Nu bäddar socialdemokraterna för ett nytt Ådalen


Alltmer kritiska röster hörs mot det samhällsbygge som sossarna ägnar sig åt.

Bodströmsamhället kallas det av fler och fler. Nu har som bekant även försvarsmakten dragits in i diskussionen. Förut var underrättelsearbetet utspritt på ett flertal olika organisationer och nu ska det sorteras in under samma hatt. Om det är bra eller dåligt är givetvis svårt att avgöra för en enskild människa. Men man kan konstatera att det sker till priset av försämrade fri- och rättigheter.

Skotten i Ådalen 1931, som dödade fem och svårt skadade fem andra, har fram tills nu gjort det omöjligt att sätta in militär mot enskilda människor. Det har varit olagligt. Men snart ligger ett lagförslag på riksdagens bord där just denna lag förslås ändras så att det återigen ska bli lagligt.

Enligt den utredning som gjorts ska det kunna beslutas om en militär insats av högste polisbefäl. Vad som hade hänt vid Göteborgskravallerna om Jaldung haft möjlighet att sätta in militär behöver vi inte sväva i ovisshet om.

Polisinsatsen var rena katastrofen och att ingen blev dödad är ett av vår egen tids underverk.


Minnesmonumentet i Kramfors

Militär ska kunna sättas in mot terrorister heter det. Vad som är terrorism definieras givetvis av den aktuella tiden och begreppsglidning är extremt vanlig. Se bara hur ordet antisemit ändrat betydelse de senaste åren. Om tio år kanske terrorist är en person som strejkar för att få högre lön. Det vet vi inget om idag, men det var så det var på 30-talet då militären använde kulsprutor mot arbetare.

Samlas vi medborgare i stora skaror utanför riksdagshuset beväpnade med visselpipor för att vissla ut Bodström så kanske vi alla ses som samhällsfiender och – terrorister.

Vem vet sådant i förväg?

[i] Flamman


5 svar till “Nu bäddar socialdemokraterna för ett nytt Ådalen”

  1. Amir S. Mycket bra skrivet Amir. Jag råder andra att göra ett besök på Amirs blogg, länka till den osv..

  2. Ett litet ”l” och det blir Blodströmsamhället.
    Ledaren i Svensk Jakt nr 1 i år handlar om djurens rätt. Rubriken är ”Terrorister klias på ryggen”.
    Dags att sätta in militären mot ungdommarna möjligen?