Palme i Fredsmarschen i Paris medan Löfven sitter i krigshetsares knä

Detta är en artikel av Ulf Jonasson journalist och doktor i folkhälsovetenskap, om en positiv erfarenhet i fredsarbetet, med deltagande av Olof Palme. Han har tillsammans med sin hustru Birgitta, psykolog och medicine doktor gjort en viktig insats genom att i studier och till relevanta samhällsorgan och till allmänheten rapportera om att den tidigare vanliga medicinen dextropropoxifen (DXP) i olika ”värktabletter” medförde ökad risk för dödlighet. Ungefär 200 människor i Sverige dog troligen årligen pga. intag av DXP under 1990-talet. Det är nu avregistrerat. DXP finns kvar endast i några asiatiska länder, men i England förskrivs det fortfarande på licens. Vi tre hade kontakt med varandra då Ulf och Birgitta inledde sin forskning under 1990-talet och har nu återupptagit den. Artikeln har tidigare publicerats i UNT 7/8 1981 samt på Ulf hemsida http://jonassonulf.blogspot.se/2015/08/fredsmarschen-hiroshimadagen-kampigt-i.html
och en artikel om detta av Ulf fanns i DN 26/2.

*** Titeln på artikeln har jag satt ***

Palme Paris 1981
Medan dagens socialdemokratiska ledning utan skam sätter sig i knäet på USA, världens i särklass mest brutala krigarstat detta millenium (Irak, Afghanistan långt utöver FN-mandat, Libyen via NATO långt utöver FN-mandat, Syrien via allierade och terroristorganisationer¨) protesterade Palme skarpt mot USA:s brutalitet i t.ex. Vietnamkriget. USA har stött många statskupper i demokratiska länder. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.)
Några exempel från detta millenium:
-USA understödjer statskuppen i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Men kuppen misslyckades;
-President Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad
omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.
Ulf Jonassons rapport visar hur viktigt fredsarbetet var för Palme – och varför inte arbeta för nya fredsmarscher – Sverige.

Artikeln.
Hela titeln på artikeln är ”Fredsmarschen – Hiroshimadagen. Kämpigt i hettan – men Palme mötte. Äntligen framme i Paris. (Från UNT:s specielle medarbetare – dvs jag/Ulf Jonasson)”

Olof Palme åkte direkt från sitt möte med den franske premiärministern Pierre Mauraoy till Port d Àubervillier i Paris utkanter för att möta de 6 – 7 000 deltagarna i fredsmarschen som på torsdagen efter 45 dagar och 112 mil nådde Paris. Palme hade också vid sin vistelse i Paris träffat president Francois Mitterrand.
På frågan om han hade tänkt delta i marschen svarade Palme mig ”Jag vill inte delta i demonstrationer och marscher när jag gästar ett främmande land.”
En av de många marschdeltagarna frågade Olof Palme om han tror att en stor fredsmanifestation som denna kan påverka de beslutsfattande politikerna. ”Jag tror inte på omedelbara resultat av enskilda marscher eller demonstrationer, men många marscher och många demonstrationer påverkar opinionen och därmed politikernas beslut.”

Den 45:e och sista marschdagen startade i ovisshetens tecken. Så sent som på onsdagskvällen hade de parisiska polismyndigheterna sagt nej, fredsmarschen skall inte gå igenom Paris. Inte heller skulle man få marschera från den gamla flygplatsen Le Bourget till Port d` Àubervillier. Man hänvisade till trafikfaran.
Palme Paris 1981 II
Ledarna för fredsmarschen gav emellertid inte upp och klockan 09.30 på torsdagsmorgonen kom det slutliga beskedet till deltagarna. ”Ni får marschtillstånd.”

Beskedet mottogs naturligtvis med ett stort jubel av marschdeltagarna. De parisiska myndigheterna och polisen applåderades för sitt beslut. Med en timmes varsel fick de 6 – 7 000 personer som började marschen från det gamla flygfältet sätta igång och med endast en kvarts försening startade fredsmarschens sista dag. Det tillkom en hel del människor under marschens gång.
Som under hela den tidigare marschen gick ett tiotal japanska munkar i täten, de trummade marschtakten och sjöng sina entoniga sånger.

En het sol lyste över deltagarna och trots att torsdagens etapp inte var så lång som tidigare, blev det för många mycket jobbigt att gå de sista 20 kilometrarna. Några personer svimmade i värmen, men medföljande sjukvårdspersonal hjälpte dem upp på benen igen och de ville absolut fortsätta.
Vid 12.30-tiden nådde fredsmarschen fram till Port d` Àubervillier och vid den nu så välkända fredsduvan som står på en jordglob som går på hjul i marschen uppenbarade sig plötsligt Olof Palme.

Ingen av marschdeltagarna hade en aning om att Palme skulle möte dem, eller ens att han var i Paris. När Olof Palme träffade marschdeltagarna möttes han av mycket kraftiga applåder.
Ankomsten till Paris var alltså den 6 augusti och det var till åminnelse av de hundratusentals offer vid den första atombomben som fälldes över Hiroschima i Japan den 6 augusti.
Nu stannade många av marschdeltagarna kvar i Paris till och med söndagen den 9 augusti som är den dag som bomben över Nagasaki fälldes. Då kommer fredsmarschen att avslutas med ett stort möte på Hippodromteatern och dit väntas tiotusentals åskådare. Två tyska minuter skall då hållas till minne av de offren för den två första atombomberna.

En av anledningarna till att myndigheterna ifrågasatte att marschen skulle få gå igen Paris, bl a utefter Champs-Elysées, var att polisen ansåg att inga utländska medborgare hade tillåtits att marschera utefter Paris stora paradgata tidigare – man hade Hitler i minnet.

* Jag, Anders Romelsjö, bevittnade militärparaden på Frankrikes nationaldag 1994 med deltagande av fransk och tysk militär.

Ulf Jonasson: Jag deltog i marschen under den sista veckan och det var en rent av fantastisk upplevelse att vandra utefter Champs-Elysées. På trottoarerna stod tusentals fransmän och viftade med Tricoloren – den franska flaggan, och många mindes säkert när tyskarna tågade in i deras huvudstad ungefär 40 år tidigare. De som nu vandrade utefter Champs-Elysées kom i fredens tecken.

i Andra om: ,, , , ,
,, , , , , ,

Proletären 26/2 SvD 28/2 Wikipedia Gladio Veterans Today – Gladio Palmemordet och Gladio

  1 comment for “Palme i Fredsmarschen i Paris medan Löfven sitter i krigshetsares knä

  1. 1 mars, 2016 at 05:39

    USA kommer kanske gilla fredsmarcher mer när Bernie Sanders blir president? Det militärindustriella komplexet kommer säkerligen inte bli lika glada…

Comments are closed.