Piraterna har rövat själva frågan


När detta postas har en hel del människor stuckit iväg för att demonstrera för The Pirate Bay. Till och med i vanliga fall kloka och sansade vänsterpolitiker och vänstersympatisörer demonstrerar idag.

När jag ser en sådan total brist på efter-tanke anser jag att det känns angeläget att tala om den verkliga orsaken till att folk ägnar sig åt att tanka hem musik och filmer i den omfattning som nu sker.

Orsaken är musik- och filmbranschens omättliga profithunger, inget annat. Om en CD-skiva skulle säljas för 49.- i skiv-handeln skulle knappast någon välja att tanka hem en kvalitetsmässigt undermålig produkt via nätet. Och ett pris på 49.- är fullt möjligt alldeles oavsett vad musik-industrins alla lobbyister säger. Ett sådant pris skulle få skivförsäljningen att fullkomligt explodera. Samma sak gäller förstås filmer på DVD.

Sedan måste man fråga sig om The Pirate Bay verkligen är den progressiva kraft som de gärna utmålar sig som?

Pär Brumark skriver en alldeles utmärkt artikel om de politiska och ekonomiska intressen som ligger bakom verksamheten. Hela artikeln länkar jag till nere till höger.

Pär Brumark / Realtid.se: Bakom The Pirate Bay finns maskerade personer och företag, vilka knappast är vad de utger sig för att vara. Det är inga unga idealister som bedriver kärnverksamheten, eller rättare sagt affärerna.

Dock är de inte sällan understödda av idealistiska goda, dock naiva, kämpar för den ”totala” friheten på ”webben”. Men The Pirate Bay står i skarp kontrast till många av dessa internetidealisters mest grundläggande värderingar. Idealister som inte kan The Pirate Bays historik eller nuvarande syfte. Det handlar om pengar. Andras pengar, häleri och sexuellt utnyttjande för profit.

Många är helt utan kännedom om att The Pirate Bay historiskt är sponsrad av en känd högerextremistisk svensk mångmiljonär, Carl Lundström, *) via hans företag Rix Telecom/Port 80, därefter

uppbyggd ekonomiskt genom försäljning av länkar till webporrposerande tjejer i yngre tonåren. Knappast de förnedrade tjejerna som har vinning av denna verksamhet.

Syftet med The Pirate Bay är att tjäna pengar och gå med vinst på världens bästa affärsidé:

Att förmedla stöldgods för att sedan själva tjäna pengar genom betalande länkar till sexexploaterade småtjejer blandat med annonser från seriösa företag. Allt i det ”fria nätets namn”.

Pedofiler, pirater och rasister i en salig röra, men förenade genom The Pirate Bay.

Idag har ett antal progressiva bloggare varit iväg och demonstrerat, somliga har till och med prytt sina hemsidor med Piratpartiets logotype. Jag undrar i mitt stilla sinne om de vet vad de pysslar med..

Visste du att The Pirate Bay tar 30 000.- för en annons per vecka? Och att de tar 10 000 för en textlänk?

Pär Brumark säger att hans artikel bygger på fakta som han kan verifiera. Är det korrekt så skäms jag för de vänster-sympatisörer som deltagit i den pseudo-händelse som demonstrationen utgör.

*) Carl Lundström sponsrar bland annat Sverigedemokraterna..

[ LÄS Pär Brumark på Realtid.se ]

[ Carl Lundström & Sverigedemokraterna ]

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, per brumark, carl lundström, sverigedemokraterna, the pirate bay, bodströmaffären, piratpartiet, fildelning, realtid.se[/tags]


32 svar till “Piraterna har rövat själva frågan”

 1. Det är lätt att slänga ur sig ett sådant påstående. Men svårare att klämma fram argument för påståendet..

 2. Problemet med dagens demonstration är ju att den är av helt fel anledning:
  Folk har suttit tysta och snälla hela vägen när övervakningslagar, terrorlagar och andra frihetsinskränkande lagar skapats på löpande band, grannens friheter och rättigheter betyder uppenbart inte speciellt mycket.
  Men när väl någon tar deras gratislunch (film och musik) ifrån dem, då blir det ett jäkla liv!

  Folk kommer att gå ut på gatorna idag inte för att våra friheter och rättigheter inskränkts, utan för att gratislunchen (tillfälligt) togs ifrån dem. Helt fel anledning, och jag misstänker att det kommer att föra en rätt brokig skara av folk ut på gatorna, varav vissa säkert kommer att vara av den ljusskygga, stenkastande varianten.

 3. Wille: Folk kommer att gå ut på gatorna idag inte för att våra friheter och rättigheter inskränkts, utan för att gratislunchen (tillfälligt) togs ifrån dem.

  Jag hoppas verkligen att inga vänsterpartister är så förbannat korkade att de ger sig ut och demonstrerar. Det vore skämmig som bara faan. Det är tillräckligt illa att en del av dem gjort reklam för demonstrationen..

  Och vaddå? The Pirate Bay var nog bra på det de gjorde men vilket torrent-program som helst har sökfunktion. Mitt BitLord går alldeles utmärkt att söka torrents med om man vill..

  Bara det faktum att så många nyliberaler blivit så till sig borde ha fått vänstersympatisörerna misstänksamma. Den där Carl Lundström var han som försökte överta Skattebetalarnas förening med en massa Sverigedemokrater förut.

  Konstiga lekkamrater de frisinnade har, eller hur..?

 4. Jag tycker att ni också kan reagera på att det är olagligt att stjäla musik, men det gör ni inte. Att skivbolagens vinster är omoralisk är vi nog överens om, men den enes omoral försvarar inte den andres.

 5. Ali Esbati har gjort reklam for demonstrationen idag. Ar du glad over att han gor det?

 6. Jag tar också Brumarks text med en nypa salt.

  Jag har använt The Pirate Bay i flera år och vet att sidans huvudsyfte inte är att sprida porr och rasism. Det finsn en porrkategori på sidan, men vad jag vet så tas barnporr bort med en gång.

  Brumark påstår även att personerna bakom TPB är anonyma, ”maskerade” och använder alias. Killarna bakom både The Pirate Bay och Piratbyrån, som inte bör förväxlas, har aldrig försökt gömma sig. De har publicerat både sina namn och bilder på sig och servrarna. TPB:s crew tjänar pengar på verksamheten, men detsamma gör BBB och Telia.

  Nu ska jag ner till stan och kanske till demonstrationen. I så fall gör jag det inte för att min gratislunch var borta. Även om jag tankar mycket går jag fortfarande på bio och hyr film ibland. Jag ska demonstrera mot att Piratbyråns och många andra sidor utan koppling till TPB släcktes.

  För tillfället är TPB ett ställe där kriminella, som jag och 1.5 miljoner andra svenskar, möts för att ”piratkopiera”, men förhoppningsvis kommer fildelning utan vinstsyfte avkriminaliseras någon gång.

 7. Jag vill också tillägga att jag verkligen hoppas på att stenkastning och annat fult inte förekommer. Hittills har piratdemonstrationerna varit seriösa och helt sluppit sådant.

 8. Betel: Jag har använt The Pirate Bay i flera år och vet att sidans huvudsyfte inte är att sprida porr och rasism.

  Men det sticker i ögonen att TPB genererar en hel del pengar på att förmedla upphovsrättsligt skyddat material..

 9. Jinge och Anders:
  Jag har väldigt svårt att förstå argumenten som antiupphovsrättsivrare (vilket en del, men långt ifrån ens en majoritet av alla nyliberaler är).
  De använder en hel del halvlustiga argument och cirkular logik.
  Skrev ett inlägg idag angående just deras lustiga danser kring avtalsrätt (vilket de erkänner).

  Gratislunch är vad det i slutändan handlar om.
  Jag har avsevärt lättare att köpa socialisters antipati till upphovsrätt, eftersom de har en annorlunda syn på ägande till att börja med, men när liberaler är mot det är de bara principiellt inkonsekventa för sin egen vinningsskull.

 10. Om en CD-skiva skulle säljas för 49.- i skiv-handeln skulle knappast någon välja att tanka hem en kvalitetsmässigt undermålig produkt via nätet.

  Som jag ser det är det CD-skivan som är ett undermåligt medium. Jag handlar hellre min musik i mp3-form för samma pris som skivan kostar. MP3-formatet är snabbare, mer lätthanterligt och riskerar inte att tappa i kvalitet med tiden. Under senaste 5 åren har jag kanske själv satt på en CD-skiva totalt 10 ggr.

  ”Piratkopiering” är f ö inte detsamma som stöld, då ”ägaren” inte blir av med något vid kopieringen.

 11. Pär Brumark, IT-analytiker (representant för Antipiratbyrån) Är det någon som är förvånad?

 12. Wille!

  Jag betraktar mig själv som socialist men jag är INTE negativ till upphovsrätt. Att jag i alla lägen inte respekterar den är av rent pekuniära skäl. Vissa dataprogram är så svinaktigt dyra att jag inte har råd att betala närmare 10 papp för att få en manual. Omoraliskt, ja visst. Men tillfället gör tjuven heter det.

  Däremot är jag inte ett skvatt imponerad av industrins tal om att fildelarna tar brödet ur munnen på artisterna. Det är snarare bolagens ägare som mister brödet, och även sovlet. Höll man en anständigare prisnivå skulle garanterat skivförsäljningen ökas dramatiskt. Men i de kalkylmodeller man använt så är nog VINSTEN en låst faktor.

  Det gäller givetvis mjukvaruindustrin oxo.

  Ur dessa perspektiv har jag inga som helst problem att förstå fildelarna.

  Men har Carl Lundström varit med och finansierat, låt vara bara i uppstarten, så rynkar jag inte bara på näsan utan hela ansiktet. Och stämmer Brumarks prisuppgifter så är det faan så omoraliskt. Att tjäna pengar på att förmedla stöldgods etc etc..

 13. Potatismos!

  Är artikeln korrekt så får han vara representant för vem han vill enligt mitt sätt att se saken..

 14. Pirate Bay, den andra sidan

  Jinge gör mig uppmärksam på en artikel som Pär Burmark skrivit hos Realtid.se. Här är det en helt annan bild av The Pirate Bay som förmedlas där de ekonomiska och politiska intresserna bakom sajten ligger i fokus.
  MÃ¥nga är helt utan kännedom…

 15. Vilket elände. Argumenten blir konstigare och konstigare…

  Den medicinska utveckllingen har vi den immateriella äganderätten att tacka för. En stor del av de framsteg som görs inom forskningen har vi den immateriella äganderätten att tacka för. Ingen plöjer ner miljarder kronor bara för att andra skall kunna kopiera och massproducera slutprodukten. Att kopiera någons egendom är ett brott mot upphovsrättslagen. De verk jag skapar (oavsett om det är mjukvara, litteratur, musik, konst eller något annat) äger jag och ingen annan. Ingen har rätt att använda mitt arbete till sina egna syften utan mitt medgivande.

  Oftast avsäger jag mig den rätten som open source programmerare, men det är en helt annan sak.

  De som beklagar sig över att priserna är för höga gör enklast i att bojkotta de varor som de anser vara för dyra. Musik och filmbranschen kan ta ut vilket pris de så behagar för sina produkter. Den enda anledningen till att de finns är för att tjäna pengar, och det gör de genom att sälja produkter och tjänster. Det är ta mig fan ingen rättighet att nyttja andras verk gratis, vare sig det är Britney Spears eller Microsoft som står bakom produkten.

  Det är ett brott både moraliskt och i juridisk mening att kopiera någons verk utan dennes medgivande.

  Jag tror att de flesta håller med. Tyvärr så står gratislunch högre i kurs än moral i det här landet.

  // Fd pirat

 16. Den mesta medicinska utvecklingen sker väl genom statsbidrag?

  Jag kan hitta piratkopierade saker lika lätt genom google – skjut dom med. Kan nog hitta barnporr och saker där med och det är rätt dyrt att köpa reklam där med.

 17. Mycke surr ere… Är det höger/borgare/SD bakom är det bara att spola, inget snack!

 18. Är det konstigt att det är någon som betalar. Alla tycker att allt på internet skall vara gratis. Men verkligheten gör att någon måste betala antingen via annonser eller att den som använder tjänsten betalar.

 19. Oj, en bloggpost av Jinge där jag håller med om stora delar! Oväntat!

  Påståendena om sponsringen och allra främst reklamkostnaderna är mycket intressata. Det borde ju gå att få dessa bekräftade och om det är sant så blir det svårt för någon att försvara Pirate Bay oavsätt politisk övertygelse. Ska vara Sverigedemokraterna då, men de brukar ju oftast anse att lagen ska följas.

  Hur som helst så tycker jag som många andra liberaler att demonstrationen har fel fokus. Det borde inte handla om Pirate Bays rätt till existens utan om omständigheterna kring tillslaget. Att personer som bara är misstänkta för brott grips är får man räkna, men som det gått till här är inte acceptabelt på något sätt. Om det varit tveksamma påtryckningar från USA är det skandal (nej, vi tycker inte allt som USA gör är bra). Det antar jag att även du Jinge skulle kunna demonstrera mot?

  Vad gäller upphovsrätt så har jag svårt att se logiken i borttagandet av den lagliga ”kompiskopieringen” och behållandet/höjning av kasettersättningen. Den senare ska väl betala för rätten att utnyttja den tidigare?

 20. Fast har verkligen TPB länkat till barnporr som artikelförfattaren upprepar som ett mantra? Till porr, jovisst, men till barnporr? Jag tvivlar starkt!

 21. Absolut. Men de har nog tagit bort det direkt när ngn påtalat det.

  Och till alla! Läs kommentarsreglerna!

 22. Uppe till höger. Så här står det:

  Kommentarsregler

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna och jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det just du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad att jag sitter och kollar upp länkar.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  / Jinge

 23. jinge:
  Det råder inget tvivel om att film- och musikindustrin inte bara sumpat ett guldtillfälle, de har även vänt den emot sig själva.
  Tänk om musikindustrin skapat något som iTunes ca 1999, så annorlunda saker kunde varit.
  Någon som tror illviljan mot musikindustrin varit densamma? Eller antalet Anti-upphovsrättsivrare varit lika många?

  Däremot tycker jag att om man är missnöjd med hur de sköter det så behöver man vare sig köpa eller bruka deras produkter.
  Själv vare sig köpte jag eller ”brukade” något från musikindustrin mellan ca 2000-2004, för att det de gjorde var överprissatt skräp.

  Det bästa sättet att underminera en korrupt och misslyckad industri/företag är att låta bli att både köpa och bruka deras produkter.

  Vidare kanske jag ska nämna:
  Ja, jag är för upphovsrätt (även om jag anser att den bör uppluckras markan mot dagens läge), men samtidigt vill jag vare sig betala för dagens jakt på fildelare pga de integritetskränkande ingrepp de kräver och.. för att jag helt enkelt inte vill betala för det.
  Slutligen tror jag att kultur och program som är tillräckligt bra i princip säljer sig själv, om det är rimligt prissatt.

 24. Måste säga att jag håller med Jinge till viss del, om artikeln han hänvisar till är sanningsenlig. Om så, så stöder jag inte annonsmässigt Piratebay, om vinsten äts upp av andra saker än hyra av serverrun och köp av utrustning + bandbredd + normal lön. Men dagens demonstrationer handlade inte om det. Sponsorer som Carl Lundström (känd högerexstremist) och Petter Nilsson som av mågna kallas vänsterexremist (vann toppkandidaterna på SVT och donerade 50.000 kr till piratebay) har lagt sin slant till högen.

  Det väsentliga är inte hur ”shady” Piratebay är, idag handlade det om kriminaliserandet av en hel generation, samt, men kanske framförallt den svemska regeringens (Justisiedeparedementets) kryperi (efter påtryckningar från kommersiella intessen i USA, där MPAA i flera år ”lobbytat” (om det nu är ett ord) för att hela världen ska rättar sig efter samma lagar. Jag som anarkist, eller s.k ”frihetlig socialist”, eller vad jag nu är, önskar väl kanske att folk skulle slutit upp tidigare och protesterat mot bodströms version av ”patriot act”, men jag blev faktiskt glad när även mina mindre ideologiska vänner, (som alltid uteblir på första maj) slöt upp i demonstration. Copyright finns inte!

  PS. Är det bekräftat att Bodström (ev. sekreterare) utövade ministerstyre? Ungefär hela världens tidningar och television har ju rapporerat om ”Sveriges piratkrig”, så det skulle skulle vara skönt få fler detaljer än det SVT har klämt ur sig.

 25. Normal lön?

  Ska de ha lön?

  Så om man hårdrar saken så kan hälare oxo kräva att få normal lön?

  Hade det rört sig om ngn slags ideell verksamhet för ”den goda sakens” skull hade man kanske varit mindre kritisk, men en verksamhet som drar in 30 000 för en veckas bannervisning är inte ideell. Det är en rent kommersiell verksamhet som går ut på att tillhandahålla andras arbete utan att de som är berättigade till ersättning får ett öre.

  Frågan om Bodströms agerande finns givetvis med men i nuläget tycks merparten av debattörerna ha utomordentligt svårt att skilja på vad som är vad.

  SVT rapport sitter kanske på mer fakta men de lär inte avslöja sin källa.

 26. Tja, egentligen vet jag ju inte hur de driver sajten, om Burmarks artikel stämmer så kammar dom hem en hel del. Har ju hört på forumen att de vill få bort bl.a porr-banners men att det är enda chansen att få in pengar till hyra etc. i nuläget, om det nu stämmer. Men saken är ju så att än så länge är Piratebay en laglig site (att jämställa med t.ex google där man också kan söka efter illegala torrents, obs att torrents i dig är ju inte olagliga som alla vet även om filen man laddar kan vara upphovsättsskyddad). Piratebay har tydligen svarat på Burmarks artikel, men det ligger på piratbyran.org som är nere och jag lyckas inte få fram sidan ens med googles cache eller coral.

  ”Det är en rent kommersiell verksamhet som går ut på att tillhandahålla andras arbete utan att de som är berättigade till ersättning får ett öre.”

  Huruvida piratebay är en kommersiell verksamhet i den mån att de tjänar mer än uppehållskostnaderna är ju en sak man kan tvista om, ord står mot ord, jag skulle vilja att nån reder ut det hela. Piratebay i sig har inte någat ideal eller uppsåt annat än vad folket väljer (att dela ut). Idealen står ju Piratbyrån för. Jag tycker att det verkar som de flesta tycker att man visst vill att upphovsmannen ska ha ersättning, man vill bara inte att 95% av pengarna går till industrin runtomkring ”skaparen”. Jag personligen laddar ner filmer och annat jag vet är mediokra, som tidsfördriv, men också svårtillgänligt material som dokumentärer som varken släpps på bio eller dvd, vhs i sverige. Samma sak med musik, jag hittar mer nya favoritskivor än någonsin förr, men jag kanske måste ”sila” igenom 40 skivor för att hitta nåt riktigt bra. Att upptäcka musik, film eller annat på trial & error metoden känns inte riktigt motiverat om man ska betala för det. Givetvis kan jag tänka mig å köpa det ”bra” jag hittar för att stödja bandet, regissören m.m men jag vill inte att större delen av de pengarna går till någon annan. Piratebay med andra kan revolutioniera sättet vi tillgodogör oss kultur. Egentligen är allt vi gör defekta eller bättre kopior av andras orginal, orginal som in sin tur är kopior. Jag spelar själv gitarr, och hur jag än gör kommer jag förr eller senare stöta på en låt med samma riff som en gång jag gjort, utan att jag för den skull är upphovsmannen. Allt är inspirerat, det finns egentligen inte upphovsman i singular.

  Pigmaei gigantum humeris impositi plusquam ipsi gigantes vident. (Jag lade till det latinska citatet för att jag är full och nyss såg ”Da Vinvi koden” och blev inspirerad att försvåra. För övrigt sög den filmen väldigt hårt, och jag är glad att jag laddade ner den och inte betalade 85 spänn för å se dreten på bio…)

 27. Inte förvånande. Vill folk tjäna pengar försöker de att tjäna pengar. Vissa mer intensivt och med mer moraliskt tvivelaktiga medel än andra.

  Jag tror dock att det bland piratfolk finns en hel del sanna indealister, både socialister och liberaler. Få av dessa torde väl egentligen vilja understödja den mörka bakgrund som enligt uppgift fins bakom rörelsen. Problemet är att dessa krafter är av just typen som använder sig av moraliskt tvivelakyiga medel för att tjäna pengar. (Dessutom för att delvis finansiera en mörk politisk ideologi.) I en perfekt värld vore det inte de mörka krafterna som tog intiativet, men så är det, tyvärr…

  Men för att återvända till idealisterna, vore det inte möjligt för oss att starta våra egna nätverk? Att sätta upp trackers, hubbar, forum o.s.v. är inte svårt. Kostnaderna är inte heller astromiska. Så vad sägs? Ska vi dra igång ett helt fritt piratnätverk? (OK, helt fritt blir ju svårt. Nån form av kontroll vilka intressen, och vilka sponsorer, som ligger bakom måste ju finnas. Demokratins och frihetens dilemma finns även här, således…)