Nu åker Carl Bildt dit


Nu avslöjar Dagens Eko att Carl Bildt kommer att straffas för de kommentarer som uppmanar till folkmord på palestinier som han, trots begäran, vägrat att ta bort.

Ekot: ”Utrikesminister Carl Bildts blogg är inte skyddad av grundlagen. Det har justitiekanslern kommit fram till. Carl Bildt har polisanmälts för att en läsare bland annat skrivit på Bildts blogg på internet att palestinierna ska utplånas, och Bildt har inte tagit bort kommentarerna.”

Skulle Bildt inte åtalas i nuläget så innebär det att myndigheterna skulle se mellan fingrarna när en utrikesminister begår brott när andra, som gjort liknande saker, dömts till en månads fängelse och böter i andra fall. Jag tvivlar i högsta grad att högerregeringen har råd med en sådan skandal. Frågan är om den har råd att ha Carl Bildt kvar på posten.

Uppdatering: 12.36 Ekot hade det som förstanyhet i lunchsändningen och berättade att ärendet är överlämnat till åklagare. Enligt ekot är kommentarerna borttagna men de finns fortfarande kvar. Direkt kopierat från hans blogg 12.35:

# Nathaniel Weisel Says: mars 20th, 2007 at 6:35 pm
Kachina

Uppdatering 2: En lustig detalj är att en av statssekreterarna på UD felaktigt uppgav att man från UD tagit bort kommentarerna. Men frågan måste bli – är det vi skattebetalare som ska finansiera det?

Länkar: Ekot om CB Carl Bildts blogg med kommentarerna TT Aftonbladet Expressen SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Justitiekanslern, Folkmordskommentarer, Högerregeringen, Blogg, Bloggosfären, Politik[/tags]


47 svar till “Nu åker Carl Bildt dit”

 1. ”Numera har Bildts medarbetare tagit bort de olämpliga kommentarer som de kunnat hitta, säger departementsrådet Karin Olofsdotter på utikesdepartementet.”

  Man kan ju fråga sig vad det är för medarbetare? Man får ju hoppas att han inte använder statliga medel för att redigera hans privata blogg?

 2. De finns kvar.

  Ska personal från UD tagit bort dem så får man hoppas att folk i riksdagen reagerar.

 3. Jag tycker att Bildt borde avgå. Uppenbarligen har hans sympatier för Israel lett honom alldeles fel i tillvaron. En sådan utrikesminister kan vi bara inte ha.

 4. Jag hoppas att han inte avgår. Han är ovanligt vettig för att vara moderat. Kolla bara på Odenberg, Reinfeldt, Billström eller Littorin. Huamej.

 5. Intressant, och speciellt intressant för var det visar om Bildt omdöme för att inte säga hans kunskaper om hur Internet fungerar. Han vill ju gärna framstå som Internetkunnig och ändå verkar han inte ha koll på hur WordPress och Webben fungerar.

 6. Jinge
  Carl Bildt har ju tidigare uppgivet att han skriver på bloggen som privatperson och som utrikesminister så bloggen kan ju inte betraktas som enbart privat, vilket ju också bevisas av att hans personal jobbar med den.

  Vad detta betyder för det juridiska är ju ganska svårt att sia om men troligen så kommer åklagaren att lägga ner det hela för något annat vore ju nästan som att ställa regeringen inför rätta.

  KAS

 7. Lagen har inte hängt med i utvecklingen. Det är inte rimligt att samma lagar gäller för tidningar som för bloggar.
  I en tidning väljer redaktionen vad som ska publiceras. När det gäller bloggar gäller det omvända. ”Utgivaren” kan välja vad som INTE ska publiceras om inläggen modereras. Om det ska råda strikt utgivaransvar måste alla bloggar alltså modereras.
  Sen det där med att ta bort kommentarer – har det en gång kommit ut på nätet är det ganska meningslöst att i efterhand ta bort dem.

  Det här är uppenbart bara ett välkommet halmstrå för alla som hatar Bildt. Han fyller som hatobjekt lite av samma funktion som Palme hade.
  Jag hör personligen inte till Bildts fans, men att han ska avgå för nåt sånt här vore ju larvigt.

 8. Bilt framstår nu inför hela världen som en tömt, som blir åtald för att han inte idas hålla ren på sin blogg!

 9. Det är självklart att vi inte kan ha den där kvar. Det finns väl andra?

 10. Jag tycker att det skulle vara hemskt om han blev fälld för detta. En politiker som faktiskt berättar vad han gör, visar att han fyller en funktion är ju helt underbart, oavsett om han gör det för att framstå som duktig eller om han faktist tycker att svenskar ska ha rätt att veta vad han faktsikt gör för landet spelar ingen roll. Jag tvivlar på att han ens läser kommentarerna och även om han gör det så har alla rätt till sin åsikt. Är det Bildts fel folk försöker berätta vad dom tycker för honom?

 11. Hur kan man på allvar anse att utrikesministern bör avgå pga en rätt onyanserad kommentar på hans blogg, vilken dessutom är skriven av någon annan? Skärpning! Vi behöver lite kontinuitet, inte en pöbel som gapar ”Avgå” för att man inte delar regeringens ideologi. Pajasfasoner!

 12. Intressant utveckling av fallet Carl Bildts blog. Vad jag inte fattar är att JK inte tar upp det utan att det går direkt till åklagaren? Ganska raskt marscherat. Men vad är det egentligen han kan bli fälld av?

  BBS-lagen?

  De kommer hem till Carl Bildt och beslagtar hans dator?

  :-)

  Ja märkligare saker har ju inträffat…

 13. Christer, Tja… Kan det ha något med att göra att vi just nu råkar ha en av historiens modigaste, viktigaste och bästa Justitiekansler genom tiderna, i Sverige?

 14. Christer!

  BBS:

  BBS är en förkortning av engelska bulletin board system. En BBS är en dator med mjukvara som tillåter att andra användare via telefonnätet och modem kan logga in i datorn och använda systemet på något sätt, till exempel genom att ladda upp program, ladda ned program samt skicka och ta emot meddelanden till andra. BBS hade sin storhetstid från början av 1980-talet till slutet av 1990-talet. Numera existerar även BBS-er med åtkomstbarhet via Internet, vanligen via telnet eller SSH.

  Källa: Wikipedia

 15. Det är ett märkligt agerande från Bildts sida. Det enda rimliga är att han faktiskt håller med den där idioten. Något annat kan inte jag tänka mig i alla fall.

 16. Reinfeldt kommer aldrig att avskeda Bildt. Det är han för feg för. Bildt har för många politiska kontakter…

 17. Bildt har ju inte gjort fel. Att alla möjliga Idioter skickar allt möjligt skräp för att skada honom kan väl knappast läggas honom till lart lika lite som socialistattackern i SvD kanappast kan läggas dem tillast när det kommer i läsarkommentarerna

 18. Lars, brukar du låta alla sorters idioter leka i ditt vardagsrum?

 19. sådärja!
  det tog lite tid men nu är bildt ”torsk”!
  om han inte åtalas och fälls för sitt ansvar som ovanstående lag tydligt slår fast kan isåfall varsomhelst skrivas på bloggar därefter.. mobbing, kränkningar osv. och så kan vi ju inte ha det åklagarn..? lagar är till för att följas och en kriminell utrikesminister kan väl inte ett rättsamhälle som sverige ha? bra insats Jinge!

 20. Det finns flera politiker som har sina personliga hemsidor och bloggar. De är dock politiker i bemärkelsen att de söker röster och väljarstöd.

  Carl Bildt i sin roll som minister är helt klart i en annorlunda situation som är mera jämförbart med en tjänstemanna position och där är det förvånansvärt att han saknar omdöme nog så att han skriver personliga åsikter som inte företräder regeringslinjen. Borde finansministern i USA skriva en blogg angående finanspolitiken också alternativt försvarsministern angående försvarspolitik?

 21. Skall man följa paragraf 5 i Jinges gamla BBS-lag, så bör ju ansvaret falla på worldpress.com.

  Det är ju defacto dom som tillhandahåller tjänsten.

  Men skämt å sido. Jag har faktiskt en fråga till Jinge. Och svaret är inte självklart:

  Om du går ut på stan med en kamrat och ser en bil. Du säger ”Kolla in den där blåa bilen”, och då svarar din kamrat ”F-n säger du, den är ju grön”…

  Min fråga är: Vad är det för färg på bilen?

 22. Ok, nu har jag läst lagen, Bildt eller wordpress bryter mot den.

  Oavsett om han blir dömd eller inte så har jag lika mycket förtroende för honom som jag hade innan (close to none). Men det är ändå bra att det tas upp i rätten för när man läser lagen blir det uppenbart att den inte hänger med i tiden.

  Förövrigt undrar jag om det skulle bli någon rättegång om jag hade skrivit samma sak (eller mer troligt att israelerna skulle utplånas) i min blogg och någon anmälde det. Eller vad som skulle hänt om någon mer omtyckt politiker också lät folk skriva vad dom ville i sina kommentarer.

 23. Hörrö :/!

  WordPress har inget ansvar. Läste du inte lagen?

  Skulle någon skrivit att insraelerna borde utplånas hade hundratals anmält dig till polisen.

 24. Jinge!

  Om jag har en BBS, enligt den BBS-lag du hänvisar till, så får användare A skriva vad som helst. Det är jag, som Sysop, som är ansvarig vad som lagras på min dator. D.v.s BBS-ägaren är ansvarig.

  I det här fallet är faktiskt Bildt bara en användare av Worldpress tjänster, och kan därför inte hållas ansvarig för vad andra användare av Worldpress tjänster skriver.

 25. Så du menar att mitt Webbhotell är ansvarigt för vad jag skriver? Sedan då, RIXPORT80?, Eller Sunet som de antagligen tar? Sedan då, EU-net eller vad det nu kan vara för ISP..

  Intressant hörrö!

  Synt att inte domstolarna visste det i de domar som redan är avkunnade… Synd om de dömda, typ…

  :-) Tramsgubbe!

 26. ok så det är alltså därför svenska tidningar så sällan ger möjlighet för läsarna att kommentera artiklarna, speciellt om det handlar om mellanöstern…
  Det blir för dyrt med censuren helt enkelt.

 27. Jag förstår inte riktigt hur folk svarar, uppenbarligen så förstår många inte innebörden av eget ansvar oavsett om det är någon annan som skrivit. T.ex vadå wordpress är ansvariga .. Jag bara undrar, folk som tänker så läser de någonsin användarvillkoren av tjänster de nyttjar?

  Likaså när man beklagar sig över taskiga kommentarer etc. (visst det är för-dj)men att visa dem öppet, strider ju också mot ens ansvar som blogginnehavare.

  Vad gäller CB blogg så bloggar han under WPc och han har tydligen missat att läsa reglerna.
  Punkt 2
  ”Responsibility of Contributors. If you operate a blog, comment on a blog, post material to the Website, post links on the Website, or otherwise make material available by means of the Website (any such material, “Content”), You are entirely responsible for the content of, and any harm resulting from, that Content. That is the case regardless of whether the Content in question constitutes text, graphics, an audio file, or computer software. By making Content available, you represent and warrant that: ../the Content is not obscene, libelous, hateful or racially or ethnically objectionable, and does not violate the privacy or publicity rights of any third party”

  Samma regler gäller hos de flesta såväl bloggportaler, som webhotell etc.

  Att skylla på okunskap, eller som CB sagt att det redan fanns ute på nätet, är ingen ursäkt att låta bli att fortsätta spridningen.
  Blir det inte en tydlig markering för detta i rättsväsedet så kommer människor att kunna härja hej vilt sedan, då har man ett predjukat att hänvisa till, att det är okej att uttrycka sig som man vill var som helst.

  ( ursäkta att kommentaren blev lång )

  Ps länken till Ekot artikeln är trasig det ska nog vara artikel 1370828 enligt min Rss

 28. Det är otroligt att en bildad man släpper fram sådana skitkommentarer. Det visar standarden och klassen på moderatregeringen. Det som händer är att folk kommer att ta avstånd, men Bildt fattar inget.

 29. Ska bli intressant att se vad resultatet av detta blir. Man behöver ju inte leta långt på internet för att hitta liknande uttalande på otaliga svenska webplatser. Oftast om muslimer. Ironiskt nog ofta länkade till SD som ju så ivrigt förnekar att dom är främlingsfientliga.

 30. Sara G, Du har helt rätt, och verka förstå hur landet ligger; if you scratch my back, I scratch yours!

 31. Vi är fler som kommit på det Leo. När han gafflar alldeles för mycket så slår jag ner solglajorna på mina glasögon och går vidare till nästa kommentar.

  Problemet består delvis av att han uppenbarligen inte kan ta in lagtexten jag hänvisade till. Själv tycker jag att den är klar som korvspad. Om ngn skriver en kommentar här som strider mot gällande lag så kommer den aldrig synas.

  Samma sak gäller med netiketten, följer man inte den så poff…

  Hur svårt kan det vara?

 32. ”att Carl Bildt kommer att straffas”

  Hans blogg och eventuellt ansvar utreds av åklagare.

  Det kan bli noll och intet eller, om Bildt medger allt, strafföreläggande.

  Ome det blir det första blir du nog extremt besviken. Om det inte blir fängelse kommer vissa i knäppgöksvänstern att bli besvikna. Om det inte går till åtal utan bara blir ett nesligt litet strafföreläggande får jag beklaga — blir nog du som anmälare och vänsterslugger, med goda skäl lite besviken. En spännande dag på tingsrätten får de inte sno dig på ju! ;)

 33. Hörrö Neo!

  Jag anser att Bildt har begått ett brott. Jag hoppas att Tingsrätten tar honom i örat rejält. Hur stora möjligheterna är till det kan jag inte bedöma men rimligen kommer han inte undan helt.

  Men inte fasen avgår han, eller tvingas avgå, för sin nonchalans inte.

  Men som Magnus EA tippar, det kan mycket väl stanna vid ett strafföreläggande. Oavsett vilket så är det dJäVlIgT dåligt av Bildt att inte ta bort dessa kommentarer.

  Och man undrar givetvis varför. Om det hade varit förslag på folkmord av judar, skulle han då tagit bort dem??

 34. Får se om det blir någon förundersökning eller om det hela läggs ner…
  Det ska verkligen bli intressant.

 35. Den relevanta lagtexten är den här:

  ”8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan
  sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.”

  Brottsbalken, kapitel 16, paragraf 8.

  Problemet med att få Bildt fälld ligger dock i uppsåtet. Han har inte haft för avsikt att sprida tillmälen om palestinier. Möjligen föreligger ett så kallat eventuellt uppsåt, typ vårdslöshet. Samtidigt har han dock publicerat starkt propalestinska kommentarer också. Den sammantagna bilden av alla kommentarer på Bildts blogg visar därför inte på att han skulle spridit tillmälen om just palestinier.

  Om Bildts bloggande är en del av hans tjänsteutövning som statsråd, vilket det skulle kunna sägas vara, för han bloggar ju bara om sådant som han gör i tjänsten, beslutar konstitutionsutskottet om åtal.

 36. Är det citatet som anges ovan som skulle vara ett brott mot 16:8 BrB?

 37. Någon som tänker kräva ut samtliga kommentarer från UD?
  Eftersom han bloggar som utrikesminister och att UDs personal tydligen har modererat kommentarerna så måste dem finnas diarieförda och är därmed en offentlig handling.
  Är dom inte det så har ytterligare tjänstefel begåtts.

 38. Visst är dte inte acceptabelt med sådana här kommentarer, men om Bildt fälls är det en tragisk dag för den svenska bloggosfären.

  Fler borde lockas till bloggandet än skrämmas bort från det.

  Jag skulle nog tycka att ansvaret mer borde ligga hos kommentatorn än hos Bildt för vad betyder det egentligen att något sådant står på hans sida? Budskapet är detsamma oavsett om han står som en ”ansvarig utgivare” eller om man läser det från Googles cash.

  Bildt äger ju t.ex. inte servern eller mjukvaran som hans blogg ligger på mig veterligen – så i princip är det ett ego-forum på WordPress där hans skapar alla trådar och ska då han som trådskapare vara ansvarig?

  Väldigt tveksam kring att det är Bildt man ska peka på såvida inte Bildt aktivt modererat bort andra kommentar för det är ju först då han gjort ett aktivt val att behålla detta. Om Bildt valt att hålla bloggen omodererad så är det en knivig fråga…