NMI och Nationalismen


Att Svenskt Näringsliv engagerat McCormac, Moynihan och Nussdorf har förvånat halva bloggosfären, minst.

Bloggosfärens värsta islamofob (?), Mikael Nussdorf, slår nu ett slag för nationalismen på MNI:s hemsida. Vi har tidigare fått vänja oss vid hans extremnationalistiska synpunkter på Israels roll i konflikten med palestinierna när han bloggade under sitt anonyma och ökända alias ”Alicio i Underlandet”. Att kalla honom för en ”Likudnic” är väl närmast en politisk förolämpning mot Israels Likudparti..

Nu serverar han en lovsång till den Europeiska nationalismen på ett mer generellt plan och skriver: ”Exempel på positiv nationalism finns också i Europa. I Frankrike kan varenda medborgare berätta om de kulinära specialiteterna från landets varje region, eller om bidragen till litteraturen och filosofin.”

(Att det heter kulinariska och inte kulinära struntar jag i eftersom det är kul. Men han borde faktisk ha klarat av att skriva ”varenda region”..)

Han citerar vidare en av SvD:s mest högerextrema medarbetare som i sin tur lovordar den amerikanska nationalismen. Den har vi alla sett resultatet av alldeles för många gånger. Idag kan man fråga Amerikas urinnevånare om man vill veta mer..

Nu väntar vi spänt på fortsättningen av hans nationalistiska lovsång.


Nussdorf, nu med bildbyline..

Det ska bli också spännande att se om han rättar vad han själv skriver när han nu använder en ”osund” svenska.

Somligt förändras uppenbarligen aldrig..

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, timbro, nmi, islamofobi, nationalism, högerextremism, svenskt näringsliv[/tags]


10 svar till “NMI och Nationalismen”

 1. Nej nej.. :-) Jag är definitivt inte rätt person att bli språkpolis. Men jag tycker bara att det var en lustig variant med anledning av rubriken på Mikael Nussdorfs text. Sedan kan man ju undra hur det kommer sig att Timbro anställer två personer som har uppenbara problem med svenskan.. Jag tror egentligen inte att Nussdorf har det, antagligen är han bara slarvig.. Slarvigt tänkt och slarvigt skrivet..

 2. ”kulinära specialiteterna från landets varje region” är defenitivt fel, ”kulinära specialiteterna från landets varenda region” är bättre, men i mitt tycke fortfarande inte riktigt bra.

  Vad sägs om ”kulinära specialiteterna från landets alla regioner”?

 3. Bulten har naturligtvis rätt.

  Och angående språkpoliser: alla glömmer väl någon bokstav någon gång (Jinge skrev ovan ”Men han borde faktisk ha klarat av…”) eller ändrar i ett inlägg och trasslar till det lite.

  Men att man tycker att det inte skadar att lägga ner lite möda på att skriva vettig svenska behöver väl inte betyda att man blivit nationaldemokratisk språkfascist? Korrekt svenska gör texten bara begripligare och mer lättläst.

 4. Nej Anna Bultas har fel fel fel..

  Han skriver: “kulinära specialiteterna från landets alla regioner”

  Det FINNS inget ord i det svenska språket som heter ”KULINÄRA” !! Det heter KULINARISKA…

 5. Även Ali Esbati har lyft fram den ”positiva nationalismen” (han tog upp Norge som exempel), själv tyckte jag inte texten var speciellt uppseendeväckande, både Norges och USA: s är betydligt mer ”positiv” än den svenska.