Nu har Bodström fått sin våta dröm uppfylld


Att vi i Sverige ska bli av med en viktig del av våra mänskliga fri- och rättigheter har vi vetat ett tag nu.

Givetvis måste vi inse att detta inte är annat än ett steg mot ytterligare inskränkningar framöver. Det som vi betraktar som självklart idag, t.ex. yttrandefrihet är långt ifrån självklart om Bodström behåller sin position.

Redan nu är det förbjudet att skänka pengar till vem- eller vad man vill. I England håller man på att införa en lag som gör att det blir brottsligt att skriva positiva saker om det de kallar terrorister. I förlängningen betyder det kanske att man inte får skriva om palestiniernas problem eftersom vissa av dem faktiskt ägnar sig åt terror.

För ett par dagar sedan funderade jag kring vad vi själva kan göra för att obstruera mot dessa inskränkningar mot våra fri- och rättigheter. Jag rekommenderade då att alla ska börja kryptera sin epost enligt ett förslag som Wille Faler tog upp på sin blogg. Har du inte redan läst det så besök den bloggen nu direkt och läs. Länk längst ner.

N24: ”EU-parlamentet ger klartecken för det förslag till lagring av uppgifter om e-post och telefontrafik, för att bekämpa brott, som medlemsländerna har en principöverenskommelse om. En majoritet av ledamöterna i parlamentet sade ja, mest som ett resultat av att de två största partigrupperna i parlamentet, kristdemokratiska/konservativa EPP-DE-gruppen och socialistgruppen tagit i hand med EU-länderna om det.”

Frågan är hur länge det dröjer nu innan vi bloggare måste sända våra bloggposter via den statliga censuren..

Bilden här på Bodström hoppas jag att alla bloggare använder framöver. Jag har pysslat ihop den utifrån bilden på regeringens hemsida och en bild på en annan person. Varsågod att kopiera och använd.

[i] N24

[i] Wille Faler, Libertarian in room..


7 svar till “Nu har Bodström fått sin våta dröm uppfylld”

 1. Just vad det gäller den här lagen spelar kryptering ingen roll.

  Beroende på hur man tolkar texten i direktivet, och framförallt vad de INTE har uteslutit, ska man nog se det som att all form av IP-trafik som går över operatörens nät ska loggas så att det går att ta fram vem, när, hur och till vem: kundens identitet, från vilken IP-adress (MAC-adress nämns också i en version av förslaget), destinationens adress, varaktighet och vilken typ av kommunikation det är och vilken utrustning som använts.

  För mobiltelefoner vill de också veta telefonens position: som allra minst CellID där samtalet började och avslutades. Används anonyma kontantkort vill de också veta telefonens position när kortet aktiverades.

  Kryptering kan spela en viss roll när man börjar titta på andra relaterade lagar som är på gång, där polisen på ganska lösa boliner får ta del av själva innehållet. Tyvärr kan det bli en falsk säkerhet om de också får rätt att i hemlighet gå in i din bostad och installerar övervakningsprogram/hårdvara i din dator.

  Skulle kryptering ändå bli ett stort problem gissar jag att de kommer att ta nästa steg och göra det olagligt att hemlighålla sin kryptonyckel. I t.ex. Storbritannien kan man få skaka galler en längre tid om man vägrar att lämna ut sin kryptonyckel/lösenord på begäran. Att ha hemligheter, eller att vara glömsk, är alltså straffbart.

 2. ”Skulle kryptering ändå bli ett stort problem gissar jag att de kommer att ta nästa steg och göra det olagligt att hemlighålla sin kryptonyckel. I t.ex. Storbritannien kan man få skaka galler en längre tid om man vägrar att lämna ut sin kryptonyckel/lösenord på begäran. Att ha hemligheter, eller att vara glömsk, är alltså straffbart.”

  Faan vad otäckt..

 3. Helt absurt. Det kan ju vara företagshemligheter eller vad som på en krypterad disk som man inte vill lämna ut.
  Man får väl ha den på en disk som råkar ”gå sönder”… Då kan se sätta en hur mycket som helst i fängelse, finns inte nyckeln så går det liksom inte..