Nathan Shachar, Dagens Nyheters korrespondent i Mellanöstern

Att vara sionist är inget brott. Att ljuga för sina läsare är inte heller brottsligt. Men den kombination som Dagens Nyheter vanligen producerar är under inga omständigheter något som kan kallas vare sig för en sann eller opartisk journalistik.


Jag klandrar inte Nathan Shachar
för att han är Pro-Israelisk, det är ett tillåtet tillstånd även för journalister. Men jag klandrar Dagens Nyheter för att tidningen inte gör någonting för att balansera upp sin pro-israeliska korrespondents rapporter med verklighets-
skildringar av hur det egentligen förhåller sig på de palestinska områden som kallas Västbanken och Gaza. Ett rimligt krav på en så stor tidning borde givetvis vara att redogöra för de faktiska omständigheter som råder i regionen. När de skildrar hur palestinier drömmer om att komma till ”Israel” så borde de samtidigt berätta varför dessa palestinier drömmer om ett annat liv.

DN: ”Det värsta? Att känna energin och idéerna sjuda i bröstet – och att inte få utlopp för något av detta. Att inte få sätta tänderna i en riktig utmaning, att inte kunna visa, för sig själv och för andra, vad man går för. Att inte ha någon mer spännande avkoppling än att dricka te och röka vattenpipa med med kompisarna. Numera kan vi åka till Ramallah och till Hebron, men inte till Jerusalem. Jag har inte varit där på sju år.

Jag ser Jerusalem från mitt fönster men enda chansen att komma dit är att bli sjuk och få ett endagarspass till något sjukhus där.”

Dessa palestinier lever i ett land som drabbats hårt av den israeliska ockupationen. Israelerna har stulit deras skatte- och tullinkomster, bombat deras kraftverk och vattenförsörjning, de har fängslat tusentals utan vare sig rann-
sakan eller dom. Tacka sjutton för att enskilda


Bilden skannad från Dagens Nyheter

palestinier drömmer om ett annat liv, någon annanstans. Men Nathan Shachar och Dagens Nyheter berättar inte om orsaken till palestiniernas längtan.

Problemet med Dagens Nyheter är att det antagligen inte är ”politiskt korrekt” för dess journalister att beskriva verkligheten på annat sätt än som ägarna betraktar den. Att läsarna är de största förlorarna bryr man sig uppenbarligen inte om.

För israels etniska rensning av palestinier är uppenbarligen ingenting som Dagens Nyheters läsare behöver informeras om…

DN12 SvD1 Dagen2 HD DN

Bloggar om Israel: Paulo Pissoffi / Röda Raketer / Esbati / Progressiva USA / Alandalus / Svensson / Rawia Morra

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Nathan Shachar, Mediekritik, Mellanöstern, Israel, Palestina, Apartheid, Sionism, Mänskliga Rättigheter, Pressetik[/tags]

  6 comments for “Nathan Shachar, Dagens Nyheters korrespondent i Mellanöstern

 1. 31 december, 2007 at 14:30

  Arne Lapidus är en annan vinklad mellanösternkorre, men jag skulle tro Schachar tar priset. Paolo Pissoffis senaste bloggpost är bra.

 2. Palestinier
  31 december, 2007 at 15:02

  Om man jämför informationen som lämnas av svensk Radio , TV och tidningarna märker man att det är mycket som inte återges på samma sätt som jag får via arabvärldens media
  Inte så att något förvanskas men det är inte på långa vägar allt som nämns
  En trovärdig journalist måste vara neutral oavsett hans etnisk bakgrund
  Jag har slutat prenumerera på DN pga detta Jag anser att en trovärdig tidning ska kunna ge läsaren en sann bild om läget och inte undanhålla sanningen bara för att tidningsägare är vill det

 3. Petter
  31 december, 2007 at 17:12

  När Shachar var korrespondet i Latinamerika höll jag på att få blodstörtning närmast dagligdags, nu är han tillbaka i mellanöstern och det har blivit än värre. För visst jag kan väl ta att Morales, Chavez och company får en släng mer av sleven än de förtjänar, men att förtiga den etniska rensningen av Palestina är ett betydligt värre brott. Jag tror att vi får vända oss till DN och klaga helt enkelt, de försöker ju uppenbarligen sälja på oss en inkomplett eller rent av felaktig produkt.

 4. Leo
  31 december, 2007 at 19:43

  Jämför DN med SvD som ibland ”rakt av” släpper igenom nyheter som DN aldrig skulle släppa igenom utan ”journalistisk bearbetning” först..

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_726751.svd

  och fundera därefter en stund på vad DN EGENTLIGEN håller på med..

  EN sak är säker: Det handlar inte om seriös journalistik av den sort som lärs ut på journalisthögskolorna..

 5. Leo
  31 december, 2007 at 19:46

  B’Tselem, israeliska informationscentret för mänskliga rättigheter står för denna verklighetsbeskrivning som sällan når svenska ”seriösa och neutrala” medier..

 6. Lasse Wilhelmson
  1 januari, 2008 at 14:24

  Det stora problemet är väl att alldeles för få ifrågasätter legitimiteten hos den judiska staten, som genom sin rasistiska statskonstruktion är pudelns kärna. I en debatt på SU våren 2003 framförde jag att för min del får Israel gärna omfatta området mellan Nilen och Eufrat, bara alla invånare oavsett etnisk eller religiös tillhörighet får lika rättigheter. Då jublade merpareten av publiken. Denna uppfattning betraktades självklart som extrem i den judiska ”fredsorganisationen” JIPF, som jag då tillhörde. Är det förresten någon som vet om det finns någon stat som erkänt ”Den judiska staten Israel”?

Comments are closed.