Påven vid Båven


Göran Persson ”talar ut” i Dagens Nyheter, ett led i ett antal intervjuer han ger till media nu innan den kongress som ska utse Sahlin till ny partiordförande.

GP till DN: ”- Visst tar jag på mig en del av valförlusten. Jag har gjort min analys och jag har en ganska klar bild av vad som hände.
Men egentligen vill han inte uttala sig mer än så innan partiets valanalys är helt klar. – Om jag gör det skulle det bara heta att jag lägger mig i.”

Likafullt så kan han inte släppa frågan och ger huvuddragen i sin egen analys i andetaget efter. DN frågar honom nämligen hur valkampanjen 2006 skilde sig från år 2002.

GP till DN: ”- Vi hade en tydlig motståndare 2002, ett moderat samlingsparti som stod för sin politik och ett systemskifte. 2006 hade moderaterna bestämt sig för att inte föra fram denna politik. Efter valet har man ju kört den gamla linjen. Men det går inte att vinna ett val i Sverige med moderat politik. För att vinna var de tvungna att använda socialdemokratisk retorik. Jag underskattade detta.”

Lite senare gör han om samma bravad och deklarerar: ”- Vi var i ledningen i början på sommaren, men förlorade under Gotlandsveckan som kom att handla om fastighetsskatten, sade Persson vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.”

DN frågar honom också om hans och hustruns gods Torpa vid sjön Båven. Jag kom ihåg en teckning av Berglin på SvD som jag tycker är så träffande. Visar en del av den här till höger. För det Göran Persson inte vill kännas vid är den bild som många har av honom, en maktfullkomlig pamp som fattar alla beslut själv, en man som ser till att omge sig bara med ja-sägare. Själv ser jag Persson som en man som sedan länge övergett grunden för den socialdemokrati han sattes att förvalta. Visserligen kommer aldrig någon att kunna ta ifrån honom att han redde upp det ekonomiska kaos som blev resultatet av den förra högerregeringen. Men ingen kommer heller att hävda att han är en demokratisk socialist, inte ens det han själv hävdar – en ”social” demokrat.

Perssons tid har präglats av en strävan att utsätta mycket av vår infrastruktur för den s.k. ”marknaden” vilket i mångt och mycket har sänkt kvaliteten på det som tidigare varit i alla fall godtagbart. Man behöver inte ta till ytterligheter som kollektivtrafiken, Telia och avreglerandet av eldistributionen och Vattenfalls förvandling för att illustrera detta. För övrigt är ju mycket av det där borgarnas verk också. Idag har vi en socialminister som sitter och pratar om att han vill ge alla skattebrottslingar amnesti i SvD. Det kan man rimligen inte skylla på Persson.

Samtidigt som jag länge och väl irriterat mig på Perssons ledarstil så kan ingen ta ifrån honom att han är en mycket skicklig debattör. Det, i kombination med att han lyckades reda upp den förra borgerliga katastrofen, höll honom kvar vid makten. Men ingen kan komma ifrån det faktum att han själv var främsta orsaken till att (s) förlorade valet 2006. Hade man bytt partiledare omedelbart efter valet 2002 så hade vi haft en sosse som statsminister idag.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Göran Persson, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Påven vid Båven, Berglin, Hägglund, Amnesti, Högerregeringen, Kristdemokraterna, Politik[/tags]


3 svar till “Påven vid Båven”

  1. Hur kan du vara så negativ till marknaden? Den ger dig mat varje dag och sätter kläder på din kropp. Att alla avregleringar inte fungerat alltid beror på att det inte finns någon kunskap om avregleringar. Avregleringar är svåra processer där hela beslutsprocessen på ett område skall läggas om. Att det inte alltid går rätt innebär inte att det ofta blir bättre. Persson har i själva verket försökt så gott han kunnat. Teleavregleringen är ju en stor framgång. Elavregleringen har inte lyckats, men hade s-regeringen velat ha lägre elpris hade den kunnat ordna det. Konkurrens kan nämligen skapas. Emellertid ville Persson hellre ha högt elpris för att hjälpa fram alternativa elproducenter. Vinsterna från Vattenfall gick också direkt in i stadskassan. En klassisk smygbeskattning

  2. Jag vet inte om jag direkt avfärdar marknaden. Däremot anser jag att regering och riksdag står ÖVER marknaden. Nu verkar det som om marknaden är dessas gud.