Per Gudmundssons journalistiska heder?

Jag brukar läsa Per Gudmundsson, inte för att jag brukar hålla med honom, mer för att han är en av dem som skriver bra.


Nu har han använt sin förmåga
på ett mindre skickligt sätt. Han har läst en israelisk nättidning som skriver skit om Iran och nu citerar han friskt på Svenska Dagbladets ”ledarblogg”.

PG i SvD: ”Samtidigt har ayatollorna styrt regionen med järnnäve, massarresterat folk, avrättat dussin med arabiska aktivister, och till och med förbjudit undervisning i arabiska. Abadiyan menar att Irans regim gör detta för att beröva den arabiska minoriteten den nationella och kulturella identiteten.

Nu väntar vi på ett ramaskri från landets alla debattörer som brukar påstå att Israel bedriver en inhuman politik gentemot araberna. För den iranska politiken tycks ju vara mångfalt värre.”

Personligen tillhör jag inte dem som hyllar Mahmoud Ahmadinejad eller mullorna i Iran, men samtidigt så kan jag inte låta bli att reagera på den sista meningen. Att godta uppgifter från Israel, även om de hänvisar till en annan källa, är lite för dumdristigt för att bara passera. Att sedan påstå att den iranska politiken är värre än den israeliska mot araberna blir lite märkligt. För mig, som ofta läser Gudmundsson i SvD och på hans egen blogg, jag – minns faktiskt inte att han någonsin beklagat den israeliska politiken mot landets egna palestinska medborgare, eller mot palestinierna på Västbanken eller i Gaza.

Jag kanske har missat just de gångerna bara?

I sin bloggning refererar han till inte bara en israelisk tidning utan även dess källa. Gott så. Jag besökte källan för att se vad de skrev och jag hittade det som syns i bilden till höger. Jag länkar själv dit så att de arabiskkunniga läsarna här själva kan ta del av den informationen. Men till Gudmundssons försvar ska jag tillägga att han faktiskt säger att det är en ”liberal” organisation som publicerat detta. Men om det egentligen är någon förmildrande omständighet i det är väl svårt att inse med tanke på alla bombliberaler som skräpar ner i debatten.

Nästa sak man bör fråga sig är vem som översatt de liberala åsikterna till hebreiska/engelska? Är det möjligen Memri, den organisation som startades av Israels militära underrättelsetjänst, och som antagligen fortfarande drivs av denna?

Har inte Per Gudmundsson tagit reda på fakta så kan man på fullt allvar ifrågasätta hans journalistiska heder.

Tilläggas kan att jag bett två av bloggens besökare som kan läsa arabiska att kolla upp vad som står på den ”liberala” hemsidan jag länkar till nedan, så jag kanske återkommer i ämnet. Så kanske Gudmundsson också borde ha gjort?

Källor: Per Gudmundsson i SvD Den israeliska tidningens ”liberala” källa

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Per Gudmundsson, Memri, Israel, Iran, Liberal, Politik, Apartheidpolitik, Desinformation, Mediekritik, Svenska Dagbladet[/tags]

  15 comments for “Per Gudmundssons journalistiska heder?

 1. 2 augusti, 2007 at 08:57

  Jag har för mig att araberna i Iran inte hade det för kul när shahen styrde heller, men minns inga direkta detaljer. Iran verkar innehålla ett antal potentiella nationella konflikter (araber, turkmener, kurder, balucher etc)och det är nog mums för USA/Israel om de kan gå in och hetsa de här grupperna mot regimen i Teheran.

 2. 2 augusti, 2007 at 11:02

  Shahen var ju ytterligare en diktator tillsatt av USA. Revolutionen blir förståelig om man tittar på shahens styre. Många Iranska medelklasskvinnor som sympatiserade med revolutionen 1979 valde att visa det genom att bl a sätta på sig schal. Jag har läst, minns inte var, att det bor en grupp judar i Iran som tillåts praktisera judendomen så länge de inte använder offentligheten eller något liknande, sin yttrandefrihet kanske man skulle kunna säga, att propagera för judendomen. De har möjlighet att utvandra till Israel men gör det inte. Min gissning är att dessa judar i Iran har det lättare att existera än Palestinier i Israel.

 3. Rawia Morra
  2 augusti, 2007 at 11:11

  Ursäkta mig Jinge,
  Jag vet inte vad han menar med ”Liberal”!
  Elaph är, bara idag, väldigt kritisk mot Malekis regering i Irak och skriver om av alägsnandet av Fader Hanna Atallah från sin tjänst i Jerusalem och turerna kring det romersk orthodoxa kyrkans skadndalösa försjäljning av kyrkans mark i Jerusalem till ockupationsmakten Israel!
  Så….

 4. Rawia Morra
  2 augusti, 2007 at 11:14

  Rutan du har framme talar om minska arbetslöshet i Israel, de lägsta siffrorna sedan 1997!

  Jag skulle vilja se artikeln han syftar på. De arabiska medierna skulle inte ha sparat en sådan mastig biff till nyhet om det Gudmonssom skriver stämmer. Tro mig, det hade inte varit tyst om det!

 5. 2 augusti, 2007 at 11:51

  Jag glömde en viktig minoritet: azarierna. De är rätt många, och det var kravaller på en del håll i det azeriska Iran tidigare i år pga en otrevlig karikatyr i en iransk-persisk tidning.

  Svar till Fransosen: det finns judisk representation i det iranska parlamentet (som originellt nog heter samma som min mor, nämligen Majlis). Tidigare i år spreds en rövarhistoria om att judar i Iran skulle tvingas bära speciella kännetecken, men den punkterades. Vi får nog räkna med mer sådant, om höga vederbörande i USA och Israel anser det lämpligt. Judarna i Iran vill nog helst vara i fred och sköta sitt, men jag undrar om yttre krafter låter dem vara det?

  Iran är knepigt om man ser till dess plats på skalan demokrati-diktatur. Men jämför man med de s.k. västvännerna i Saudi vinner Iran med hästlängder i demokrati. Debatten på hemmaplan uppges stundom vara livlig, ända in i det shiitiska prästerskapet. Klart odemokratiskt är det islamiska väktarrådet som bestämmer vilka som får ställa upp till val. På sätt och vis tycker jag det låter som nyliberaleras inställning i vår del av världen: du får ha vilken uppfattning du vill, bara du är nyliberal!

 6. ckrantz
  2 augusti, 2007 at 14:42

  Jag antar att alla är medvetna om att amerikaner, israeler och även saudier har s.k covert action program för att starta oroligheter bland minoriteter inom Iran med avsikt att destabilisera regimen. På samma sätt som dom samarbetar i libanon mot syrien. Även kurderna sägs vara inblandat här med stöd och regelrätta gränsoperationer riktade mot iran.

  En av de större mossad stationerna finns nu också etablerad i azzerbadjan om jag kommer ihåg rätt. Bush administrationen har också mer eller mindre medgivit att dom driver desinformations program i icke amerikansk media riktat mot Iran. Det vet säkert även den professionella journalisten gudmundsson eller?

  Allt detta med den naturliga följden att Iran slår till mot allt och alla som kan misstänkas bli ett hot, inbillat eller ej.

 7. 2 augusti, 2007 at 14:56

  Björn: Aha där ser man. Majlis har jag aldrig hört talas om, allt måste man ju ta reda på själv eftersom medierna raporterar allt i svart eller vitt utan nyanser, men det bekräftar ju ännu mer det jag sa, att Judarna i Iran har det betydligt bättre än araberna/palestinierna i Israel.
  Bilden av Israel som en vän av demokrati och samförstånd mellan etniska grupper är bara ett skämt. Staten Israel har moraliskt fallit ner i ett totalt mörker, vilket är ofattbart för resten av västvärlden, åtminstone Europa, som inte tror på att något sådant kan ske i en stat som skapats av Europas överlevande offer för förintelsen. Europas dåliga samvete projeceras på staten Israel och man vägrar inse eller förstå att denna stat utvecklat sig till ett monster som beter sig mot palestinierna och araberna likt Tyskland på 1930-talet mot judarna själva.

 8. zulqarnian
  2 augusti, 2007 at 15:20

  ohh vad arg man blir
  vet inte var jag ska börja. först och främst dessa araber som blev avrättade 4 till antal var samma personer hade lagt ett bomb i en buss och en bank där flera kvinnor och barn dog. de tycker att khozestan har okuperats av iranier i 80 år och deras land heter arabestan. de gjorde ett annat mord försök med bomber och ett annat där de skulle spränga en bro men de åkte fast eftersom iranska underrättelsen visste om det redan men ville ha de på plats innan de tillfångatogs.
  iran är näst efter israel när det gäller judiska medborgare även fanatikern khomeini sa att höja hand på för en jude är att höja handen på guds profet(moses).
  judar har inga sorters problem i iran, i tehran kan man även se en stor bild på iransk jude där han slogs i iran och irak kriget och blev martyr och de hedrar han med en stor bild.
  usa och UK har alltid hetsat de olika fok gruppen mot varandra men har alltid misslyckats, kan tilläga att khamenei själv är azari och en annan aytolla är irakier, revolutions gardets förra chef var lorr en persisk kurdisk stam. många i iran har azarisk persisk och kurdisk blod. det är svårt och avgöra vem som är hel kurd eller pers eller azari. det där tidningen ni pratade om, den som ritade karekatyren var själv azari. israel gav nyligen en förslag till judiska iranier att om de återvände till israel skulle de få 2500 dollar och hela familjer 30000 dollar men ingen har tackat ja till det.
  judar ellr kristna har inga problem i iran de får endast inte bara göra reklam för sin religion. med tanke på att det väst målar upp om iran tycker jag det är bra ändå.
  en jude som är född i israel men har en mor som är född i iran eller far kan begära en pass från iranska ammbassaden i turkiet och han kan åka till iran när helst han vill eftersom han räknas som iranier.
  iran är ingen demokrati och långt ifrån det, men de är lika demokratiska som israel. israels andra namn är jude stat och iran är demokratisk inom islams ramar.

 9. Rawia Morra
  2 augusti, 2007 at 15:31

  För 2 veckor sen var det på tapeten igen det där med judarna i Iran. Överrabinen där bad staten Israel att sluta lockan hans församlingsmedlemmar till utvandring till Israel. Summan man erbjöd sted successivt från 2500 till 30 000 dollar per person.
  Men för den judiska församlingen i Iran är deras existens där avgörande. Det är en av de äldsta judiska församlingarna i världen, hävdade man och man ville verkligen slå vakt om den iranska judenheten!

 10. 2 augusti, 2007 at 15:38

  Vem skickade mig en länk till översättningen via Google? Det blev fel eftersom länken var i namnrutan.. Gör det igen, i kommentaren!

 11. Anders
  2 augusti, 2007 at 22:18

  Google har en översättare http://www.google.com/translate_t men texten blir någ lite sisådär..

  //Motvals

 12. ckrantz
  2 augusti, 2007 at 22:22

  Den egentliga källan är ju en person Karim Bani Said Abadan från http://ahwaz.org.uk/ och andra liknande organisationer.

  Elaph är ju i sin tur en saudisk nyhetsportal som sattes upp i London 2001 med saudiska ägare. Det var dom som bland annat spred uppgifterna 2003 om att syrien testade kemvapen i darfur.

  Den som orkar kan läsa en kritisk granskning av den ahwaziska rörelsen via länken nedan.
  http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/GK03Ak02.html

  Det gudmundsson hänvisar till kunde fungerat som ett klassiskt exempel på desinformation med tredjehands uppgifter från källor som inte kan verifieras med några halvsanningar inbakade.

 13. zulgarnian
  3 augusti, 2007 at 00:29

  rawia jag var nästan säker på att de höjde från 2500 till 5000 dollar och att familjer fick 30 tusen men fan nu har de höjt den till 30 ooo dollar, gissa var amrikanska skatte pengar går till

 14. essbeck
  3 augusti, 2007 at 03:50
 15. zulqarnian
  3 augusti, 2007 at 17:07

  @ckrantz
  jag läste delar av den, det intressanta som jag har sett för få nyhets kanaler tar upp är de 2 första veckorna av iran irak kriget men de hade tagit med det i asia times.
  iranska försvaret var i spillror och det var allmänt panik.
  min mor är från khozestan och enligt henne och en av mina vänner som var 24 år och hade varit vid shahens garde, enda moståndet de 2 första veckorna var elit soldater från shahens före detta arme och lokal befolkning, de arab iranska befolkningen gjorde störst insats eftersom saddam trodde araberna skulle se han som befriare så skickades de in i fiendes gap för att samla information.

Comments are closed.