Olmert vill se tyska soldater i Libanon


Det kanske bara är jag som reagerar lite känslomässigt på detta uttalande, jag har ju rätt ålder för att minnas alla krigsfilmer som framställer alla tyskar som nazister och mördare.

I israeliska Haaretz rapporterar man att Ehud Olmert sagt att han gärna ser tyska trupper i Libanon. Det kan kännas lite som en över-
raskning tycker jag, men tyska soldater har ju inte blod på sina händer idag som vissa andra.

Haaretz:Prime Minister Ehud Olmert would welcome the participation of German soldiers in a stabilization force in South Lebanon, he said in an interview with a German newspaper published on Friday. ”- I have informed (German) Chancellor Angela Merkel that we have absolutely no problem having German troops in South Lebanon,” Olmert told the daily Suddeutsche Zeitung. ”- There is no other nation that Israel considers more of a friend that Germany … I would be very happy if Germany participated,” he said.”

Personligen kan jag inte annat än att lyfta på ögonbrynen en aning när jag laser en sådan sak. Jag undrar vad alla israeliska äldre tycker om att ha tyska trupper i Israels omedelbara närhet. Det kanske bara är jag som reagerar lite känslomässigt på detta uttalande, jag har ju rätt ålder för att minnas alla krigsfilmer som framställer alla tyskar som nazister och mördare. Med andra ord är jag ett offer för Hollywood, precis som Bush, Cheney och Rumsfeld. Det närmaste de har kommit ett riktigt krig är via filmer från Hollywood, något som också återspeglas mycket tydligt i deras villighet att kriga mot alla som inte delar den amerikanska drömmen.

Man ska inte heller glömma att det var tack vare bland annat Angela Merkel som EU inte fattade något vettigt beslut vid utrikesministrarnas möte i Rom häromdagen. Det möte som Jan Eliasson var så nöjd med.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, Ehud Olmert, Israel, Angela Merkel, Jan Eliasson, Rom-mötet, Tyskland, Libanon, Mellanösternkonflikten[/tags]


4 svar till “Olmert vill se tyska soldater i Libanon”

  1. Olmert har f.n. uppenbarligen ett behov av att få allt stöd han kan få. Då får symbolpolitiken träder tillbaka till förmån för benhårt och cynisk realpolitik.

    (Väst-)Tyskland backar mycket riktigt traditionellt Israel i samtliga Mellanösternkonflikter. Det har visserligen inte hindrat dem från att göra affärer med diverse arabiska stater också, men när det kommer till kritan så har Västtyskland s a s tjänat pengar på handeln med Israels grannländer, samtidigt som man (av vissa historiska skäl) stött Israels krig mot sina handelspartners materiellt.

    I dagsläget vore tysk trupp i södra Libanon en israelvänlig motvikt mot t.ex. franska truppenheter där.

  2. Det är sant Henke. Dock så måste ett antal europeiska länder få med ett antal arabländer i en fredsbevarande styrka oxo. Och det kanske behöver vara en majoritet av fredsbevarare som behärskar arabiska till 100 %

  3. Det kan ju bli en farlig utveckling, detta då Tyskland och Frankrike tidigare har möts i konfliktsituationer – tur att de har EU-sammarbetet att hålla fast i!

    Jag tror att MÖ-frågan är vattendelaren politiskt sätt (inte ekonomiskt) mellan konservativa och radikala – till syvende och sist så kommer frågan bli så pass infekterad att alla måste ta ställing – det är lite ovant för den svenska medelklasen att tvingas göra detta. Men när det sker så får nog realpolitikern Göran Persson eld i rumpan. Det går nog inte så länge till att stoppa huvudet i sanden och när blodet svämmar över i MÖ och det speglas i allt fler medium! Jag tror även att Israel tjännar på att andra länder dras in – ställt mot att de dra sig bort: ekonomiskt och politiskt! På samma sätt som Hizbollah, Hamas osv tjänar på ju längre konflikten varar – moraliskt sätt