P1-morgon och intelligensen


Tre dagar i rad har Muslim Amouri varit med i Ekot och idag i P1-morgon från en by i södra Libanon.

Han berättar på telefon att de är en massa människor, bland annat 60 vuxna och barn från Sverige, som sitter utan mat och vatten. Han berättar också att ”bomberna faller runt dem” och att ingen vågar gå ut. De behöver hjälp för att ta sig därifrån. Han har vid ett flertal tillfällen försökt att komma i kontakt med det svenska konsulatet i Beirut men misslyckats. Han har däremot lyckats nå den franska ambassaden och de säger att de ”ska återkomma”.

Eftersom denna Mohammed återkommer hela tiden så undrade jag varför inte UD kontaktat honom och ringde och frågade producenten på P1-morgon:

”- Hej, har ni gett UD telefonnumret till Muslim Amouri”?

Svaret blev: ”- Va? Nää… Han har ju fått säga vad han vill..? Hmm.. Det kanske var en bra idé…”

Vidare kommentarer överflödiga…
i

Andra bloggar om: , , ,

[tags]politik, p1-morgon, sveriges radio, libanon[/tags]


4 svar till “P1-morgon och intelligensen”

 1. Ja intelligensen hos UD har alltid verkat låg. Vad är det för slött folk dom anställt egentligen? Är det sådana som fått sparken från andra regeringsuppdrag för att dom inte klarat sin uppgift? UD-folket borde ha eld i baken nu och vara fullt aktiva istället.

 2. I det här fallet sprids gracerna jämlikt mellan de olika radioredaktionerna P1-morgon, Ekot och Studio Ett. Dessutom är UD puckade som inte kontaktar radion och tar reda på Muslim Amouris telefonnummer och ringer upp. Förmodligen har han oxo pratat i TV..

  Värmeslag eller sommarvikarier??

 3. UD har ”oturen” att katastroferna inträffar på helger och semestrar och ej på kontorstid och därför fungerar inte verksamheten.

 4. Jinge har uppenbarligen en poäng men om jag nu skall ta både UD och Ekot i försvar vill jag påminna om det starka anonymitetsskyddet och efterforskningsförbudet.

  Enligt 1 kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) är varje svensk medborgare tillförsäkrad rätt att — till utgivare, redaktioner, nyhetsbyråer –lämna uppgifter i vilket ämne som helst för offentliggörande i radioprogra —.

  Enligt 2 kap. 4 § i samman lag får ingen myndighet [läs Utrikesförvaltningen] eller annat allmänt organ får efterforska
  1. upphovsmannen till en framställning som har offentliggjorts
  eller varit avsedd att offentliggöras i ett radioprogram eller
  en teknisk upptagning eller den som har framträtt i en sådan
  framställning,

  2. den som har tillhandahållit eller avsett att tillhandahålla
  en framställning för offentliggörande i ett radioprogram eller
  en teknisk upptagning, eller

  3. den som har lämnat uppgifter enligt 1 kap. 2 §.

  Med tanke på den holmgång som UD hamnar i varje gång man gör något som kan beläggas som övertramp eller fel måste UD vara försiktiga. Däremot kan Ekots redaktion be uppgiftslämnaren om lov att överlämna telefonnummret.

  Bra att Jinge satt Ekots redaktion på spåret. Men att påstå att UD är puckade är inte rättvist. Eliasson vill väl inte stå i KU och svara på samma frågor som ställdes när det gällde nedsläckningen av Sverigedemokraternas, eller var det Nationaldemokraternas servrar med Mohammedkarikatyrerna.