Nicolas Sarkozy går i kloster


Så har då fransmännen lyckats skaffa sig en man från yttersta högerkanten som president och givetvis kommer det att leda till vissa konsekvenser.

DN: ”Sarkozy sa också Frankrike alltid kommer att stå på USA:s sida när landet behöver hjälp och han tryckte på att de båda länderna är vänner. – USA ska kunna lita på vår vänskap.”

Att George W Bush är glad idag kan jag förstå, likaså är Fredrik Reinfeldt. De som inte är lika glada är förstås den del av folket i Frankrike som hade önskat sig en annan president. Folk i förorterna har blivit kallade för ”slödder” av den nya presidenten, och de befarar på goda grunder att han kommer att agera för att stärka – polisen.

Själv har han för avsikt att gå i kloster i tio dagar för kontemplation, han behöver sätta sig ner och tänka igenom sin situation säger han.

Enligt mitt sätt att se saken så borde han kanske ha gjort det – innan han lät sig väljas till president. Men visst, det ska bli intressant att se hur folk kommer att motta denna nyhet i Frankrike. Personligen misstänker jag att den närmaste tiden kommer att bli relativt stökig, om man säger så…

Källor: DN SvD DN2 SvD2 DN3

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Nicolas Sarkozy, Högern, Kloster, Frankrike, Presidentvalet, Politik[/tags]


25 svar till “Nicolas Sarkozy går i kloster”

  1. Men det kommer att öka intresset för Frankrike. Där brukar man ju inte heller sitta stilla i båten när utsugningen av massorna börjar, det kan bli protester som kan vara en bra förebild för Sverige. Därför är det inte bara negativt att båda länderna nu leds av narcissistiska psykopater.

  2. Så hjälp mig då att förstå vart Europa är på väg? Varför denna högervåg? Vad är det som människor egentligen vill, eller inte vill då?

    Tittar man sig runt i Europa, och framför allt runt valtider, så verkar det som om den sittande regeringen alltid för att gå, trots att ekonomin ser bra ut. Det verkar vara kutym i de flesta europeiska länder idag.

    Fältslag vinner man i mitten, inte på flankerna! De är medelklassväljaren, i karriär, som alla politiker slåss om att gynna. Bra att så många har fått det så mycket bättre, men mycket vill tydligen ha mer på andras bekostnad. Jag säger det igen: När klyftorna ökar, ökar de sociala spänningarna som kommer att resultera i mer våld i samhället. Mer rån, mer överfall och mer inbrott samt mer strejker. Då behövs mer och hårdare tag med mer och hårdare poliser! I de kölvattnet lurar mörka politiker. De bidar sin tid.

  3. Inte så dumt att gå i kloster för att kontemplera. Det skapar tankereda. Däremot har vänstern alltid varit mycket fientlig mot kloster och religion överhuvudtaget. Tråkigt med tanke på att kloster alltid har en djupt socialistisk grundtanke: alla medlemmarna har samma välstånd, äter samma mat och bor på exakt samma sätt. Dessutom finns det alltid ett starkt engagemang för fattiga och en stark solidaritet med alla människor som inte lyckats lika bra med sina liv eller mår dåligt. När klostren förbjöds i Sverige på 1500-talet blev det en katastrof för fattiga och utslagna. Tråkigt att vänstern alltid motarbetat detta.

  4. Den oroliga medelklassen är en viktig väljargrupp. Det sämsta arbetarrörelsen kunde göra var att som Royal att luta sig mot mittkandidaten Bayrou. För att möta Sarkozys program av privatiseringar och angrepp på sociala och demokratiska rättigheter och hans populistiska demagogi, måste arbetarrörelsen visa ett tydligt alternativ även för medelklassväljarna.
    Den oroliga medelklassen följer nämligen den kraft som verkar starkast.
    Frankrike har nu haft två valomgångar och snart närmar sig den tredje – men den kommer att utspelas på arbetsplatser, gator, torg och i förorterna.
    Royal förstod inte åt vilket håll valvinden blåste – därför förlorade hon. Något att tänka på även i Sverige, när talet om att (s) borde söka samarbete åt mitten – det om något är totalt dödfött.

  5. Intressant att notera är att samma sorts elektroniska röstapparater som förde folkmördaren och krigsförbrytaren Bush till makten med minsta marginal, använts även här:

    ”Two types of machines were certified for use in France’s election, both of which are of the paperless direct-recording electronic (DRE) variety now notorious (and hopefuly soon-to-be outlawed) in the States: an iVotronic model from American company ES&S, and another model from Dutch company Nedap.”

    The following report published a week before the French presidential run-off elections on May 6 point to the use of e-voting machines in several French cities. The potential for electoral fraud in the run-off elections –in which Nicolas Sarkozy won with a four point margin– cannot be dismissed and should be the object of an independent inquiry in the cities where e-voting was used.

    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=STO20070506&articleId=5581

    I takt med att makten flyttar så långt bort från det folk varifrån den enligt konstitutionen skall utgå som möjligt och därmed blir föremål för sekteristiska sammanslutningar av bankirer och andra lobbyistiska intressen, reduceras röstningsförfarandet till lättmanipulerade maskiner där medborgaren, liksom i ”dagens fråga” i AF tex., vart fjärde år eller så kan ”påverka demokratin”…

    En annan mycket intressant länk i ämnet är Kurt Nimmos:
    http://kurtnimmo.com/?p=859

  6. Jag tror inte det så mycket är att europa har gått och blivit högervridet som det är att vänstern blivit helt verklighetsfrånvända politiskt.

    De är helt enkelt inte längre något riktigt alternativ.

  7. Mårten, de var inte en fråga om vänster- eller högerpolitik som var orsaken till att svartmunkarnas kloster revs i Stockholm. Det var det första som Gustav Wasa gjorde! På så sätt bröt han kyrkans makt samt skar av banden mellan kyrkan och staten. I samband med detta så infördes frihet från skatt för de som tjänstgjorde som riddare för kungen. Utifrån detta så växten den svenska Adeln fram, oj vad många familjer som blev oerhört rika, och är det än idag, på grunda va detta!

  8. eriande, du kommer att bli förvånad. Opinionssiffror och valanalyser har visat att Sarkozy har sitt förkrossande övertag bland pensionärerna. De yngre från 18-24 ger däremot sitt starka stöd åt Royal och långt ut till vänster.
    Framtiden är ljus!

  9. Jag tror inte att vänstern inte är något riktigt alternativ, det är bara att rikta ögonen mot opinionsmätningarna i diverse olika länder (däribland, givetvis, Sverige) så ser man att det finns många som anser det vara ett alternativ (Sverige är ju här ett praktexempel, om man ska tro senaste opinionsmätningarna).

    Vet inte hur representativt tidningar och bloggar är för befolkningens åsikter, men det är därifrån jag hämtar mina intryck. Och mina intryk säger mig att det dels råder en otroligt stark polarisering, där folk inte längre verkar vilja diskutera och komma fram till gemensamma lösningar utan hellre är svartvita och ser de Onda Motståndarna. Dels, och det här är i alla fall något som undersökningar stödjer, har jag fått intrycket att folk inte längre bryr sig om den övergripande politiken. Man är intresserad av specifika nischer, olika personer har olika intressen och engagerar sig i dessa sakfrågor men har i övrigt en vag åsikt som de låter stämma överens med det parti som passar deras sakfrågor.

    Avslutningsvis är vi en köpt generation, vi människor som lever nu. Vi styrs av intryck. Att formulera sig rätt för rätt publik, oavsett innehåll, verkar viktigare än att försöka presentera ett gediket program. Säg rätt saker till rätt personer, så spelar det ingen roll om du inte har någon substans i det du säger.

  10. Wille Raab, så har det kanske alltid varit, fast nej, jag håller inte mned dej, för vad är en nisch i så fall? Det blir en politisk fråga! Ekonomi är det en nisch? Hur vi skapar en större och starkare ekonomi, eller hur vi fördelar den ekonomi som vi redan har på ett rättvist sätt? Valet där emellan är att välja politisk väg!

    Högern betonar det individuella, frihet att äga. Individen står i centrum. Vänstern betonar det kollektiva. Solidaritet, organisera sig och starta korporationer. Kort sagt vänstern är för kollektiva lösningar. Egentligen så är det ju två sidor av samma mynt, och de spelar ingen roll hur vänstervridna vi än är. På 50-talet kanske det fann 2 miljarder människor på jorden. I dag nästan 9 miljarder; vi kommer att behöva kollektiva lösningar – just på grunda av antalet människor.

  11. Man kan ju alltid hoppas att Sarkozy åtminstone blir av med sina rasistiska och fascistiska tendenser i klostret.

  12. maccia #5

    Tänkvärt! Som Stalin beskrev ”demokrati”:
    ”Det är inte de som röstar som väljer -det gör de som räknar rösterna…”

  13. George Bush var först med att gratulera Sarkozy till segern, det säger allt.

  14. Jag missade Maccias kommentar. Underbart med folk som har riktig känsla för humor.

  15. det skrämmer mig att frankrike valt en man till president som uttalat sig så hårt mot de revolterande ungdomarna i förorten och som inte tycks (vilja?) inse att upproren är en konsekvens av de dåliga levnadsförhållanden och bristen på möjligheter som råder i förorterna runtom i landet. istället för att fundera över hur man skulle kunna förbättra deras situation vill han tillåta polisen att använda hårdare metoder mot upprorsmakarna. vad kommer det här leda till?
    jag bor i frankrike och igårkväll var det uppror på flera håll i stan. framöver kommer det säkert inte vara något ovanligt fenomen.
    det är absolut inga enkla problem de har att brottas med i frankrike, men jag tycker att sarkozys sätt bara innebär att skjuta ifrån sig sitt politiska ansvar för att göra något åt deras situation. frankrike är polariserat illa nog som det är, men jag är rädd för att det, efter det här valet, bara kommer bli värre på det planet.

  16. Du undrar vad som händer och vart Europa är på väg? Jag tror att det är så enkelt att allt fler av oss som heltidsarbetar och betalar högre och högre skatt, tröttnar på att det inte ställs krav på dem som sedan får våra pengar i bidrag. Den här kravlösheten är socialismens största problem – man har helt förträngt ”av var och en efter förmåga”. Ju fler som reser och arbetar utomlands, desto fler upptäcker att man i andra länder har betydligt bättre sjukvård t.ex. och betalar ändå mycket lägre skatter. Numera är det inte de lågavlönade som ”under skatter digna ned”, utan alla heltidsarbetande.

  17. Likheten mellan Alliansens politik och den som Zarkosy förordar är slående. De mörkblå högervindarna blåser iskallt över Europa.

  18. Underbart att Frankrike fick en högerpresident. Sarkozy är dock lite för stort EU-fan för min smak. Att definiera Europas gränser så tydligt är heller inte alls viktigt. De gränserna ska inte gå parallellt med nationsgränserna. Europa skall vara en symbol som världsdel men inte nån stark union. Möjligtvis kunde EU omvandlas till en gemensam försvarsallians.

  19. Eu är inget annat än ett högerprojekt. Ett något mindre USA är visionen. Med nykolonialism som grund.
    Men det kommer aldrig att fungera i längden. Stora delar av Europa står för alltid utanför…

  20. ” De yngre från 18-24 ger däremot sitt starka stöd åt Royal och långt ut till vänster.Framtiden är ljus!”

    Svar: Nu är ju förstås ungdom ett övergående handikapp, tack och lov…

  21. Jo, de flesta borgare brukar ju hävda att de varit lite radikala när de var unga. Den som med åren och erfarenheterna inte blir rödare kan enligt mitt tycke inte ha greppat mycket av livet.

  22. Det kan ju vara din åsikt, vilket jag respektar. Men verkligheten talar ett annat språk. Med åren kommer erfarenhet, kunskap, möjlighet att se nyanser och att göra jämförelser. Alla har varit unga, har vetat allt, kunnat allt och haft lösningen på allting. Tack och lov inser de flesta sina förvillelser. Inte alla, men tillräckligt många.

  23. Det Steff talar om är inte tecken på mognad och eftertänksamhet, snarare en slags resignation och dumhet. Han menar att allt som inte går åt höger är förvillelse.

  24. Nyanser visst Steff men … Exemplet Sarkosy som diskuterats här är lärorikt i detta sanmanhang. Sarkosy tvingades tidigare ställa in sina besök på de karibiska öarna Martinigue och Guadelope efter protester mot hans betoning att fransk ungdom i skolan skulle lära sig hur positiv den franska kolonialismen var.
    Många yngre främst ungdom avskyr av bland annat detta skäl honom. Vi äldre kan ju dessutom lägga ihop den vidriga kolonialism Frankrike ägnat sig åt tidigare i bla Vietnam, Algeriet, Kongo … och Sarkosys imperialistiska planer kring Medelhavet och hans förakt för Turkiet.
    Det är bra att bli gammal.