Orkanvarning


Att växthuseffekten håller på att ändra vårt väder råder det inte längre någon som helst tvekan om, detta är tredje stormen på en vecka.


Nu omfattas
hela södra delarna av landet av varning klass 2 som ”kan innebära fara för allmänheten” och fyra län i sydväst har nu fått varning klass 3, som ”kan innebära stor stor fara för allmänheten.” En så allvarlig varning är mycket ovanlig, jag minns inte ens om det varnades så för stormen ”Gudrun”.

SMHI Varning: ”Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Jag har tidigare skrivit om de vädermodeller som forskarna använder sig av i datasimuleringar, man säger att det ska bli ett par grader varmare i snitt utdraget över en period av 100 år. Tänk om dessa modeller är felaktiga, man kan av lätt insedda skäl inte ha fungerande och korrekta modeller över hur tidigare klimatförändringar fungerat. Det kanske bara tar fem år, eller så blir det 10 grader varmare?

Vem vet, inte jag i alla fall. Klimatforskarna tror, och tyvärr så hoppas de också. Ingen vet med säkerhet annat än att vi nu på allvar börjat se en ändring av klimatet.


Denna bild är från 18.01 kolla in en färskare nedan

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Växthuseffekten, Väder, Storm, Orkan, Koldioxid, SMHI, Politik[/tags]


14 svar till “Orkanvarning”

 1. ”En så allvarlig varning är mycket ovanlig, jag minns inte ens om det varnades så för stormen ”Gudrun”.”
  Jag letade runt lite och på SMHI:s sida står det ”Under fredagen gick SMHI ut med orkanvarning för Götaland”. Jag tror däremot inte att media drog på med lika mycket som dom gör idag, man lär av sina misstag, vilket gjorde att folk togs med överraskning. Ett exempel är Radio Kalmar som inte ens brydde sig om att det blåste runt knutarna förrän ”Gudrun” kom till Kalmar. Jag lyssnade på Radio Kronoberg och där var det full rulle. Jag frågade Radio Kalmar varför dom inte nämnde ngt och fick till svar att stormen inte hade kommit till Kalmar.
  Sverige har ju varit förskonade från den här sortens väder, men jag tror att vi kommer att få uppleva mer av den här sortens väderväxlingar. ”Gudrun” har haft ngt gott med sig, elbolagen tar SMHI:s varningar mer på allvar och media skriver mer, vilket kan ha en baksida. För mycket skrivande kan få motsatt effekt, folk bryr sig inte.
  Man ska bara inte glömma bort att en prognos är en gissning av hur vädret blir, precis som en budget är en gissning av hur intäckter/kostnader kommer att se ut.
  Om du eller ngn annan går ut helgen så håll i hatten.

 2. Uppdatering 18.01: Nu har jag uppdaterat SMHI-bilden fyra gånger under dagen. Vid samtliga tillfällen har varningarnas art och grad förvärrats.

 3. Nyss påstod de på TV att den här stormen verkar bli nästan lika stark som Gudrun. Dags att fylla badkaret igen!

 4. Bertil:
  Jodå, man varnade rejält inför Gudrun, men du kanske inte bor i området som var aktuellt och var därför inte så intresserad. Det gör vi, så vi var mer än förvarnade.

  Jinge däremot är ju en annan historia. Han sitter ju där i sitt trygga Stockholm (Haninge eller var bor du Jinge?) och bara önskar sig lite orkandramatik. Vi som får den varje gång vill helst slippa den.

 5. Att växthuseffekten håller på att ändra vårt väder råder det inte längre någon som helst tvekan om, detta är tredje stormen på en vecka.

  Hur kan du veta att det har med växthuseffekten att göra?? För mig låter det som ytterligare ett till tvärsäkert uttalande av dig utan att du har något som backar upp det hela.

  Vad säger att det inte är en naturlig variation eller El Nino?

 6. Hur kan du veta att det har med växthuseffekten att göra??

  Ptja, eftersom praktiskt taget alla meteorologer och forskare inom gebitet säger det så tror jag dem. Har du synpunkter på deras forskning så kanske du ska vända dig dit i stället?

 7. Kerstin, jag bor på gränsen till Kronobergs- och Kalmr län. Lyssnade mest på Radio Kalmar, men då det började blåsa upp så ändrade jag till Radio Kronoberg som hade en helt suverän rapportering. Radio Kalmar däremot sa inte ett ord förrän staden Kalmar drabbades, och då hade jag varit utan ström i fyra timmar. Södra Kalmar län och kusten drabbades ju inte så hårt av Gudrun, däremot de västra delarna där jag bor. Även idag verkar Radio Kalmar strunta i att rapportera, utom i ordinarie nyhetssändningar och det blåser ganska ordentligt här, ett hundratal strömlösa, tåget Emmaboda-Karlskrona ersätts av buss och det ligger träd över vägen som bussen trafikerar. Information fås ju gnm media och man lyssnar ju på normalt på ”sin” lokalradiostation, och om dom inte säger ngt så får man ju inte reda på ngt. Vill minnas att dom fick kritik för det, men verkar inte ha lärt sig .

 8. Visst har vintrarna förändrats och bor man inte i stan så ser man det tydligt.
  Det ÄR varmare generellt än det var för 10 15 år sedan.
  Vad det beror på är en annan sak.Det har jag inte nån koll på annat än att jag är helt övertygad omn att om man släpper ut skit så får man tillbaks skit förr eller senare.
  Inga affärer ändrar på det.

  Om det är den som kommner tillbaks nu eller om det är naturliga varaiationer återstår att se.

  Hörde just att man plockade hallon i Alsace i Frankrike i Janari på medeltiden så det har varit varmt på vintrarna förut.

 9. Marknadsfundamentalisterna försöker gripa efter vartenda halmstrå som sätter den förstärkta växthuseffekten ifråga. Anledningen är givetvis rädlsan för att bli påkommen med att ha varit utrustad med skygglappar när kapitalismens lov har sjungits under det att man helt bortsett från vilka konsekvenser den naturexploaterande kapitalismen får för miljön, framtida generationer och mänskligheten som sådan. Stackars Norberg och kompani kommer att få ägna sig åt avancerat krumbuktande åren som kommer när anklagelserna kommer att börja hagla. Så snett det kan gå när man lider av ideologiskt tunnelseende.

 10. Ptja, eftersom praktiskt taget alla meteorologer och forskare inom gebitet säger det

  Jag har inte hört någon metereolog säga att den senaste veckans stormar beror på växthuseffekten.

  Anledningen är givetvis rädlsan för att bli påkommen med att ha varit utrustad med skygglappar när kapitalismens lov har sjungits under det att man helt bortsett från vilka konsekvenser den naturexploaterande kapitalismen får för miljön, framtida generationer och mänskligheten som sådan

  Angående den antropogena växthuseffekten är det svårt att uttala sig om definitivt, men ja det finns en del som tyder att människan kan ha en påverkan. Det har varken jag eller Norberg förnekat.

  Däremot tycker att man ger denna temperaturökning alltför stora proportioner. Temperaturen har skiftat upp och ner historien. Ja, bara på ett år så varierar temperaturen i Sverige mellan -10 och +25 man alla ser det som något naturligt och ingen blir upprörd över detta.

  Jag är starkt kritisk tlll alla domedagsprofetior. Det är bara tänka tillbaka hur det har låtit tidigare. På 70-talet var det oljekris och ny istid, på 80-talet var det försurningen, på 90-talet var det milleniumbuggen och nu på 2000-talet är det växthuseffekten. Vissa tycker framtiden är läskig och därför överdriver man det negativa.

  3-4 miljoner dör i AIDS årligen men det får betydlig mindre uppmärksamhet än temperaturökning om 100 år. Det är sjukt. Hade man tillämpat ett kapitalistiskt system de senaste hundra åren i världen så skulle all fattigdom idag varit utrotad. Det är sådant man bör fokusera på. Stora saker.

  Sen ser jag inget motsatsförhållande mellan kapitalism och god miljö. Tvärtom.

 11. Jag kan inte skilja på de där nyliberala, de ser likadana ut, låter likadant och verkar alla komma från Norberg i Bergslagen, typ..