USA ska stödja Demokratiska rörelser!?


”President” George Walker Bush har talat.

Han talade bland annat om att ingen diktator skulle känna sig säker för nu står USA minsann bakom alla frihetskämpar i världen. Vad palestinierna tycker om detta vet jag inte. Men jag tror inte att de fyller gatorna flaggviftande med talkörer FÖR Bush.

Och varför plötsligt en så dramatisk förändring av utrikespolitiken? USA har ju alltid stött olika diktaturer och/eller militanta grupper som de velat ska ta makten och störta befintliga demokratiska system. Under det kalla kriget har det varit en regel utan ett enda undantag.

Vilka stöttade Saddam Hussein? Vilka utbildade och beväpnade Usama Bin Laden?

Skulle jag försöka mig på att rada upp alla utrikespolitiska skandaler som USA varit inblandade i skulle ingen orka läsa till punkt.

Själv begriper jag ju -som vanligt- ingenting..

”Frihetens möjligheter att överleva i vårt land beror i ökande grad på frihetens möjligheter i andra länder”, hävdade han.

Det är ju möjligt. Analogt med det talet så ska väl nu USA agera som attan mot Ryssar, Kineser, Saudiaraber och Pakistanier..?

Tänk det tror jag inte ett skvatt på.

Nej tyvärr låter delar av hans tal som det nya ”Stor-USA”. Tongångarna har hörts förr och det är långt ifrån uppmuntrande. För ska vi fundera över vilka länder USA bombat sedan andra världskriget ett tag?

Det är nämligen:

Kina 1945-46,
Korea och Kina 1950-53,
Guatemala 1954,
Indonesien 1958,
Kuba 1959-1961,
Guatemala 1960,
Kongo 1964,
Peru 1965,
Laos 1964-73,
Vietnam 1961-73,
Kambodia 1969-70,
Guatemala 1967-69,
Grenada 1983,
Libanon 1983, 1984,
Libyen 1986,
El Salvador 1980,
Nicaragua 1980,
Iran 1987,
Panama 1989,
Somalia 1993,
Bosnien 1994, 1995,
Sudan 1998,
Jugoslavien 1999
Afghanistan 1998-?
Irak 1991-?

Så visst vore det på sin plats om de nu verkligen menar allvar med att från och med nu stödja alla frihetsrörelser för en demokratisering av världen i stället…


3 svar till “USA ska stödja Demokratiska rörelser!?”

 1. Din lista över länder där är naturligtvis länder som du gärna hade velat leva i och som du till fullo stödjer regimerna i under de perioder som USAs interventioner varade?
  Jag menar Kina, Kuba, Kongo, Iran, Kambodja etc. är ju givna länder som man stödjer till fullo och att någon kan vilja göra något åt deras regimer är ju ett mysterium.

 2. Hejsan Jinge! Det där kan man nog säga en hel del om. Jag undrar ifall du känner till någon mer ”enhetlig källa” när det gäller vilka länder USA ”involverat” sig i på detta sätt, och varför. Tack för övrigt för denna sida som jag gillar att läsa även om jag inte håller med om allt…
  /Anders

 3. Mja, inte vet jag om jag hade velat leva i alla de länder som USA bombat precis. Rent generellt så gillar jag nog inte tanken alls på att leva i länder som ngn får för sig att bomba… Men visst finns där länder som har vissa förutsättningar att bejaka de levnadsförutsättningar jag har.

  Men det är ju inte det som är ämnet för mitt inlägg lixom. Jag visar bara på det faktum att USA, som är ett både trevligt, kul och intressant land (deras befolkning iaf) gör som “den vite mannen”, dvs talar med kluven tunga.

  Och där är George W Bush en ledande figur.

  När HAN börjar tala om att stödja alla demokratiska frihetsrörelser så studsar jag baklänges. Jag måste nog skaffa mig en hyfsad hjälm om jag ramlar baklänges i pur förvåning..

  För inte kan det väl vara så att Bush har planer för ett Stor-USA som en annan potentat hade för ett Stor-Tyskland? Om det skulle vara på det sättet så kan man ju undra vart vi är på väg.

  Ett käppviftande talibanvälde av religiösa idioter mot ett bombkastande gäng med religiösa idioter ?????

  Men vaffa… Det kanske gäller att gräva ner sig fort som attan..

  PS Anders: Listan är från CIA:s hemsida men jag har haft den ngt år nu och minns inte exakt url.