Nu ser vi konsekvenserna av Perssons politik


Idag presenterar alliansen sin nya budget, eller kanske borde jag skriva moderaternas budget.

Igår sade Reinfeldt i Finland att statsrådens licensfusk inte var något att bråka om, inte ens om de dömdes för detta var det speciellt anmärkningsvärt. Idag kommer den berömda budgetpromenaden men det mesta tycks redan ha läckt ut till media. Det kommer givetvis att väcka en mängd indignation runt om i hela landet och sannolikt kommer det att skrivas spaltkilometer om saken.

Men jag kan inte riktigt släppa orsaken till detta. Orsaken heter nämligen Persson, Nuder och Bodström. Hade det inte varit för dessa herrars agerande och samtidigt brist på förankring i socialdemokratisk ideologi så hade den här regeringen inte blivit någon regering. Att de varit mycket marknadsliberala under ett antal år har knappast undgått medborgarna, man kan också utan vidare hävda att de i praktiken glidit så långt åt höger att skillnaden mot 80-talet faktiskt är dramatisk.

Vi kan knappast beskylla väljarna för att moderaterna utnyttjat detta och gjort en taktisk manöver för att anpassa sig till den Perssonska inriktningen. Idag får vi en föraning om hur politiken kommer att se ut de närmaste fyra åren och visst kan vi gnälla på Reinfeldt. Men vi ska inte glömma vilka som försatt oss i denna situation. Det är samma gäng som nu tagit initiativet till den utvärdering som görs inom (s) och som kommer att presentera förslag till förändringar och den nya socialdemokratiska partiledaren.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Göran Persson, Per Nuder, Thomas Bodström, Regerinsfiaskot, Socialdemokraterna, Politik[/tags]


6 svar till “Nu ser vi konsekvenserna av Perssons politik”

  1. Rätt! Speciellt det där med gnället! Folk som ser på fyra år som förlorade år i förtid är ju oansvariga. Gnäll kommer man ingen vart med.

  2. Får mig att tänka på dom där ”Skyll inte på mig, Jag röstade Nej till EU”-knapparna/t-shirts/dekaler osv .. något sådant borde vi även ha efter valet i år. Men då inte ”Skyll inte på mig, jag röstade för Vänstern” utan snarare ”Skyll på mig, jag lyckades inte övertyga tillräckligt många om Högerns kannibalpolitik!”

  3. Mja. Jag skulle nog vilja säga att sanningen är lite mer komplicerad ändå. HELA det svenska politiska spektrat har rört sig höger ut sedan 80-talets början. Ofta framhålls socialdemokratins glidning höger ut – vilket inte är ointressant, med tanke på att den haft regeringsmakten under stor del av perioden – men det vill jag mena är en otillräcklig analys.

    Sedan har Moderaterna och Vänsterpartiet rört sig vänsterut, i någon mening, under de senaste två tre åren. Det har, precis som du säger, skapat en märklig politisk situation i Sverige.

  4. Roger M, tror du på fullaste allvar att moderaterna rört sig längre ut till vänster på riktigt? Tror du inte att det hela är en rätt genomskinlig skenmanöver för att kunna komma i maktposition? Tror du inte att de på sikt, succesivt räknar med att genomdriva det de i traditionell bemärkelse står för?
    De skyndar långsamt, som Filippa Reinfeldt klart på sak uttryckte det hela.

    Om sossarna inte var så självgoda och maktfullkomliga, hade de insett vad som var i görningen, vad klockan var slagen.
    Hade de därtill inte varit så korrupta hade de kunnat plocka ner Nya Moderaterna relativt omgående. Men som det nu är, är de insnärjda i sina egna skandaler och uselt förda politik.

    En genomgående självrannskning och upprensning av gamla politiker skulle onekligen gagna socialdemokraterna. För förtroendekapitalet är kört i botten. Tillika behövs en modernare profilering av partiet.

    Det behövs folk som är i politiken av övertygelse först och främst och inte pgr. av egen vinning, för att göra karriär och håva in stålar till sig själv.

    Men som det är nu är problemet att socialdemokraterna vägrar inse, det som den övervägande delen av svenska folket redan har insett, att det behövs en självrannsakan inom partiet och en stark, progressiv rörelse som kan leda en adekvat reformering av partiet.