Hur ska man kunna sova på natten med vetskapen om att man dödat en annan människa, låt vara i självförsvar?

Dumsnålhet är inte vad polisen behöver. En polispatrull bör givetvis alltid vara utrustad med vapen som kan få en våldsbenägen person att tillfälligt förlora sin kapacitet att skada andra.

Hade poliserna i Lindesberg haft tillgång till sådana vapen hade man kunnat bespara många en massa lidande. Det är psykvården som ska ta hand om de psyksjuka och inte en Zig Sauer med jaktammunition.

Uppdatering: Aftonbladet har en artikel om detta idag med en annan vinkling. Stämmer den är det ett märkligt agerande. Det låter som om polisen hade tid att skjuta honom i benet. Men som sagt, det är ju Aftonbladet, men läs själva!


3 svar till “Polisen sköt ihjäl psyksjuk”

  1. Det jag finner mest upprörande är att polisen numera använder s.k. ”dum-dum” kulor. En typ av kula som används vid jakt eftersom den *dödar* så snabbt och effektivt som möjligt. Redan 1899 förbjöds användning av denna kultyp i krig (The Hague Convention of 1899). Anledningen var att man ansåg att den orsakar inhumant stora skador.

    Och eftersom de orsakar så stora skador att offret sannolikt inte överlever, kan man se det som ett slags dödsstraff – som får utdelas av varje konstapel som ”känner sig hotad”. Snabbt, effektivt, brutalt och helt utan domstolskrångel. Med den spöade pensionären i färskt minne kanske man ska ta sig en funderare till om man verkligen vill riskera livet för att gå fram och lämna tips…

  2. Imho så behöver polisen annan utbildning och attityd för att lösa sådana här situationer. Öht verkar det vara oerhört svårt för poliser att agera medmänskligt utan det är antingen repression eller rövslickeri som gäller- sällan någonting däremellan. Fantsilöst.

  3. Ska man tro på Aftonbladets beskrivning så var det övervåld. Men personligen litar jag inte ett smack på den blaskan även om det givetvis KAN vara riktigt. Men visst Henrik, utbildning är ett behov. Och Lars har rätt i sin kritik av ammunitionen ”Gold Dot” eller vad den heter. Samtidigt bör man nog ha klart för sig att det är ett himla svårt jobb de har. Men en elpistol eller bönpåse hade löst detta problem utan blodsutgjutelse.