Nu hyr man ut en ubåt till ett krigförande land.


Nu tycks det vara klart att Sverige ska hyra ut en ubåt med besättning till USA under en period om tre år. Det förvånar mig storligen eftersom det rimligen måste betraktas som krigsmaterielexport.

Och USA befinner sig i allra högsta grad i krig. Det är väl ingen idag som betraktar landet som speciellt fredligt. Men bara för att skingra dimmorna ska jag dra listan över vilka länder som USA bombat efter andra världskriget.

Det är nämligen: Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodia 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Irak 1991-, Somalia 1993, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998, Jugoslavien 1999 samt Afghanistan 1998, 2001-

Imponerande lista, eller hur. Men som ett krigförande land kan vi ju inte betrakta det..

Pressinfo på regeringen.se: Sverige samövar med USA på ubåtsområdet. Försvarsmakten kommer att samöva med USA på ubåtsområdet. En svensk ubåt av Gotlandsklassen med svensk militär personal kommer under ett år att samöva med amerikanska marinen i USA. Man kommer att vara baserad på amerikanska marinbaser både på ost- och västkusten. Syftet med det svenska deltagandet är att utveckla förmågan till samverkan med andra länders stridskrafter för att kunna delta i internationella fredsfrämjande insatser. Samarbetet innebär också att man kan åstadkomma positiva synergieffekter som ubåtssystemens utveckling, sensorutveckling och fortsatt materielutvecklingssamarbete. Övningarna är tänkta att inledas under första halvåret 2005.

Av ngn MYSTISK anledning berättar man inte att USA betalar Sverige över 100 miljoner för denna ”övning”. Nu låter det med som en övning för övningens skull. Regeringen skriver helt enkelt om denna nyhet på ett sätt som är ägnat att vilseleda folk.

Suck, återigen fågelholk…


8 svar till “Nu hyr man ut en ubåt till ett krigförande land.”

 1. Den typen av försvar har krigsmaterielindustrin hävdat tidigare när det gällt export av andra produkter som inte skulle användas direkt i strid. Men då har det blivit kalla handen. Sist jag läste om det var det väl hjulaxlar till lastbilar eller nåt. Och att TRÄNA soldater i ett stridande land är väl minst lika illa..

 2. Det tillverkas ju en hel de produkter som används inom krigsmateriel. Var drar man gränsen?
  Hela frågan kring Sveriges vapenexport genomsyras av dubbelmoral och kappvändande. Det är väl rätt uppenbart att vapen finns av en orsak. Att påstå att sålda vapen inte kommer att användas under FN/Natoflagg ens är ju att blunda för verkligheten. Att dessutom försöka låtsas om att vi är neutrala är också ett kapitel för sig…

 3. Jag undrar vad svenska folket skulle säga i en folkomröstning om den saken! Jag skulle rösta nej till all vapenexport + import + tillverkning med för den delen. Då menar jag inte lastbilar.

 4. Du sat ju själv, en synnerligen imponerande slaktlista.
  Bin ladins Flygtur in i trade center är ju rena barnleken
  mot vad USA gör.

  USA suddar ut en hel kultur och snor deras olja på köpet.

  Jag såg igår att man i Russia ska göra en egen RyssCola bra,
  Jag tycker att Nån klurig Arab borde göra BinladinCola, den skulle jag tjacka i så fall…/ GI

 5. Jo jag har sett det, jag har ju Binladin telefon, igår när kag kollade lite på rakvatten (nej inte auqva vera)så kallade jag lite på roliga tandborstar, ja det var nån seriefigur som skaftet var format till och så, då tänkte jag att man skulle ju ha en blin ladin tandborste, de skulle va reel cool…/GI