Nu ska vi få ett svenskt CIA säger Dagens Nyheter


Att läsa dagstidningen börjar alltmer likna att läsa tidningen MAD kan jag tycka. Idag berättar Dagens Nyheter från Folk och Försvars återkommande rikskonferens i Sälen.

DN/SÄLEN: Den politiska enigheten ökar nu om att slå samman de olika svenska underrättelsetjänsterna till en svensk motsvarighet till amerikanska CIA. Alla riksdagspartierna, försvaret, Säpo och Rikskrim är eniga om att utreda saken. ÖB och tunga politiker säger att de vill se en ny sammanslagen underrättelsetjänst.

Förmodligen bör en sådan myndighet få rätt att hålla folk i koncentrationsläger på obestämd tid utan vare sig rättegång eller dom. Vill man dessutom ha en egen Gulfstream för att transportera omkring fångar bör inte heller det möta något hinder.

Jag påminns om att Gotska Sandön är obebodd och kanske skulle rymma ett mindre flygfält och ett koncentrationsläger..

Men jag förstår fortfarande inte hur vi vanliga medborgare på så kort tid har kunnat bli så fruktansvärt farliga att man måste ta ifrån oss våra mänskliga fri- och rättigheter.

Samhället blir mer och mer surrealistiskt..

[i] Läs i DN om vår skrämmande framtid!


7 svar till “Nu ska vi få ett svenskt CIA säger Dagens Nyheter”

  1. Haha, din bild av att läsa MAD var bra, ungefär så kändes det när jag i morse avlyssnade ;) radion och var helt säker på att jag hörde helt skruvat.
    Surreal var ordet ja.

  2. Nog är det tydligt att svenska myndigheter sneglar lite avundsjukt på den teknik och de resurser som de amerikanska underrättelsetjänsterna har till sitt förfogande. Samtidigt verkar en detalj gå helt obemärkt förbi: CIA är förbjudet att agera inom det egna landet och mot de egna medborgarna. De svenska systemen däremot, som trafikdatalagringen och FRAs ECHELON-kopia, skjuter i första hand in sig på det EGNA folket.

  3. Det är väl ett nytt IB som växer fram så sakteliga, min hustru som är uppväxt i Östeuropa under kommunismen pratar om säkerhetspolisens ökande befogenheter i Sverige med stark skepsis kan jag meddela.

  4. …”Förmodligen bör en sådan myndighet få rätt att hålla folk i koncentrationsläger på obestämd tid utan vare sig rättegång eller dom.”…

    drar du inte lite väl långtgående slutsatser nu?

    /Alejandro

  5. Att Sverige genom en myndighet av det här slaget skulle få (eller ta sig) rätten att internera och hålla koncentrationsläger efter känd amerikansk tortyrgulags-modell är nog inte så långsökt.

    Sverige hade faktiskt koncentrations läger för oliktänkande under kriget.

    Västmakerna har sedan 2001 utlyst ”krig mot terrorismen” anfallt och ockuperat andra länder och Sverige har genom tätt samarbete med CIA redan utlämnat människor till sådana läger utomlands.

    I ett uppskruvat läge efter ytterligare ett anfall (Iran) vore det nog inte otänkbart för figurer som Bodström & Co att spärra in folk ”för att försvara demokratin”

  6. Jag har ofta undrat varför unga människor inte gör som vår generation gjorde när vi var unga, går man ur huse och protesterar. Men det är kanske inte så konstigt, snart är ju halva befolkningen nerdrogad till lallande medlöpare utan förmåga att inse vart det barkar.

  7. Kerstin: För egen del tror jag att det beror delvis på att man känner sig så uppgiven. Jag var ute och var med i de flesta fredsdemonstrationerna i samband med Göteborgskravallerna. Visserligen blev det ett extremt läge när vi hade poliser som skjuter skarpt rakt in i folkmassor osv, men jag har för mig att det endast blev nån liten notis på TV och i tidningar om att det var en av de största demonstrationerna på år och dag. Vad kom ut av den? Jo att folk som demonstrerar kan kopplas samman med ”det svarta blocket” som kan kopplas samman med terrorism… (jag vet, kanske lite väl cyniskt och onyanserat).

    Jag var även med i alla demonstrationer i Gbg mot Irakkriget, vilket kändes ganska stort med tanke på att det skedde över stora delar av världen samtidigt. Vad kom det ur dessa? Jo att regeringar världen över fick veta att befolkningarna är emot brott mot internationell rätt, men USAs vilja står nog över folkets ändå…det var väl visserligen en del länder som faktiskt sa rakt ut att de tyckte invasionen var fel, men jag misstänker att det berodde mer på ekonomiska motivationer än nåt annat…

    Sen tror jag att din teori om den nerdrogade befolkningen inte är helt utan sanning…i min bekantskapskrets (drygt 10 personer som jag umgås lite oftare med) går 5 på olika SSRI preparat och ett par till använder sig av andra droger för att inte bli mer deprimerade…visserligen är alla jag känner väldigt kritiska till världsläget, men så värst mycket engagemang finns väl inte att uppbåda…

    På den lite ljusare sidan skulle jag nog även dra in att dagens unga till stor del använder sig av Internet för att uttrycka sina åsikter. Det kanske känns som att om jag skriver vad jag tycker på nätet så har det lika stor/liten genomslagskraft som om jag vandrar på gatan och ropar slagord.

    /Martin