Offentliga datorer används av stalkers


Idag skriver SvD en artikel som berättar att de som har skumma avsikter med dator-
användandet ofta använder t.ex. bibliotek eller internetcaféer.


Det är Anders Ahlqvist
, kommissarie på rikskriminalpolisens IT-rotel, som berättar detta för tidningen City, som SvD citerar.

SvD: ”Olaga hot och hets mot folkgrupp är vanliga brott som begås på det här sättet – och inte sällan tros organiserade grupper ligga bakom.”

Som bloggare drabbas man ibland av attacker från t.ex. stalkers. En sådan som bor i Närke hade vid ett flertal tillfällen skrivit extremt grova kommentarer på min blogg. Hans identiteter och IP-nummer placerades in i mitt spamfilter samtidigt som jag givetvis abuseanmälde honom till hans internetleverantör. Då gick han till sitt lokala bibliotek och fortsatte därifrån. Det skulle han inte ha gjort.

Numera är han förbjuden att använda bibliotekets datorer och jag har inte haft besvär av honom på snart ett år. Och det var en mycket ihärdig stalker och sabotör.

Frågan kokar ner till – ska man vara tvungen att legitimera sig för att använda publika nätverkstjänster, eller ska ”var och en” i sann liberal andra ha tillgång till internet efter eget gottfinnande? Det är inte en helt lätt fråga faktiskt.

Artikeln i Svenska Dagbladet DN Artikel 2 i Svenska Dagbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Stalkers, Rasister, Bibliotek, Internetcafe, Publika nätverk, Offentliga Nätverk, Internet, Politik[/tags]


5 svar till “Offentliga datorer används av stalkers”

  1. Jamen, hur svårt kan det va? Biliotek + andra.
    Leg…Tid….Datamaskins ipnummer. Klart!

  2. Tyvärr är nog dagens liberala internetlagstiftning en parentes i historien. Stalkers och andra brottslingar gör ju att makthavarna kan motivera nya lagar som reglerar internet.

    Stalking är ju för övrigt ett mycket obehagligt brott som borde uppmärksammas mer och bestraffas hårdare.

    Men tyvärr:

    Efter bibblan kommer arbetsförmedlingen eller nån annan publik dator.

  3. Handskar försvårar för polisens tekniker att insamla fingeravtryck, alltså bör vi göra handskar olagliga.

    Eller så kanske det var en dum idé.

  4. Och? Tyvärr? I Sundsvall biliotek(Kulturmagasinet) och Kramfors bibliotek, finns det icke någon kontroll(id), vilket personligen förvånande mig. Inte undra på dessa personer,(grupper?) då,kan skriva-göra, vad som helst, utan att bli skyldiga. Fast jag tror nog att bland dessa internetkafen, finns dom i större omfattning. Varför inte göra ägaren-na, skyldig att kräva leg. tid samt ip-nummer. Eller? ”Stängd” på grund av brottslig sammedverkan”..? Ang. arbetsförmedlingen -publik dator, har du rätt,med E-post. Man skulle begära leg.där med. Innan man kunde, skicka-svara en arbetsgivare. Dvs. Använda ofentlig data, under ansvar!
    Jag ser inget fel i det. Gör ni?

  5. Hur troligt är det att organiserade grupper smyger runt på bibliotek för att skriva oförskämda inlägg i folks gästböcker? Kan tänka mig att enskilda galningar gör det men knappast organiserade grupper som bara måste skriva sånt som fyllde Bildts blogg. Det råder nog brist på nyheter vilket gör att Svd måste förstora det som finns att gå på.