Knutbysekten fortsätter intressera


Knutbyföräldern Ewa Westman skriver ett desperat nödrop idag på Dagens Nyheters debattsida. Det borde alla läsa och alla borde också reagera på det.


Idag är det väl
knappast någon som behöver höra om detaljerna i det drama som utspelats i den religiösa sekt som gjort sig ökänd genom mord och mordförsök. Eller om Åsa Waldau (Tirsa) som under de senaste åren gjort sig beredd att ta emot Jesus när han ska stiga ner från himlen år 2008, eller om det var 2009. Hon ska då sammanvigas med honom och bli – Kristi Brud.

Man brukar säga att en person är psykiskt sjuk om den har en verklighetsfrånvänd uppfattning och ett verklighetsfrånvänt agerande, men när många personer delar dessa vanföreställningar så kallas det religion.

Ewa Westman: ”Människorna i Knutbygruppen säger att de är lyckliga. De skänker allt de har till församlingens många pastorer: sina pengar, sin fritid, sin karriär, sina liv, ja till och med sina barn som uppfostras i Knutbyandan. De flesta föräldrar som har barn i Knutby vågar inte längre framföra sin åsikt. Uttrycker man sin åsikt får man inte längre ha kontakt med barn och barnbarn. Det är straffet från Åsa Waldau, som då känner sig kränkt.

Jag frågar alla föräldrar, släktingar och vänner till medlemmar i Knutby Filadelfia: Ska vi acceptera det? Vore det inte bättre att gemensamt stå för vad vi anser vara fel?

Vi är många föräldrar. Några av oss har stort samhällsansvar. Men ska vi behöva skämmas för vad våra barn har hamnat i och därför hålla tyst? Nej, det är om vi tiger som vi kommer att få skämmas!

Vill ni att era barnbarn ska växa upp i Åsa Waldaus värld? Åren går fort. Snart ska barnbarnen ha en utbildning. Ska inte heller de få normala liv eftersom deras föräldrar tror på Åsa Waldaus förkunnelse om att eftersom världens undergång är nära är det inte någon idé att skaffa sig en utbildning?”

I fallet med Knutbysekten så har man redan för många år sedan passerat all vett och sans. Det finns idag tydliga tecken på att medlemmarna är utsatta för ett så starkt grupptryck att det kan jämföras med de amerikanska sekter som begått massjälvmord eller med den ryska sekten som nu inväntar domedagen i en grotta i Penzaregionen i Ryssland.

Jag minns att pingströrelsen i samband med Knutbyhändelserna skickade dit någon centralt placerad pastor med uppgift att kontrollera om sekten kunde få vara kvar inom pingstkyrkan. Jag har inte hört något som tyder på att de inte skulle ha fått det varför jag antar att de fortfarande är medlemmar. Pingströrelsen borde ofördröjligen skicka dit ett antal av sina pastorer och försöka komma tillrätta med problemen. Det

är sannolikt fler personer än Åsa Waldau som behöver skiljas från församlingsarbetet.

Dessutom bör Uppsala kommun inleda ett utredningsarbete om de minderåriga barn vars föräldrar är aktiva inom rörelsen. Ewa Westmans berättelse om att barnen inte får gå färdigt i skolan, läs gymnasiet, för att världens undergång står inför dörren är att utsätta dessa barn för allvarlig diskriminering. Inte nog med att de är barn till föräldrar med en religiös uppfattning som uppvisar alla tecken på att mer likna ett psykotiskt tillstånd än religiositet, så kommer dessa barn och ungdomar att få avsevärt sämre chanser i livet på grund av dessa villfarelser.

Att inbilla sig att Jesus ska kliva ner från himlen är i sig ett tecken på vanföreställningar, men trots allt så finns det sannolikt miljontals människor som tror på det. Men de skadar i alla fall inte sina barn så länge de inte förhindrar dessa att skaffa sig adekvat utbildning.

Det gör man i Knutby och det visar att det som borde varit godhet i religiös tappning nu enbart är ren ondska.

AB 1 Debattartikeln i DN Dagen 1 2 DN2 DN3 Dagens uppföljning Ärkebiskopen i DN

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Knutby, Knutbysekten, Pingstkyrkan, Opus Dei, Livets Ord, Helge Fossmo, Sara Svensson, Åsa Waldau, Kristi Brud, Tirsa, Daniel Linde, Heléne Fossmo, Alexandra Fossmo, Sekt, Sekter, Religion, Uppsala kommun, Socialtjänsten [/tags]

Uppdatering/DN: ”Församlingen i Knutby var tidigare intimt förknippad med Pingströrelsen. Men i dag har alla band kapats. Pingströrelsens föreståndare, pastor Sten-Gunnar Hedin, anser att Åsa Waldau och församlingen i Knutby agerar tvärt emot det kristna budskapet.

– Den kristna kyrkan ska vara en föregångare för gemenskap och öppenhet. Det vi ser i Knutby är raka motsatsen, säger Sten-Gunnar Hedin.”

I DN:s uppföljningsartiklar framgår det att Knutby inte längre är medlemmar i Pingströrelsen. Det är ett glädjande besked som hedrar pingstkyrkan. Sonen till artikelförfattaren på DN Debatt säger att mamman ljuger. Någon bär således falskt vittnesbörd, personligen vet jag vem jag tror att det är…

Att pingströrelsen agerar hedrar dem.

Liknande poster:
Gud räddade de överlevande vid skolskjutningarna
Livets ord ljuger och trotsar gud
Knutbysektens ledare beklagar sig i Aftonbladet

31 svar till “Knutbysekten fortsätter intressera”

 1. Som du kan läsa på deras hemsida blev de uteslutna från pingströrelsen redan 2004.
  Så det kan du ändra, tack.

 2. Jag har inte sett det. Finns texten på hemsidan så kanske det hade varit lämpligt att bifoga en länk? Jag har dessutom sökt på hemsidan efter information…

  Varsågod!

 3. Såvitt jag såg hade de förlorat vigselrätten. Något som spelar mindre roll när nästa bröllop står mellan Åsa Waldau och Jesus…

 4. Gudars skymmning, vilka sjuka typer! Borde inte socialen omgående gå in och bryta den destruktiva uppfostran som barnen utsätts för?
  Ibland undrar man om inte Helge Fossmo har rätt när han säger att det är flera inblandade i det mordet på hans hustru än han själv och barnflickan…

 5. Att Helge Fossmo kan ha rätt är en sak, men när det gäller ungarna så är det en mycket viktig fråga. Men eftersom jag själv jobbat i branschen ett antal år så vet jag att det inte är någon lätt sak att inleda en utredning enligt Socialtjänstlagen på grund av att föräldrarna har en extrem religiös uppfattning.

  Vi har en grundlagsfäst religionsfrihet i landet, något som t.o.m. lett till svårigheter att omhänderta barn till Jehovas Vittnen när deras föräldrar nekat en livsviktig blodtransfusion. Jag tror att soc har blivit tuffare idag. Antagligen har ett antal sådana ärenden gått upp i kammarrätten, fast jag vet inte.

  Men rekvisiten finns där, men samtidigt gäller detta ofta tonåringar som i hög grad ska lyssnas till i sammanhanget. Om de själva hävdar att de inte vill studera vidare så kan du och jag inse att det till stor del beror på religiös indoktrinering. Men jag vete sjutton om jag skulle gå iland med att skriva en så bra utredning att det skulle hålla i rätten. Det borde nog inte gå, och rekvisitet ”omedelbar fara” kan inte anses vara uppfyllt.

  Men utreda enligt SOL § 50 kan man göra. Om inte annat så uppfylls väl något slags pedagogisk effekt, något som inte är avsikten med lagen.

  Knutbysekten är farlig och vi kommer att få höra mycket mer ifrån den kanten. Vi får hoppas att det inte blir några fler mord än dem (?) som redan skett, men eftersom de tror att Jesus ska kliva ner på jorden (i Knutby av alla ställen) och gifta sig med Åsa Waldau så kan man ju undra vad som sker när han inte kommer?

  Bosätter de sig i en grotta eller begår de massjälvmord?

  Ingen som vet, men vi får nog veta det inom något år.

 6. Det är synd att utsätta små barn för hjärntvättning så att de blir fanatiker och enkelriktade
  Barnen måste tillfrågas om de vill bli religiösa eller inte istället för att tvinga de bara för att deras föräldrar är religiösa eller tillhör en viss kyrka
  Det sättet dessa så kallade religiösa lever visar att de är hycklare , Många grymheter begås av religiösa i alla relgioner
  Dessa religiösa hyser hat mot främlingar och det kan man höra de inom och utanför kyrkan
  Relgionerna har skapat ondskan i världen och värre kommer att bli

 7. Det finns så mycket religiöst avskum så det är löjligt.
  Att man överhuvudtaget kan gömma barnmisshandel (för det är vad det är när man förstör ungarnas framtid) bakom religion är helt sjukt.

 8. Bilden är mycket fin och detta är ett bevis på att vem somhelst kan spela Jesus och gud
  Som bibeln säger ” det är svårt för en rik man att komma in i himlen ”

 9. En kaukasisk ung man i medeltida kläder ser ut över en sjö. Bilden är fin, men missvisande.

  OM Jesus funnits så hade han med stor sannolikhet varit mörkare i hyn samt haft svart hår och skägg.

  OM Jesus hade funnits hade en okänd man eller Josef varit far till honom.

  ÄVEN om Jesus funnits så hade inte ”GUD” varit hans far.

 10. Det är märklig med Jesus bilder , han kan vara svart , vit och blond med blåa ögon .
  Jag vet inte vilken Jesus av de ska man tro på
  Det enda jag vet är att han var besläktad med araber

 11. Här är en datorgenererad bild gjord baserad på skallen för en judisk man kring 0-talet. Hår- och hudfärg kan givetvis variera, men lär knappast vara ljusare.

  Så Jesus lär knappas vara lik den på bilden ovan.

 12. Titta på vilken palestinsk ung man som helst så får ni reda på hur Jesus såg ut. Titt på en ung palestinsk man som blir misshandlad, fördröjd, förnedrad eller skjuten av ockupationsarmén så får ni reda på hur Jesus såg ut.

 13. ”Såvitt jag såg hade de förlorat vigselrätten. Något som spelar mindre roll när nästa bröllop står mellan Åsa Waldau och Jesus…”

  När pingströrelsen i Sverige bildades så var det som en motreaktion på samfundstänkandet. Därför skapade man ingen central organisation utan alla församlingar var sina egna föreningar. Enda problemet med detta var att staten inte kunde ge vigselrätt till enskilda föreningar och därför bildades pingströrelsen vigselnämnd som församlingar kunde ansluta sig till.

  Detta medför att det enda som rent praktiskt utmärker om man är en ”riktig” pingstförsamling är om man är godkänd av denna nämnd och har vigselrätt. Att man nekar någon vigselrätt är alltså tyvärr den kraftigaste markering som rörelsen kan göra mot en enskild församling.

  Med bakgrund av detta så kanske du förstår lite mer vad det betyder att de idag saknar vigselrätt.

 14. Det är möjligt att det fötts en utomäkteskaplig Jesus av en Maria för ca 2000 år sedan. Förmodligen hade han då sett ut som Usama bin Laden. Ett foto från den tiden hade gett Georg W. Buske (W efter Fantomen) spader.

 15. Visst är det faschinerande att kristna här ständigt fortsätter att gräva och betygsätta i andras sängkammare.

  Efter Åke Green så vet vi ju nu att religionsfriheten är så slapp och uttänjd att man offentligt kan påstå precis vad som helst – sant eller inte- om andra människor genom att bara rapa ur sig ett ”ursäktande” amen efteråt..

 16. Otroligt vad folk som inte tror är intresserade av hur Jesus såg ut. De flesta troende förstår förstås att bilder är symboler och givetvis avbildar man ofta Jesus som någon som liknar en själv, eftersom hela grejen är att han var en människa av kött och blod. Så här kan han se ut i Dalarna: http://www.avesta.se/bilder/21/jesus.bmp

 17. Nja, vi är nog mer intresserade av hur kristna kan bygga upp en mytologi över en person och rita upp tavlor och saker utan ens en gnutta realism gällande utseendet, allt för att det ska passa bättre rent identifikationsmässigt!

  På den där dalabilden, är Jesus killen som med myggsvärmen runt huvudet eller sitter han fast i blommtromben som är på väg att förstöra staden?

 18. Lussekattan!

  Vilken jävla tur då galaxa, att man inte avbildar Jesus som rondellhund då! Då hade du väl gått ut med bössan i hand :-)

 19. Hampus: Ja, det kan vara nog så svårt att förstå att folk kan ha inlevelse och fantasi…

  Jesus är möjligen den andra personen till vänster om rymdraketen som eventuellt innehåller folk på väg att renovera pyramiderna. Men säker är jag inte. Å andra sidan är det ju inget som i alla fall den kristna kyrkan kräver att jag ska göra. Vara säker, alltså.

  Ni hajar, va? Tro! Inte veta! Själva vitsen!

  Lussekattens kommentar förstår jag inte. Att jag någonsin skulle ta en bössa i min hand är helt uteslutet.

 20. Galaxa: ”Ni hajar, va? Tro! Inte veta! Själva vitsen!” …

  Där ligger skillnad mellan kristendomen & islam :o)

  I islam är det tvärtom: Man ska definitivt veta och där kommer upp en logisk fråga:
  Hur ska man tro om man inte vet..?
  Satan trodde också på Gud, eller bättre sagt är/var medveten om Guds existens, men han valde att inte följa efter Guds ord (enligt islam).
  Alltså skillnaden mellan ”tro”, ”veta” och ”följa efter Guds budskap” är tre olika saker. Jag tror att en del så kallade ateister ”tror” någonstans innerst inne :o) …men dom valde att förneka :o)

  Det att i kristendomen fick man avbilda Jesus i tusentals olika varianter har mer eller mindre bidragit till att kristendomen delades upp i olika grupper. Samt, mer och mer blev man förvirrad om vad som är sanning och inte.
  Dessutom, har just detta inspirerat folk att be inför bilder och statyer vilket strider mot kristendomens grunder. Jesus själv visade sig(någonstans i Bibel, vet inte exakt i vilken vers) som statyernas motståndare.
  Trots detta fick katolicismen t.ex. lyfta upp kristnas tro genom nästan ”docke teater”: mamma, pappa, barn… och helig ande också.
  Då gick man till riktig polyteism, religion som påminner om grekisk/romersk mytologin.
  25 dec. valde man för att fira Jul, dag som firades för ”Solens Gud” just i romersk mytologin.
  Ingen har deformerat kristendomen som Vatikanens påve. Idag, kan jag inte hitta en enda lilla detalj som dom gör – men som ligger hand i hand med det som Jesus har talat om.

 21. Otroligt vad mycket skit som skrivs om Knutbyförsamlingen. Stackars människor.
  Som jag möter dom, trevliga ,artiga.

  Sture

 22. Precis vad man sa om Ted Bundy. Inte kunde väl han vara skyldig till så grova perverterade brott, han som är så trevlig, artig osv.

 23. Det är läsligt det här med Knutby. Det verkar som det var en psykiskt sjukdom – som smittas.

 24. Det finns fler sekter som opererar här i landet, men i mindre grupper och väldigt stillsamt. Bakom finns alltid en ledare som kammar hem vinsterna…
  Jag har på nära håll sett skadeverkningarna efter en amerikansk sekt som heter Summit Lighthouse. Man utnyttjar medlemmarna som mer eller mindre lever under slavliknande förhållanden. Det tar år att komma över den programmering de utsätts för.