Oljekrisen drabbar inte mig!


Nu när bensinpriset snart är uppe i femton kronor litern börjar folk bekymra sig.

Främst gäller det USA trots att deras president gör sitt yttersta för att skaffa sig militär och politisk kontroll över de flesta oljeproducerande länderna i världen. Och när folket i USA röstar med fötterna försvinner republikanerna från Vita Huset vilket givetvis kommer få mig att glädjas år 2008 om jag lever och har hälsan.

Men om man bortser från detta så talas det allmänt bland expertisen om att oljan inte räcker mer än 30 max 50 år från idag med nuvarande oljekonsumtion. Jag har tre barnbarn som kommer att leva om 50 år om de får vara friska och de kommer själva att skaffa barn inom en inte alltför avlägsen framtid. Märk väl, med nuvarande konsumtionsnivå räcker oljan 30-50 år…

Hur kommer det att se ut om inga andra än brandbilar, ambulanser och liknande fordon får köras på bensin? Hur kommer det att se ut om inte husen kan värmas med oljeeldning? Jag får knappast se det men mina barnbarn kommer faktiskt att få uppleva det. Även mina barn har hyfsade odds att få vara med om det.

Jag tror att vi står inför en gigantisk strukturomvandling inom en inte alltför avlägsen framtid. Mängder av länder i Asien ökar sin oljekonsumtion drastiskt. Bara Kina kommer att använda lika mycket olja som resten av världen om tio år om utvecklingen fortsätter i den här takten. Går det verkligen att undvika världskrig i ett sådant läge?

Elbilar och kärnkraft? Man kan inte fram-ställa etanol så att det går att elda alla hus och hem i Sverige, och inte hålla två miljoner bilar rullande heller.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, oljan, oljekrisen, energiförsörjning, bensinpris, strukturomvandling[/tags]


3 svar till “Oljekrisen drabbar inte mig!”

  1. Vi måste effektivisera oss på flera sätt. Kraftigt effektivare isolering så att vi inte slösar på uppvärmingsenergin. Låta bli att transportera oss så mycket som idag. Arbeta på hemorten. Åka kollektivt i mycket större utsträckning. Skippa dessa långväga transporter av varor och producera dem lokalt så mycket det går. Globaliseringshysterin måste alltså stoppas.
    För övrigt får vi börja använda andra typer av energiproduktion i större utsträckning. Vara aktiva den ljusa delen av dygnet, inte som nu vara uppe halva nätterna och sova bort ljuset på morgonen. Vi får göra som man gjorde förr. Alltså återgå lite till de rutiner som vi hade förr.

  2. Det finns många miljöproblem som marknaden av sig själv inte kan lösa men det är svårt att se hur oljeberoendet skulle kunna vara en av dessa. De som hävdar detta tenderar till att underskatta prismekanismerna och kombinationen av incitament tillsammans med människans uppfinnelserikedom.

    Oljan är inte den första resurs vars ände har föranlett i domedagsprofetior. Tenn – för att ta ett exempel – är en metall man för hundra år sedan förutspådde ett nära slut på. Så ser det dock inte ut idag. Tvärtom har realpriserna sjunkit och tillgången ökat. Anledningen till detta hittar vi i vad som förklarar så mycket annat i vår komplexa värld, utbud och efterfrågan.
    När tillgången på en vara sjunker höjs också priset. Dessutom ges incitament till att hitta substitut och nya, billigare och bättre metoder att ta fram varan i fråga.

    Visst vore det bra – för miljön och för att diktaturer skulle förlora ett maktmedel – om oljan tog slut. Men det kommer nog vara en senare generation än dina barnbarn som får uppleva slutet på denna era.

  3. Du har säkert delvis rätt i att priset kommer att driva på utvecklingen av alternativa drivmedel/energikällor. Men du gör våld på historien när du drar till med jämförelsen med tenn. Den var inte en dålig, den var KASS.

    Tenn hade inte en sådan betydelse för samhället att det ens går att jämföra på samma årtusende. Vi har byggt in oss i ett oljeberoende som för närvarande är totalt. Skulle kranen stängas i morgon så slutar landet att fungera inom några veckor.

    Troligen skulle resultatet bli massarbetslöshet och en depression av kolossalformat.

    Nu är ett sådant scenario inte speciellt troligt även om Bush verkar jobba på det.

    Samtidigt så är vårt oljeberoende idag så manifest att vi inte har större chans än en smörklick i en stekpanna om en sådan oljekris drabbar oss vintertid.

    Men det är inte något sådant jag oroar mig för utan mer på sikt. När bensinen är uppe i 20.- litern så kommer 50% av privatbilismen att försvinna. Hur det påverkar samhället i övrigt kan vi inte sia om men bilindustrin drabbas förstås av en kollaps liksom alla kringverksamheter.

    Jag menar att detta påskyndas i mycket högre utsträckning än vad politiker i allmänhet fått för sig och det är givetvis den ekonomiska utvecklingen i Kina och resten av den världsdelen som är svårast att förutse.

    Dessutom som lök på laxen. Bush strävan att införa ”demokrati” i mellanöstern har verkligen visat befolkningen där att ”demokrati” är något som väst kan få ha för sig själva. Tror att det var Guillou som skrev idag att när palestinierna gjorde som väst sa, röstade på de som de ville skulle sköta landet så – röstade de fel. ”Demokrati” är svåra grejer det..

    Det finns all anledning att misstro västvärldens ledande politiker i nuläget. De kommer aldrig att kunna styra en utveckling som innebär att oljekonsumtionen stiger till en nivå som överstiger produktionsmöjligheterna med flera tiotal procent.

    Tenn..? Nä du!