Persson – bjud in Hamas!


USA gör vad de kan för att försvåra för Hamas. Senast igår skrev tidningarna att USA skulle stoppa alla banktransaktioner som har med den palestinska myndigheten att göra.

SvD: ”Både miljöpartiet och vänsterpartiet vill att regeringen ser till att Hamas-representanterna som nekats visum av Frankrike ändå får komma till Sverige. – Vi i Sverige måste kunna besluta vilka människor vi ska släppa in för att föra en dialog eller kunna ha en flyktingpolitik som tar hänsyn till mänskliga rättigheter, säger miljöpartiets Peter Eriksson… …När de båda Hamas-representanterna vägrades visum av den franska regeringen stängdes också dörren till Sverige, eftersom båda länderna skrivit under det så kallade Schengen-avtalet. Undantag går dock att göra, något som vänsterpartiets vice ordförande, Alice Åström, vill utnyttja.”

Att Göran Persson avvisar sådana förslag är möjligen signifikant för dagens politiska situation. Jag är övertygad om att flera i regeringen har en annan uppfattning inklusive Jan Eliasson, men den här gången ska inte ett par motsträviga ministrar få sätta käppar i hjulet för Perssons undfallande inställning gentemot George W Bush.

Att det skulle låta annorlunda om det fanns en klar och tydlig opinion är jag övertygad om. Persson är precis som andra politiker extremt känslig för vart vindarna blåser, speciellt nu under ett valår. Men jag kan inte undvika att tänka tillbaka på Olof Palmes regeringstid. Då sprang ANC:s ledare som barn i huset hos den svenska regeringen. Och visst, ANC var betraktade som en organisation med terror på programmet..

Skillnaden bestod i detaljer och tolkningssätt, men den största skillnaden var att Sverige då hade en aktiv utrikespolitik. Vi var ett lika litet land då som nu, men vi hade politiska företrädare som inte drog sig för att tala högt om sina åsikter om saker och ting. Idag väljer Göran Persson att agera ”Jätteproppen Orvar” för att hindra andra social-demokrater att komma fram med sina åsikter, och han stoppar t.o.m. socialdemokratiska ministrar.

Vissa ur högeralliansen har emellanåt den dåliga smaken att likna Sverige vid en enpartistat. Jag vänder mig förstås emot sådant prat eftersom det är höger-propaganda utan annan täckning än att – Göran Persson är rädd att få smäll på fingrarna av Bush. Och något sådant ingår inte i bombhögerns åsiktsbatteri, och om det gjorde det skulle de ändå bara applådera.

Men det handlar inte bara om att Hamas behöver få ett stöd och ett erkännande, det handlar långt mer om att hela mellan-östernkonflikten snarast är i ett skriande behov av en – dialog. Vi i Sverige bör akta oss noga för att göra Israels och USA:s politik till vår egen. Vi bör i stället bjuda in parterna till samtal här i Skandinavien och kommer bara en part så får vi väl tala med den fram till att den andra infinner sig.

Att vår svenska utrikespolitik, liksom den i EU, ska styras av den starka Pro-Israeliska lobbyn i USA är inget annat än en ren skandal!

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Politik, Mellanöstern, Persson, Hamas, Schengen[/tags]


10 svar till “Persson – bjud in Hamas!”

 1. Det är ju centerpartisten Bassem Nasr som är ansvarig för mötet i Malmö. Så det verkar ju råda enighet över blockgränserna om att man kan låta enskillda hamasföreträdare besöka Sverige. Så jag förstår inte upprördheten, om t ex Fredrik Reinfeldt eller Carl B Hamilton har några åsikter så borde de främst framföras till Maud.

 2. Nu har tydligen Hamas flyktingminister ackrediterats så att han kan resa till sina möten i Norge och Sverige. Något annat hade varit total idioti.

  Naturligtvis är det dialog som behövs, den israeliska dödgrävartaktiken med att motarbeta och ignorera palestinierna och deras företrädare har under ett halvt sekel inte genererat något positivt, varken för palestinierna eller för staten Israel.
  Att USA och framförallt EU anammar denna taktik är bekymmersamt eftersom det minskar utsikterna för någon positiv utveckling i regionen.

  Om man jämför behandlingen av Palestinierna och Hamas med hur staten Israel och dess partier behandlas, så är verkligen skillnaden slående.

  Varför ställer vi oss mera välvilliga till diverse israeliska partier som i decennier konsekvent brutit och ignorerat fundamentala mänskliga rättigheter för palestinierna och internationell lagstiftning om exempelvis kärnvapen?

  Men när det dyker upp ett palestinskt politiskt parti som inte erkänner Israel, finns det ingen hejd på indignationen. Att det handlar om retorik, Hamas möjligheter att förinta Israel är lika med noll, verkar inte ens spela någon roll i sammanhanget.

  Israel har och har haft den här typen av partier i decennier. Det var inga problem när terrorister i Sternligan och Irgun blev premiärministrar, varför blir Hamas ett så otroligt problem?
  Utvecklingen rörande Hamas har dessutom förutspåtts i åratal…

  Var fanns den idignationen och krav på bojkott och isolering av israel, när Likud och Ariel Sharon valdes till israels ledare våren 2001.
  Den högerextreme Haider i Österrike skulle bojkottas, men rörande den sju resor värre Sharon, var det inte tal om något i den vägen.
  Här skulle man istället låta tiden utvisa vad Sharon gick för, som om inte omvärlden kände till Sharons agenda och blodiga fotspår i Mellanöstern.

  Palestinska partiet Fatah var för nästan 15 år sedan i samma sits som Hamas är idag. Fatah erkände Israel och började förhandla, och fick uppleva att Israel då stödde de religiösa extremisterna i Hamas mot det moderata sekulariserade Fatah…

  Misstanken att det inte spelar någon roll vad palestinierna gör, så länge man inte accepterar ensidiga amerikansk –israeliska diktat, är synnerligen befogad.

 3. Tycker absolut inte att Hamas ska/skulle bjudas hit. Om dom däremot skulle erkänna Israel skulle det vara en annan sak.

 4. Tycker absolut inte att man ska erkänna Israel. Om de däremot skulle erkänna Palestina skulle det vara en annan sak.

 5. Det är som Anders Carlsson påpekade i sitt förstamaj-tal för Kommunistiska Partiet – västvärldens hyckleri har nått sin totala och slutgiltiga triumf när det krävs av företrädarna för världens kanske mest lidande och förtryckta folk att de som ENDA regeringsparti i världen ska ta avstånd från våld.

  Det kan verkligen inte gå längre än så!

 6. Det stora hyckleriet hör väl till vänstern! Under slutet av 40 talet talet och framåt har dom stått på diktaturens sida. Nu idag letar dom fan i mig med ljus o lykta efter obskyra regimer att hylla! Liknar mer o mer något från Lorrygänget!

 7. Petter och Koji!

  Jag är nog lite kluven inför det där. Att Israel ska få finnas inom 1967 års gränser är självklart. Likaså har de rätt att bygga en mur som sträcker sig upp till himlen om de så vill. På 1967 års gräns..

  Visst, jag kan känna mig som en riktig ”anti-sionist” då man hör t.ex. Olmerts surr om att unilateralt bestämma nya gränser. Visst har palestinierna all rätt att bli urförbannade.

  Men det där med att ”erkänna” hit och dit får enbart vara ett inslag i en fredsförhandling. Om Hamas skulle framhärda i att ”judarna ska drivas ut i havet” så förlorar de all respekt. Däremot har jag stor förståelse för att de drar ut på beskedet..

  Micke! Vakna nu!!