Nu ska Ubåtsvalsen åter ljuda över nejden..


I gårdagens nummer av Svenska Dagbladet så kommer den gamle ubåtsjägaren Emil Svensson med nya ”avslöjanden” om de russiska ubåtar som enligt honom härjat runt våra kuster.

SvD: ”Sovjet kontrollerade och förberedde hur det svenska försvaret blixtsnabbt skulle paralyseras vid ett krigsutbrott – kanske med kärnvapen” berättar tidningen skräckslaget.

Emil Svensson förstärker saken genom att berätta att ”en av hans sagesmän omkom under mystiska omständigheter..”

Möjligen har tidningens reporter, Mikael Holmström, helt glömt bort att forskare fastslagit att det som hördes i hydrofonerna var fisande sillar och minkar.

SvD: ”Uppgifterna finns i en 340-sidig bok med titeln Under den fridfulla ytan som ges ut nästa vecka.”

Vem som är bokens författare?

Emil Svensson så klart..

Samtidigt är det ju kul att konstatera att en så pass seriös produkt som SvD slirar till ibland. Men nog missade Holmström att kolla lite i klipparkivet alltid..

[i] SvD gör bokreklam

[i] Aftonbladet om Sillar


9 svar till “Nu ska Ubåtsvalsen åter ljuda över nejden..”

 1. Att SvD nu gör reklam för denna sagobok, något annat kan den inte kallas, är helt följdriktigt, det var SvD som drev på hårdast i jakten på de obefintliga ubåtarna en gång i tiden.

  Roger Magnegård satt med tangentbordet i knät på centralredaktionen och fabulerade fritt ur sin sjuka fantasi då när det begav sig. Och dåvarande reportern Lars Christiansson blev sedan, som tack för propagandahjälpen, presschef åt Carl Bildt. Numera är han informationsdirektör på Scania.

  Det kan i alla fall löna sig på det rent personliga planet att ljuga för folket. Roger Magnergård gifte sig sedemera med hon som blev Svenskt Näringslivs första kvinnliga ordförande, hon som sedemera fick silkessnöret…om du kommer ihåg.

  Ubåtsnojan är en av de största politiska skandalerna i svensk politik under modern tid. Den kostade många sköna miljarder helt i onödan. Å andra sidan ansåg nog den borgerliga regeringen under Bildt att det var värt det!

 2. Hmm, men vad jag minns så var de inte så obefintliga…
  ”drev på hårdast i jakten på de obefintliga ubåtarna en gång i tiden.”
  Men minnet är kort ibland…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/U_137

  Och det var ingen trevlig händelse, ryssarna skickade en stor flotta mot Sverige för att skrämma oss. Vi skickade upp beväpnade plan mot denna ”fritagningsflotta”. Som tur var stannade ryssarna just innan det var för sent. Enligt vissa källor så var det inte ånga sekunder, innnan våra plan hade fått ordern att avfyra skott…

 3. U 137 var av allt att döma en ren felnavigering. Kan tyckas osannolikt men konstigare saker har hänt när folk trott att om de bara fortsätter så kommer de nog dit de ska även om terrängen inte riktigt stämmer med hur den borde vara. Att sen ryssarna på klassiskt stormaktsmaner agerade aggressivt efteråt är en helt annan sak. Stormakter gillar inte att avslöjas vare sig med spionage eller inkompetens.

  Det torde i alla händelser inte vara svårt att hitta gamla avdankade ryska militärer som säger vad som helst för lite rubel och en flaska vodka. (I nödfall får man hälla i dem vodkan först)

 4. Eh? Felnavigering? Har du nånsin seglat i de farvattnen där U137 gick på grund? Vi snackar om en fjärd som ligger en bra bit in i skärgården. Det är ett formligt gytter av öar och kobbar utanför. Att hamna där av misstag är ungefär lika otroligt som att nån av missag skulle dyrka upp din dörr och av misstag råka slå in rätt kombination till ditt kassaskåp.

  Titta på ett sjökort så får du se!

 5. Inte fasen Pontus. De höll kursen spik på det skäret från havet. Tror du att en russisk Ubåt går på grund av pin tji?

 6. Iofs… En felnavigering var det ju eftersom deras avsikt förmodligen inte var att gå på grund. Vad jag menade var att det är i stort sett omöjligt att komma så långt in av misstag.

 7. Mja jag minns det inte så. Jag har bestämt för mig att man kunde gå spik på. Är man dessutom ute i ogjort väder går man knappast i övervattensläge med dieseldrift. Det är inte mycket som talar för annat än att besättningen var packad..