På de anklagades bänk

Idag är det således dags för den länge emotsedda rättegången mot de inblandade i den folkpartistiska spionskandal som avslöjades ett par veckor före valet.


Nej det är inte sant.
Så är det inte. Det är dags för rättegång mot vissa av dem som avslöjades med fingrarna i den ökända syltburken. Fredrik Malm och Lars Leijonborg står faktiskt inte inför rätta idag trots att dessa båda är de huvudansvariga för de brott som ska behandlas i Stockholms Tingsrätt idag. Och Per Jodenius säger i en av morgontidningarna att han minsann inte ska sätta fast någon av dem.

Att denna skandal får politiska efterverkningar är dock klart redan innan rättegången. Jag har svårt att tänka mig att Fredrik Malm och Lars Leijonborg kommer att stå på valbar plats i nästa riksdagsval. Att ha lögnare och fifflare med på valsedeln är knappast ett bra recept på att bli kvar i landets riksdag och i sanningens namn så ser jag hellre att folk röstar på kristdemokrater eller moderater i valet 2010 än att de lägger sin röst på (fp).

Sedan har vi skurken Niklas Svensson. En ”journalist” som inte bara far med osanning om hur många gånger han loggat in på sossarnas datanät SapNet, utan även en man som agerar som den värsta gödselspridaren. Jag tänker främst på alla de rykten som han förmedlade på sin blogg, om nakenbilder på kontaktsökande homosexuella pedofiler – i regeringen. Den sortens ”journalistik” är väl närmast att betrakta som kloakjournalistik och hans eget anseende inom yrkeskåren torde idag vara helt obefintligt.

Med andra ord så tycker jag att dessa tre herrar snarast borde befrias från sina nuvarande yrken och tvingas skaffa sig hederliga arbeten. Jag avstår från frestelsen att rekommendera lämpliga nya jobb bara för att det skulle kännas billigt. Dessutom vore det antagligen kränkande för dem som idag har dessa arbeten.

Jag avslutar med en vädjan: Den person som mailade mig och berättade att Fredrik Malm


LUF:s förre ordförande, den skygge Fredrik Malm

under skandalens värsta dygn lät transportera sig i bakluckan på hustruns bil för att undkomma väntande reportrar, kontakta mig igen snälla!

Länkar: DN DN2 SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Fredrik Malm, Spionskandalen, Folkpartiet, Liberal, Nina Larsson, Förnekelsen, SAP-net, Riksdagen, Per Jodenius, LUF, Moral, Politik, Niklas Svensson, Journalist, Lars Leijonborg, Bakluckan[/tags]

  8 comments for “På de anklagades bänk

 1. Anders N
  10 april, 2007 at 11:15

  Det är bara alldeles för typiskt. Fredrik Malm klarar sig trots att han var ansvarig för detta. Lars Leijonborg har tagit SEMESTER den här veckan.

  DET ÄR TILL ATT SMITA UNDAN !!!!!

 2. ET
  10 april, 2007 at 11:38

  Detta är en rättegång som ska bli mycket spännande att följa. Väntar med spänning på den verbala pajkastningen som kommer att följa dess spår. Att dessa personer inte skulle stå med på valsedlarna vid nästa val håller även jag som troligt. Intressant bara att Mona Sahlin kommer att stå med….

 3. 10 april, 2007 at 11:40

  Anders, Kd är ”utrotningshotande art” i riksdagen :-) Om man sätter inför rätta Lars Lejonborg och Fredrik Malm, då utrottar man Folkpartiet också :-) Men, ändå, tror jag att dem två skumisar kan inte hålla sig undan hur länge som helst. I forsättningen kommer dem vara under stor press & utsatta inför hård kritik, så kommer dem förre eller senare att ge upp…

 4. 10 april, 2007 at 11:53

  De duckar, slingrar sig och försöker rädda sina skinn, patetiskt!

 5. Christer W
  10 april, 2007 at 13:58

  Det intressanta med rättegången är att ut över de åtalade finns det en komplikation till, nämndemännen. De är tillsatta av partierna, oftast för lång och trogen tjänst. Hur kommer dessa människor resonera om det de får höra.
  Mest troligt blir det Jodenius och Svensson som får stå där ensamma med all skuld, i vart fall blir inte jag förvånad om det blir så.

 6. Erkki
  10 april, 2007 at 15:10

  Det är synd att inte åklageriet kunde leda i bevis att malm & Leijonborg kände till detta. Men det kanske kommer fram idag under vittnesmålen? Hoppas!

 7. 10 april, 2007 at 21:42

  Nej, varken Malm eller Leijonborg är huvudansvariga för brotten, lika lite som Göran Persson var juridiskt ansvarig för mailkampanjen mot Reinfeldt, och lika lite som en VD är juridiskt ansvarig om en anställd begår ett brott.

  Däremot kan man givetvis se dem som moraliskt ansvariga. Som högsta chef inom organisationen (LUF respektive FP) är de givetvis ansvariga för vilken kultur som finns inom organisationen, och därigenom blir de moraliskt ansvariga.

  Jag är själv rejält besviken på hur både Leijonborg och Malm skötte krishanteringen; givetvis skulle de båda ha lagt alla kort på bordet och berättat precis allting de visste. Att förhala som Leijonborg eller gå under jorden som Malm är inte politiskt ledarskap och när man väljer en ledare så förväntar man sig faktiskt att de ska visa just ledarskap.

  Däremot är de — återigen — inte juridiskt ansvariga och det finns heller inga bevis som indikerar att de skulle ha varit involverade.

 8. Joakim
  21 april, 2007 at 15:45

  Det blir lite roande då Mattias Lönnqvist talar om (andras) brott. ML som är moderator på DVDforum som är fullständigt nedlusat med stulna foton och stulna texter.

Comments are closed.