Osannolikt att CIA-flygningar var okända för Bodström


På tisdagen presenterade den schweiziske parlamentarikern Dick Marty sin undersökning om anklagelserna om hemliga CIA-fängelser i EU-länder för Europarådet i Strasbourg.

Han berättar att många av Europas regeringar inte samarbetat och att en del till och med struntat i att svara på Europarådets frågor. Marty anser att det är fullständigt klarlagt att mer än ett hundra personer kidnappats av CIA de senaste åren och förts till länder där de kunnat misshandlas utan att deras mänskliga rättigheter kunnat tillvaratas.

Europarådet konstaterar att undersökningen måste fortsätta. Fel har definitivt begåtts och sanningen måste fram.

Dick Marty anser att det är otänkbart att Europas regeringar inte känt till vad CIA gjorde, i vart fall så måste ländernas underrättelsetjänst ha känt till saken. Det är heller ingen som förnekat att sådana gripanden skett i Europa.

Den utredning som Luftfartsverket gjorde på uppdrag av regeringen sade bara att tre flygplan ”som tidigare hyrts av CIA” landat i Sverige. M.a.o. sade rapporten ingenting.

Det finns goda skäl att anta att regeringen gett verket order om vad de skulle säga. Med hänvisning till sekretesslagens paragraf gällande ”rikets säkerhet”.

Att både Persson och Bodström skulle vara okunniga om sakförhållandet, framförallt sett i ljuset av den tidigare transporten av egyptierna från Bromma är otänkbart. Svensk underrättelsetjänst skulle aldrig våga sig på att hålla regeringen utanför.

Det trista är att regeringen väljer att hålla befolkningen i skymningslandet utan information. Att t.ex. Sverige vägrat att lämna rapport till Europarådets utredare kan vi utgå ifrån tyvärr.

[Ekot]


4 svar till “Osannolikt att CIA-flygningar var okända för Bodström”

  1. Du har med säkerhet rätt i att regeringen känt till de hemliga transporterna och den famösa flygningen till och från Örebro.

    Däremot har du fel i att ”Svensk underrättelsetjänst skulle aldrig våga sig på att hålla regeringen utanför.” Det har svensk underrättelsetjänst gjort många gånger tidigare. Så visst vågar dom!

  2. det faktum att mer inte görs för att utreda detta rättsvidriga beteende är bevis nog för mig att dom visste om det.

  3. Jag finner det MYCKET otroligt att regering och säkerhetspolisen inte pratar med varandra, rentutav ett vansinnigt påstående. Det skulle ju innebära att vi har en stat i staten? ”Den Fete” vet allt.

    Tokarev