Nykvist tänker godkänna genmajsen..


Nu ska Sverige godkänna den genmodifierade majsen MON863 som fått forskare upprörda och oroliga i Europa.

Majsen har visat sig påverka råttor på ett skadligt och farligt sätt, men jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist verkar inte ta det på allvar.

Att flera tunga remissinstanser i Sverige har sagt nej och bett om mer forskning tycks inte heller bekomma jordbruksdepartementet.

Tvärtom så har departementet hemligstämplat över 1000 sidor av den forskning man fått fram med hänvisning till tillverkarens intressen.

Men i Tyskland så är forskningsresultaten offentliga vilket tydligt visar vems ärenden vårt svenska jordbruksdepartement går.

I praktiken har den modifiering som majsen utsatts för inneburit att majsen nu själv producerar ett insektsgift.

Insekterna tål den inte, men vi människor ska tåla den..

Jag har tidigare skrivit om den här skandalen och så har många andra också gjort. Nykvist har fått hård kritik från massor av håll men inget tycks kunna göra att hon tar reson.

Vilka är då tveksamma till genmajsen?

Lantbrukarnas Riksförbund, Gentekniknämnden, Läkemedelsverket, Naturvårdsverket o.s.v.

Att jordbruksdepartementet vill utsätta svenska konsumenter för genmodifierad majs utan att ta hänsyn till de många frågor det ställer faller tillbaka på Göran Persson.

För givetvis är det otänkbart att Ann-Kristin Nykvist, som saknar förankring i riksdagen och partiet, skulle agera på detta sätt utan Perssons godkännande.

Jag undrar givetvis hur det kommer sig att regeringen släpper igenom ett så här dåligt skött ärende, hade det inte varit Sverige så hade jag misstänkt mutor.

Under alla omständigheter så finns det flera bananrepubliker där ledningen lyssnar mer på vad folk tycker än vad (s) gör i Sverige..


4 svar till “Nykvist tänker godkänna genmajsen..”

  1. Fördjävligt! Jag misstänker att det har varit hårda påtryckningar från företaget och USA för att driva igenom detta i EU. Så misstänksam är jag.

    Jag såg något program på TV där detta togs upp, grisproducenter var positiva mot detta vad jag kunde förstå. Vad händer med grisarna som kommer att matas med denna produkt? Hur kommer det att påverka oss när vi äter grisköttet?

    Annica

  2. Skrämmande, skrämmande. Det är nog som Annica skriver: hårda påtryckningar från företaget och USA som ligger bakom.

  3. Fy fan. Det blir att börja odla sina egna grönsaker snart. Man vet ju inte vad för vidrigheter man får i sig när man handlar i butik längre :/