Nedladdning av TV-serier


Idag har DN en artikel i kulturbilagan som handlar om nedladdningen av TV-program och serier från nätet.


Själv har jag ingen TV
så när jag tittar på program som varit omdiskuterade så gör jag det på nätet. T.ex. Uppdrag Granskning och olika debattprogram. Samtidigt så vet jag flera som faktiskt tittar ytterst sällan på de TV-program som sänds ut på vanligt sätt om man undantar nyhetsprogrammen. Och – jag tycker att det är rätt naturligt. Gillar man David Letterman så inte vill man vänta en vecka på att se programmet, skämten är dagsaktuella och det känns minst sagt nattståndet att lyssna till en vecka gamla skämt, dessutom skämt försedda med en textremsa.

Roligast har nog de som gillar hela serier. Jag vet inte hur många år Sopranos gått i TV, men jag har en bekant som har samtliga avsnitt i sin dator. Han har laddat hem serien årsvis. Det tar en stund om man gör det i 8mbit som han gjort, men överföringen sker ju lugnt och fint i bakgrunden och han kan alltid skryta med att han sett senaste veckans avsnitt – av det som just då sänds i USA. Just Sopranos var lite småkul tycker jag så jag kanske borde testa. Jag gjorde mig av med min TV 2002 så det ska nog räcka med att hämta de senaste fem åren…

Det är litet av det här som Bill Gates talade om för någon månad sedan, media kommer inte att se ut som idag om fem år. Redan nu finns TV-kanaler som enbart sänder via nätet, och i

takt med ökningen av bandbredd så kommer allt fler att se på TV via nätet. Filmer som laddas ner via nätet är normalt strippade från all reklam, så där får väl leverantörerna något att brottas med. För TV-bolagen tycks inte bekymra sig nämnvärt över nedladdningen, men den dagen som annonsköparna uteblir kommer det att bli helt andra tongångar.

Källor: DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Fildelning, TV-program, TV-serier, Film, Musik, Underhållning, Fakta, Dokumentärer, Nyheter, Debatt, Media, Annonsförsäljning, Politik[/tags]


9 svar till “Nedladdning av TV-serier”

  1. Man kan inte låta bli att förfäras av tanken att en del föräldrar använder TV:n som barnvakt. Trots att USA haft tv-reklam ganska länge och det är därifrån vi tagit fakta att det skulle vara ofarligt.

    (Trots en och annan skol-skjutning)

    Jag tror mig kunna påstå att barn som växer upp med TV-reklam kommer att utveckla psykisk sjukdom som vuxna.

    Internet är bättre än TV. Det som talar för att internet segrar över TV:n är ju att man kan välja precis vad man vill se och inget annat.

  2. Tänk att man inte vågar kommentera med sitt riktiga namn nu när du avslöjat min samling av Sopranos… :-)

  3. Mest intressant vore att få reda på var TV-kanaler och radiokanaler sänder via nätet. I USA sker det praktiskt taget alltid, möjligen kodat, jag vet inte det.

  4. Democracy player sög visst musten ur min gamla dator :-)

    Det verkar vara som du säger Jinge. Den streamar inte TV kanaler utan laddar hem dem först.

    Det finns iof flera kommersiella program som man kan använda istället.

  5. Det är alltid ett elände med sådant. Nu vill inte min media player visa bild längre.. :-(

    Vaffan ere för fel på gåspenna…?

  6. Christer, jag har tre barn och har använt ”TV-enheten” som tillfällig barnvakt – en utmärkt barnvakt dessutom. För det är nämligen beroende på vad som vissa i ruten som avgör huruvida det är bra eller inte. Man måste nog vara barnlös för att vara expert på detta. Det var i alla fall jag! Jag visste allt som var värt att veta om barn (vad som var rätt och fel) innan jag fick egna.
    Vad sägs t ex om Mumintrollen (någon tidig version?) Sedan har vi alla Astrid Lindgren filmerna eller varför inte ett häftigt naturprogram? Eller tecknat och då Tin Tin kanske? Nu har vi i och för sig mer än, en dator per person hemma och lägg till TV-spel också. Detta kanske är en generationsfråga; i och med att mediet är ungt, så är det också farligt för de äldre. Radio är OK samt böcker, men inte rörliga bilder. Usch!
    Tilläggas skall att jag även läst förskräckligt många barnböcker också.