Obama – NSA:s övervakning fortsätterPresident Obama höll igår ett mycket uppmärksammat, vagt formulerat tal (DN) om ”nya” riktlinjer för NSA:s verksamhet. Väsentligt var att han försvarade denna, och att den i grunden skulle bestå men med ändrade rutiner. Inte så att han gav exempel på att terrorattentat förhindrats, eller förklarade varför spioneri på internationella viktiga organisationer som FN och EU, på storbolag utanför USA, eller på utländska statschefer och viktiga personer skett. Ej heller varför det skulle vara nödvändigt att samla in 200 miljoner meddelanden per dag för detta (Guardian igår), eller låta installera manicker i datorer som kan plocka upp information och förstöra information (New York Times 15/1 – se tidigare blogginlägg). Bra nog mottogs talet med mycket blandade rubriker i USA, och en hel del kritik från höger och vänster. DN:s reporter skriver i rubriken att ”Många hade väntat sig mer av presidenten” (men inte jag).
Obama president_official_portrait_hires
* En nyhet var att stora datamängder ska lagras utan administrationen, men vara tillgängligt för denna;
* En annan att man inte skulle övervaka politiker i allierade som hittills (men kanske på annat sätt vid behov?);

Låt mig påminna om några frågor i denna enorma övervakning och informationsinsamlande, vilka behandlats i denna blogg nyligen:

* Enligt en artikel i New York Times 15/1 har NSA (National Security Agency ) implanterat programvara i nästan 100.000 datorer runt om i världen. Därmed kan USA övervaka dessa datorer och skapar en digital motorväg för cyberattacker. NSA har i allt högre grad använt sig av en hemlig teknik som gör det möjligt att gå in och ändra data i datorer, sedan åtminstone år 2008, dvs i 7-8 år.
NSA -datastölder 0115-for-webNSA-720_size
Bilden: 1:Liten mottagare dolt i USB-minnet till avlyssnad dator 23:Data från viktig dator förs tillbaka till NSA 4:Överförande av datavirus och cyberattacker från USA:s regering via NSA.
* Denna radiofrekvensteknik gör det möjligt för USA:s regering via NSA att komma in i datorer som motståndare och företag har försökt att göra ogenomträngliga för spioneri och cyberattacker. I de flesta fall sätts hårdvaran in av en spion, en tillverkare eller en ovetande användare.

* Bland de vanligaste målen för NSA och United States Cyber Command, dess partner i Pentagon, finns enheter av den kinesiska armén, som USA har anklagat för attacker mot amerikanska industriella och militära mål. Programmet, med kodnamnet Quantum, har också lyckats att föra in programvara i ryska militära nätverk och system som används av samarbetspartners mot terrorism som Saudiarabien, Indien och Pakistan.

* New York Times uppger att man har undanhållit vissa uppgifter på begäran av NSA sommaren 2012 om amerikanska cyberattacker mot Iran.

1984 images

Inte nog med det!
* Det finns redan verktyg för att dölja, radera eller förvränga information som tas fram av t.ex. en ”visselblåsare”, en radikal bloggare eller en socialistisk organisation (Blogginlägget Minneshålet 13/12).
Man kommer ganska långt med sökord som imperialism, terrorstat, kommunism och socialism – som denna blogg har.
* Besökare på ”olämpliga” siter kan lotsas över till lämpligare siter med synpunkter som bättre passar det ekonomiska eller politiska systemet.
* Statsfinansierad former av internetcensur håller på att privatiseras.
* Ett ledande säkerhetsföretag som Blue Coat kan ställa in ett system för att övervaka och filtrera all Internetanvändning, blockera webbplatser via deras adress, nyckelord och innehåll. Blue Coats programvara används av USA:s armé för att kontrollera vad dess soldater ser på under sin stationering utomlands, och den kan användas av repressiva regeringar.
* Genom gmail kan Google snappa upp terabytes av internetdata varje dag och sedan konstruera psykologiska profiler på hundratals miljoner människor i hela världen i realtid. Företag kan sedan ta reda på vem det lönar sig att bearbeta och en personalchef kan köpa information från Google om de anställdas inställning till sitt jobb. Diktatorer kan bli informerade om sina medborgare – liksom USA:s regering. (Tidigare blogginlägg).
NSA+FRA FRANSABILDSTODRAPPORT
Dyster framtid?

* Framtiden för whistleblowers är dyster. I en nära framtid eller redan nu är nästan allt digitalt så flyter en stor del av världens internettrafik direkt genom USA eller allierade länder, eller genom infrastrukturen för amerikanska företag i utlandet, då sökmotorer kan hitta nästan vad som helst på nätet på bråkdelar av en sekund, när ”Patriot Act” och hemliga beslut av ”Foreign Intelligence Surveillance Court” blir Google och liknande tech-jättar till verktyg åt NSA. Den sofistikerade tekniken kan blockera, ändra eller ta bort digitalt material genom en knapptryckning och ”Orwells minneshål” en realitet.
* USA:s avlyssningspolitik minskar friheten och privatlivet sfär.
* Till syvende och sist är syftet att slå vakt om USA:s världsomfattande ekonomiska och politiska intressen, som ofta inneburit orättvisor för fattigare länder, brott mot FN-stadgan, brutalitet och krig.
Frihetsgudinna gråter bild
Vägen framåt kan gå genom att söka mobilisera alla anhängnare av demokrati, ytttandefrihet, personlig integritet och mot övervakningsamhällen i protest mot detta. Utanför och i alla tänkbara organisationer eller politiska partier. Hur vill vi ha våra liv och framtiden för oss själva och våra barn.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

DN 17/1 New York Times 18/1 New York Times DN 15/1 Van Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12DN 11/12 Bilderblogg 19/12 Uppdrag Granskning Wolodarski i DN 12/1 SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


4 svar till “Obama – NSA:s övervakning fortsätter”

 1. Jan Mellring
  Två amerikanska elektronik experter undersökte inverkan av en Alfolie som täcker delvis. De fann att arrangemanget förstärkte signalerna över ett brett frekvens intervall.
  Det måste vara utan öppningar( högst mm stora)
  Man bör antagligen också se till att folien inte är i kontakt med metalldelar på telefonen.
  Jag testade en mobil i en plåtburk med ett lock av folie och gjorde successivt större springor i folien.
  När springan var ca 1cm blockerades inte signalen längre.
  För trådlösa hemtelefoner testade jag med flera utanpå varandra omslutande plåtburkar utan metallisk kontakt mellan burkarna. Det gick inte att blockera signalen.
  Den telefonen har ungefär samma frekvens som mobiler men signalen behöver bara nå inom lägenheten. Det förklarar nog skillnaden men det visar också att det kan behövas tjockare metallskikt än en vanlig folie för en del typer av trådlös teknik

 2. Amerikanerna hänvisar ju till att man vill ha skydd mot terrorismen. De värsta terrordåden sker då och då med minikärnvapen som officiellt förklaras som bilbomber.
  Men bilbomber exploderar ovanför marken och alla experter i det facket vet att de bombkratrar som genomgående förekommer i dessa fall bara kan förklaras med bomber under marknivån. Och övriga tekniska data är sådana att små plutoniumbomber passar in men inga konventionella sprängämnen. Endast USA och Israel har den typen av bomber och Israel skulle aldrig våga göra ngt utan en mycket mäktig parts godkännande.
  (Det har ingen avgörande betydelse om man tror att det är nätverk av höga frimurare eller angloamerikanska elitsällskap för överlappet dem emellan är stort)
  Det innebär att åtminstone delar av USAs eliter godkänner detta. Även när det gällde dådet mot USAs egna soldater 1983 som skedde med en 1ktons atombomb. Det är inte konstigare än att delar av USAs elit också var inblandade i 9/11 även om det inte var dom delarna som vanligen utpekas.
  I rättegången, rörande attentatet mot Hariri, som nu pågår skylls på andra än USA/Israel trots att de är de enda som har den typ av minikärnvapen som dödade Hariri.
  Det är en ohygglig orättvisa mot världens muslimer att dessa hela tiden ges skulden till dessa ’bilbombsdåd’ som alltså då och då ist sker med minikärnvapen som inga muslimer har tillgång till.
  USAs spionerade handlar givetvis inte om att skydda sig mot sina egna terrordåd. Utan endast om ett parasiterande imperiums beskäftiga kamp för att sitta kvar i bekväm blodsugarposition.

 3. Peter Måndag morgon så tidigt i veckan men det där är nog det roligaste jag kommer läsa den har veckan. Så Amerikanarna och naturligtvis Israel sätter av bilbomber som egentligen är kärnvapen och det hela är iscenscatt av frimurare. Seriöst tror du på det där själv eller driver du med oss?
  Du tycker inte att kärnvapen borde lämna några spår? radioaktivitet exempelvis. Det är skrämmande att folk tror på såna har dumheter men för guds skull fortsätt det är underhållande som attan.
  Jag förstår verkligen inte Svenska vänsterns fascination med konspirationsteorier, en rolig detalj i det hela är att ni i stort sett hela tiden slänger ur er konspirationer ifrån den Amerikanska ultrahögern a la Alex jones. Så Amerikansk ultra höger och Svenska vänstern snacka om strange bedfellows.