Nu vill Nato förstärka trupperna i Afghanistan


Våra svenska soldater, som ska vara ”fredsbevarande” enligt riksdagen, står nu under Nato-befäl.

Det innebär givetvis att risken ökar dramatiskt för att de ska sättas in i de alltmer hårdnade striderna mot de underskattade talibansoldater som härjar i landet. Ekot berättade igår:

Ekot: ”I Afghanistan hårdnar striderna mellan de Natoledda styrkor och motståndsgrupper. Enbart under det senaste dygnet ska 60 motståndsmän ha dödats, enligt uppgifter från Nato. De militära ledarna inom försvarsalliansen begär nu förstärkningar…
…Den senaste tiden har våldet i landet ökat snabbt och kraftigt. Efter en längre tids ökande aktivitet med flera attacker från talibaner och andra motståndsgrupper inledde de Natoledda Isaf-styrkorna för en vecka sedan en omfattande offensiv i de södra delarna av landet…
…Ledande militärer inom alliansen medger nu att de underskattat de talibanledda styrkornas slagkraft. Vid ett möte i Warszawa på lördagen med de högsta militära ledarna inom Nato fördes det fram önskemål på förstärkningar.

Vad detta konkret betyder för våra svenska soldater är väl inte helt klart i nuläget, men att risken ökat markant för att de ska sättas in i strider mot Talibanerna är uppenbart. Just nu kräver Nato att Tyskland ska skaffa fram fler soldater, men fortsätter utvecklingen så kommer våra fredsbevarande soldater att bli involverade i striderna.

Den 11 Juli berättade jag: ”Jan Dunmurray vid försvarshögkvarteret blev intervjuad i Konflikt i radions P1 för några veckor sedan, han medgav då att svenska soldater kunde komma att bli insatta i offensiva strider mot talibanerna.”

Det är ingenting som förändrats sedan den bloggningen och vi bör nog ställa in oss på att få hem alltfler svenskar i kistor draperade med den svenska flaggan. Framförallt med tanke på att USA nu drar bort trupper från Afghanistan för att kunna sätta in dem i Irak. Det ökar också risken för att Sverige ska drabbas av terrordåd eftersom vi nu anses stå på USA:s sida i Kriget mot Terrorismen…

Jag känner mig mycket tveksam till att våra soldater ska överta något slags renhållnings-
arbete i USA:s Kriget mot Terrorismen. Sedan får militären och politikerna kalla det för vad de vill, men just nu håller vi på att bli indragna i en verksamhet som vi inte får korrekt och sanningsenlig information om.

Skulle vi få det så vill en absolut majoritet av innevånarna sätta stopp direkt.

Och vad värre är, vinner högeralliansen valet så kommer den här militärstyrkan att utökas dramatiskt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, afghanistan, ifor, isaf, fn, talibaner, kriget mot terrorismen, nato, usa, bush[/tags]


3 svar till “Nu vill Nato förstärka trupperna i Afghanistan”

  1. På något sätt känns det som den kommentaren hamnade lite snett Gunnar.. :)

    Kloka och kloka, ändamålsenliga i alla fall.