Expressen exploaterar Pigges tragedi!


Nu när det gått tre veckor drygt efter den katastrof som drabbade Sydostasien kan det börja bli aktuellt att titta på tidningarnas agerande.

Värst alla kategorier, helt utan konkurrens, har tidningen Expressen varit. Själv köper jag inte några tidningar alls bortsett från den morgontidning jag abonnerar på, men jag kollar regelbundet drakarnas webbplatser.

Så finns det tidningar som sjunkit lika lågt som Expressen så har i vart fall inte jag upptäckt saken.

Men det exempellösa utnyttjande som Pigge Werkelin utsatts för måste dessvärre gå till presshistorien. Att sälja tidningar på en enskild människas olycka har hänt förr. Men att så fullständigt hänsynslöst exploatera en enskilds människas tragedi har aldrig tidigare inträffat i vårt land!

Pigge Werkelin förföljs uppenbarligen av Expressens reportrar och fotografer i Thailand av det enda skälet att den Bonnierägda tidningen ska få sälja maximalt med lösnummer.

Att han ska återvända ensam hem till Sverige och glömmas bort av media tycks inte finnas i tidningens medvetande.

Expressen gör i stället tragedin till en dockusåpa och presenterar varje dag ett nytt avsnitt.

Den skada tidningen gör honom är så monumental att jag tvivlar starkt på att han någonsin kommer över den. Det RÄCKER uppenbarligen inte att han förlorat hela sin familj..

Ett urval av rubrikerna:

– Nu har Pigge nytt hopp!
– Nu har Pigge hittat yngste sonen!
– Pigge vägrar lämna Max 4 år!
– Pigge hittar sin döda son – men ingen hjälper mig!
– Jag behöver hjälp!

Klicka här för att se Expressens hänsynslösa journalistik på deras ”piggelänkar” !

Maila pressens opinionsnämnd: christel.ericson-dahllof@po-pon.org

Maila pressombudsmannen: olle.stenholm@po.se

Maila Expressens chefsredakotör: chefred@expressen.se


8 svar till “Expressen exploaterar Pigges tragedi!”

 1. Har man förlorat hela sin familj så är man så omtöcknad av chocken att man inte kan förstå konsekvenserna av sitt handlande. Och även om han kunde så tvivlar jag på att han ser det som ett problem i nuläget. Men det kommer att bli ett problem, var så säker!

 2. I Expressen igår var det ett inlägg på sidan 4, vet inte om det finns på nätet, från en pappa vars son (kan ha varit den vida omtalade Hannes) fick åka ensam hem från Thailand. Enligt pappan hade Expressen hjälpt till, ringt hem till Sverige och berättat att sonen levde bland annat. Pappan hade fått godkänna det som publicerats innan det trycktes. Med andra ord ska vi nog inte vara för snabba med kritik innan vi vet hur det ligger till egentligen.

 3. Över tre veckor kan knappast kallas snabbhet. Ring upp en psykolog och fråga får du höra. Säger hon/han att jag har fel så kan du skicka räkningen till mig.

 4. Dennis!

  På ett generellt plan måste man nog anse att det är i högsta grad rimligt att använda tonvis med trycksvärta för att berätta om katastrofen i Sydostasien. Det har oxo media gjort. “Min” tidning SvD har skött sig hyfsat, och såvitt jag sett på nätet har även DN klarat sig med godkänt.

  Kvällstidningarna är, precis som vanligt, beroende av lösnummerförsäljning och lockar läsare att impulsköpa med sina annonser (löpsedlar). Att “Robinson-Robban” då har fått alldeles för mycket spaltmeter är beklagligt, men det är uppenbarligen en person som läsarna vill läsa om.

  Och även om det inte vore kommersiella intressen som styrde innehållet i media så är en katastrof av detta format ytterst angelägen att rapportera om. Nu är det dessutom ett stort antal svenskar som omkommit/saknas vilket givetvis gör att allmänheten har rätt att kräva en fyllig, omfattande och kontinuerlig rapportering.

  Men enskilda människor, i det här fallet ett trefaldigt offer, bör givetvis skyddas mot en exponering av det här slaget. Att han själv inte har ork och/eller förmåga att i sin kris dra sig undan kan man inte lasta honom för. Att han också medverkat i artiklarna bland annat för att få hjälp att söka efter sin familj är inte konstigt.

  Det som är märkligt är väl bara att väldigt få Thailändare köper Expressen.

  Med andra ord vet Expressens ledning hela tiden att det inte påverkar hans möjligheter att återfinna sin familj det minsta även om de ger ut special och extraupplagor.

  Det handlar således uteslutande om en kommersiell exploatering av en enskild människas olycka.

  Att “Pigge” redan är en totalt utsatt och olycksdrabbad människa tycks inte Expressen ta den ringaste hänsyn till.

 5. ”Att “Pigge” redan är en totalt utsatt och olycksdrabbad människa tycks inte Expressen ta den ringaste hänsyn till.”

  Men det vet du ju inget om. Som jag skrev i mitt första inlägg, är det helt otänkbart att han ställer upp frivilligt?