Patron Perssons residens vid Båven


Göran och hans Anitra vill ha en hyfsad bostad den dagen karriären är över för paret. Mycket tyder ju i nuläget på att det datumet närmar sig fortare än de avsett.

Lite lustigt kan jag tycka att arbetar-rörelsens främste företrädare, som ska kämpa för jämlikhet och utjämning av klasskillnader, köper en gård av det formatet.

Närmare 300 hektar (3 miljoner kvadrat-meter) vilket motsvarar 3000 normala villatomter. Då ingår jakträtt och fiskerätt i två sjöar, mark och vatten som tidigare ägts av LO bland annat.

Att paret bygger en helt ny huvudbyggnad på nästan 400 kvadratmeter med tillhörande flyglar oräknade, tyder på att de förväntar sig ett stort umgänge framöver. Att den nya herrgården kostar 7 miljoner att bygga utgör uppenbarligen inte heller något hinder.

Sammanlagt hamnar prislappen för gården på minst tjugo miljoner kronor, en anmärkningsvärt dyr bostad med andra ord.

Att en statsminister ska ha en vettig lön är självklart vilket också gäller en systembolagschef. Att dessa, när de bildar ett par, får en mycket bra sammanlagd inkomst är inte heller något märkligt.

Men när överskottet medger investeringar av detta slag så börjar åtminstone jag fundera lite, och troligen många med mig.

För även om de belånar fastigheten så ska lånen amorteras. Har de så bra pensions-

förmåner som före detta generaldirektör och statsminister så kanske det är dags att se över dessa samt även deras löner.

Arbetar man ett helt liv och sliter och släpar så kan en vanlig löntagare vid sin pension – i bästa fall – ha ett hus utan alltför stora inteckningar vid pensionen.

Och man ska aldrig underskatta den gamla hederliga Jantelagen. Vad LO-kollektivet säger om deras främste företrädares herrefasoner vet vi inte än.

Möjligen kommer valresultatet år 2006 att peka med hela handen.

En annan sak, tror verkligen Anitra och Göran att de kommer att ha så många vänner kvar efter att de pensionerat sig?


Berglin i SvD

Idag omger de sig bara med ja-sägare, finns de kvar sen?


8 svar till “Patron Perssons residens vid Båven”

 1. Det är väl självklart att Persson avlönats felaktigt. Det närmar sig rena fallskärsvatalen i ersättningsnivå. Att han ska ha pension är klart, men har man råd med att bygga sig en herrgård och köpa mark stor som 3000 villatomter så är ersättningen helt åt helvete. Det är våra pengar han bygger för. OTROLIGT!

 2. Att Sveriges statsminister har råd att köpa en herrgård är väl i sig inte särskilt upprörande.

 3. Jag tror också att det tas illa upp av rörelsen. Det är nog ingen som missunnar en ff statsminister ett bra boende, men så in i helvete extravagant behöver det inte vara.

 4. Jag förstår inte hur han kan vara så förbannat korkad (ursäkta språket) att han går och köper sig en herrgård! Kunde ingen spindoctor berätta för honom att den borgerliga pressen skulle slicka sig om munnen när de fick reda på det här? Var det ingen som vågade öppna munnen i hans närhet, som vanligt?

  Å andra sidan tror jag inte att han bryr sig om vad gräsrötterna tycker, det har han aldrig gjort.

  Det är tydligt att Persson tröttnade på politiken för lääänge sedan. Å andra sidan, det är ingen som tvingar honom att sitta kvar på sin post…

 5. Nu misstänker jag nog att han tänker sig en bättre karriär inom EU efter statsministerposten i Sverige, och att herrgården ska användas för celebra besök av EU-toppar. Ska han frottera sig med storpamparna inom EU krävs det ju en viss standard. Det har de ju därnere, topparna! Och tänk att kunna bjuda dem på älgjakt. Han kommer säkert att bli populär.

 6. Jag tror att Kerstin har en poäng där.
  Göran gillar nog att leka i samma sandlåda som Blair m.fl, och i den sandlådan är det inte vilka leksaker som helst som gäller… De STORA gossarna (med uppblåsta egon) vill ha STORA leksaker…