Nu kommer nästa steg i Storebrorssamhället


Regeringen har nu lagt ett förslag som innebär att FRA, Försvarets Radioanstalt, ska få spionera på data och teletrafik i Sverige.

Leni Björklund säger så här till Ekot: ”– Med det sättet vi jobbar i Sverige idag kan man inte få till en effektiv underrättelseverksamhet i längden. Vi måste se till att vi kan lyssna på kabel.”

Jag har skrivit om detta förut och konstaterar bara att alla värstascenarion ser ut att infrias och det med råge.

För att mildra förväntade svallvågor säger försvarsministern vidare: ”– Sen kan det hända att man får information som inte är

relevant för själva uppgiften, då ska den förstöras.”

Just det sista har vi nyss sett hur det utvecklats. Säkerhetspolisen lyssnade på en telefon tillhörande en invandrad svensk och kom underfund med att han lurade försäkringskassan.

Då tog man kontakt med försäkringskassan och meddelade detta trots att det strider mot gällande bestämmelser.

Givetvis ska man inte lura försäkringskassan, men man ska också följa de regler som gäller för telefonavlyssningen men det struntade Säpo i.

Nu ska sådant inte kunna ske enligt Björklund som säger: ”- Det är viktigt att myndigheterna har det klart för sig och det kommer också kontrolleras av Försvarets underrättelsenämnd.”

Fan trot!

Personligen undrar jag vad alla utländska företag gillar att svenska myndigheter snokar i deras företagsinterna datorkommunikation. Det är väl dags att börja med brevduvor igen..


17 svar till “Nu kommer nästa steg i Storebrorssamhället”

 1. Det verkar helt klart nu att regering och riksdag har startat ett krig mot svenska folket!

 2. Jo, dom vill ju passa på att smida medans järnet fortfarande är varmt. Eller vad är mer talande än detta uttalande från våran pop-justitsieminister.

  ”Efter ett dåd så är många länder positiva, men sedan börjar man krångla till det”

  Skall man skratta eller gråta?

 3. Jag tycker att vi ska gråta. Det låter kanske lite löjligt, men jag är rädd för att politikerna alldeles håller på att tappa greppet..

 4. Jag skulle ju säga att det faktiskt är ett hälsotecken att europas nationer ”sedan börjar krångla till det” .. när chocken av en attack lagt sig (Madrid, London osv.) så inser de flesta att man inte kan offra personliga integriteten för en falsk säkerhetskänsla. Som tur är så finns det människor som inte ramlar i fällan och tänker mer rationellt. Te.x. Mats Engström på Aftonbladet.

 5. politikerna HAR tappat greppet.

  retorik från ministermötet: ”det är en rättighet att inte bli sprängd på bussen”

  vad de säger är ge anspråken på mänskliga rättigheter och integritet eller bli sprängd i luften!

  eftersom de har 100% uppbackning av media ser det lite mörkt ut för tillfället….

 6. *vad de säger är ge upp anspråken på mänskliga rättigheter och integritet eller bli sprängd i luften!*

 7. Föreslår en grundlagsändring. Riksdagen får inte ändra lagar eller ingå avtal med en främmande makt eller organisation på 6 månader efter att en ”katastrofal” incident inträffat.

  Givetvis får man specificera vad kastastrofal innebär – i dagens mediahype där folk CHOCKRASAR över bagateller så vill man ju ha lite riktlinjer i alla fall ;-)

 8. I din artikel så ”glömde” du att nämna att enligt det nya förslaget så får avlyssning bara ske vid misstanke om hot utifrån, samt endast trafik till och ifrån Sverige.

  De skall alltså inte få avlyssna trafik inom Sverige som du försöker framställa det som.

  Hur kan detta vara ett värstascenario, och varför tycker du inte att vi i Sverige skall använda oss av avlyssning för att skydda oss mot hot utifrån?

  ”Personligen undrar jag vad alla utländska företag gillar att svenska myndigheter snokar i deras företagsinterna datorkommunikation.”

  – De flesta länder sysslar med industrispionage, och om inte Sverige gör det, så är det väl på tiden att vi börjar. Å andra sidan finns det något som heter kryptering, som fungerar alldeles utmärkt ifall man inte vill att utomstående skall kunna avlyssna trafiken.

 9. Här ”glömdes” inte ett smack! Har du läst remissförslaget?

  Det handlar i högsta grad om ”trafik inom Sverige” eftersom det är den kommunikation som riktas mot utlandet som ska avlyssnas och skannas. Och hur mycket internettrafik tror du begränsas bara till landet?

  När jag surfar så är det ofta utländska servers jag kollar på. Det gäller oxo i hög grad .se-domäner.

  Finns du i Sverige? Ok, i vilket land ligger servern som min blogg ligger på då?

  Kryptering? Hahaha… :-) Tror du att Echelon, NSA etc inte klarar att knäcka krypterad information ??

  Och V A D exakt betyder ”misstanke om hot utifrån” ??

  Kan du kortfattat redogöra för ordet misstanke (vem, hur, vad) när du är klar med det vill jag att du ska penetrera ordet ”hot”…

  Du är mer än lovligt blåögd i denna fråga Peter. Och dessutom: -Vilken politisk gruppering har makten åt 2025?

  VET du det??

 10. Om du ringer en vän i Sverige från Sverige så får den trafiken enligt förslaget inte avlyssnas. Att då skriva att trafik inom Sverige skall få avlyssnas är direkt missledande. Jag antar också att det var din avsikt.

  http://www.jinge.se har IP:n 217.75.101.180 som enligt ip-to-country.webhosting.info finns i Sverige. Alltså så skulle FRA inte få någon rätt att avlyssna min kommunikation med den servern enligt lagförslaget, så länge trafiken inte går utanför Sveriges gränser.

  Även om man använde all datorkraft i världen så skulle det ta flera miljoner år (antagligen en underdrift) att knäcka en vanlig kryptering som används på många vanliga webbservrar som använder sig av SSL. Världens främsta matematiker inom krypteringsteknologi tror inte att det finns något sätt att knäcka de starka krypteringar som används idag utan att det tar orimligt lång tid (miljontals år). Varför tror du USA länge förbjöd export av stark krypteringsteknologi? Det finns idag inget känt fall av att man skulle ha knäckt en stark kryptering. Liti wikipedia för dig: http://en.wikipedia.org/wiki/RSA.

  ”Misstanke om hot utifrån” i ett militärt samband handlar i största sannolikhet om militära hot utifrån. Det blir ju en domstol som får göra den tolkningen, men jag har svårt att tänka mig att det kan tolkas på något annat sätt.

  Du måste ju fråga dig själv vad syftet med förslaget är, och dessutom kommer tusentals ögon att syna förslag till lag innan den eventuellt antas. Du verkar tro att det finns någon hemlig agenda bakom förslaget som skall göra det lagligt att spionera på vanligt folk i något integritetskränkande syfte. Har jag fel?

  Du undvek dessutom att svara på min huvudfråga, så jag upprepar den igen.

  Hur kan detta vara ett värstascenario, och varför tycker du inte att vi i Sverige skall använda oss av avlyssning för att skydda oss mot hot utifrån?

 11. Innan någon misstolkar vad jag skrev om att det blir upp till domstol att göra tolkningar, så vill jag göra ett tillägg. Jag menar inte att det skulle behövas domstolsbeslut för någonting, utan att jag antar det blir upp till domstol i efterhand att avgöra om FRA har tagit sig friheter som de inte har haft. Om nu domstol har sådana befogenheter över FRA…

 12. Domstol ?? :-)

  Så du tror på det?

  Jo jag vet att servern finns i Sverige. Men det är ofta nog så att den inte gör det. Och är du säker på att trafiken mellan dig och min server bara går inrikes?

  Kan du i.s.f. förklara hur du VET det..? :)

  ”Även om man använde all datorkraft i världen så skulle det ta flera miljoner år (antagligen en underdrift) att knäcka en vanlig kryptering som används på många vanliga webbservrar som använder sig av SSL.”

  Fy sjutton vilket trams!

  Om du bara ser till PGP så kan du vara övertygad om att NSA/Echelon numer har antingen knäckt det eller oxo grejat en bakdörr. Miljontals år… :-)

  ”Varför tror du USA länge förbjöd export av stark krypteringsteknologi?”

  För att de inte hade lyckats knäcka den. Numer tillåter de PGP att distribueras, vad säger det dig?

  Inget kan jag tro..

 13. vem kollar _snigel-posten_då? Vad jag vet så går det att skicka levande hamstrar med snigel-posten utan att någon märker nått.Ingen kryptering behövs.
  Jag tror att den här dj-la historien leder till att,det kanske någon ytterligare bidragsfuskare åker dit,ja va fan när man endå håller på och avlyssnar.

 14. Jag börjar hellt klart tröttna på dom här avlyssnings historierna.
  Om man skulle säga upp internet och den fasta telefonen,och tjäna minst 2000kr i kvartalet på detta,(det blir 12000kr på ett år).
  Sepo hade ju avlysnat en misstänkt terrorist,och sen när dom inte hittade något lämnade Sepo uppgifterna till Försäkringskassan!

 15. Bah,jag hade glömt att du redan hade skrivit det om Sepo och Försäkringskassan;)