Myten om Den Lyckliga Horan

Idag skriver Lars Adaktusson en mycket lärvärd artikel i Svenska Dagbladet. Han ger sig på myten om den lyckliga horan.


Han kommer att få buntvis
med ovett för den artikeln. Dels från alla prostituerade som kommer att hävda ”- Jag VILL prostituera mig!” och dels från många av nyliberalerna som av någon outgrundlig anledning anser att det är ett tecken på någon slags normalitet när kvinnor säljer sitt könsorgan till högstbjudande. Eller med andra ord – lägger ut det på marknaden. Det är troligen den aspekten som nyliberalerna nappar på. Men inte låter de sina egna döttrar sälja sitt kön inte, då är liberalismen som bortblåst…

Lars Adaktusson i SvD: ”En förtvivlad kvinna hoppar från sin balkong i en förort söder om Stockholm. Hon som med emfas och övertygelse hävdat att tillvaron i prostitution varit självvald, orkar inte längre. I många år har hon talat om att hon trivs och känner sig bekräftad när hon säljer sex; men det var inte sant.

För socialarbetare och kvinnojourer är beteendet välbekant. De flesta som säljer sex förklarar i något skede att prostitutionen är deras eget val. Samtidigt visar åtskilliga undersökningar att en övervägande majoritet av de prostituerade redan i unga år blivit utsatta för sexuella övergrepp, att många vuxit upp under svåra förhållanden och att missbruk oftast är kopplat till sexhandeln.

Enligt de svenska kvinnojourernas riksorganisation är prostitution i de flesta fall en fråga om överlevnad, snarare än ett fritt val. Distinktionen mellan påtvingad och frivillig prostitution är en uppfinning av sexindustrin för att dölja det faktum att det i grunden handlar om ett brutalt utnyttjande av trasiga människor.”

Jag har själv hävdat samma sak ett antal gånger. Jag har arbetat som socialarbetare i en himla massa år, företrädesvis med narkotikamissbrukare. Jag har sett den trasiga värld som de prostituerade lever i, och jag kan

med lätthet bortse från de argument som vissa bloggande prostituerade för fram. Men sist jag skrev om saken så blev jag attackerad av flera stycken. De höll sedan på och hackade på mig veckovis efteråt på sina bloggar. Sanningen gör tydligen alltid ont, därför kommer nu Adaktusson att få sina fiskar varma.

Föreningen Talita som Adaktusson citerar säger: ”Vi har träffat hundratals kvinnor och män som när de säljer sexuella tjänster aldrig skulle hävda annat än att de gör det av egen fri vilja. De säljer sex med ett leende – men när ingen ser…”

Läs nu Adaktussons artikel!

Klicka här för Lars Adaktusson i SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Prostitution, Lyckliga Horan, Social misär, Psykologi, Förnekelse, Romantisering, Desinformation, Lars Adaktusson, Sexualitet, Sexuell nöd, Politik[/tags]

  17 comments for “Myten om Den Lyckliga Horan

 1. Anders
  1 augusti, 2007 at 09:13

  Det blir nog dig de hackar mest på även den här gången Jinge! Du är lättare att komma åt än Adaktusson. Men det var en bra artikel, det kan ingen förneka.

 2. 1 augusti, 2007 at 10:21

  Men vad säger kvinnorna/männen i de länder där det är lagligt att sälja sex? Tyskland och Holland tex, har tabut försvunnit där, är det OK att vara 2 barnsmamma/pappa och sälja sex och berätta om dagens arbete vid måltiden med familjen? Jag förstår själv inte varför man skulle ”vilja” sälja sex? Är det skönt/trevligt att ha sex med folk man finner motbjudande? Man kan ju iof ha en sådan fetish eller vad man ska kalla det? Man förstår ju att majoriteten av de som säljer sex inte gör det frivilligt, liksom många andra ”arbeten” knappast är frivilliga eller personens högsta önskan att utföra. Men vad handlar egentligen den här debatten om? Kriminalisering av en idé om att man kan ta betalt för att ha sex? För att vi påvisar att antalet olyckliga överstiger de lyckliga prostituerade och sen lagstiftar mot fenomenet, så kommer det ju inte försvinna? Ska vi dömma minoriteten lyckliga prostituerade att vara olyckliga för att majoriteten är det? Ge de prostituerade som vill sluta vård och stöd, vad annat kan man göra?

 3. Rawia Morra
  1 augusti, 2007 at 10:25

  Jag har städat massor av sextevekanaler från min parabol, men det dyker alltid nya upp. De vänder sig till penningstinna araber i hopp om att dessa ska ringa och få lite telefonsex.
  Inte sällan funderar jag på vad föräldrarna till dessa tjejer tänker. Det måste vara förfärligt att se sitt eget barn dag ut och dag in i sådana förnedrande situationer… det sista man vill är väl att se sitt barns könsorgan fylla teverutan jämt… Jag förstår faktiskt inte att det får fortsätta… För är det nåt så är det en modern form av slaveri

 4. Britta
  1 augusti, 2007 at 11:12

  Har alltid hävdat att det var rätt att kriminalisera torskarna. Jag var en av de i (s) som aktivt argumenterade för lagförändringen då när det begav sig. Däremot är det förskräckligt att man inte har tillfört resurser att sätta in som stöd åt de kvinnor och män som ändå säljer sina kroppar. Att man inte från polisens sida har mer resurser att se till att lagen efterföljs är bedrövligt

  Bra att myten om den lyckliga horan åter ifrågasätts.

 5. 1 augusti, 2007 at 12:04

  Lyckliga löneslavar är inte många. Men varför skall det vara svårare att sälja sin arbetskraft som sexarbetare än en verksarbetare? För en del är det så helt klart! Men att det skulle vara en objektiv sanning att ha en negativ moralisk uppfattning vad gäller koppling sex och arbete kan helt enkelt inte vara sant om man nu inte tror på en gudomlig varelse som sätter objektiva moraliska värderingar.

  Men visst, känslor är fortfarande känslor, även om de bygger på en konstruerad moralnorm i samhället. Men att det skulle vara svårt att tro att det skulle finnas människor som inte har denna moralnorm kan jag helt enkelt inte förstå. Själv känner jag att det är en destruktiv moralnorm som förstör människor och förtjänas därmed att bekämpas. Därför är det tragiskt att se \

 6. 1 augusti, 2007 at 13:46

  Jinge: Snart kommer de: blogge och gänget.

  Outgrundlig anledning. Näe? Så ougrundligt är det ju inte…

  Calle tar ju priset i omedveten humor. Han pratar om att jämföra äpplen med päron, för övrigt i sig en värdelös liknelse, och talar om att fälla träd. Däremot är det svårare att helt särskilja trafficking och vanlig prostitution.

  Människohandeln med prostituerade kommer sig delvis av att det finns en stor marknad för prostitution. Ytterst få torskar bryr sig om vem de sätter på. Nyliberalers förslag om att mer eller mindre rättvisemärka de prostituerade kommer utifrån en oerhört naiv världs och människobild.

  Man kommer att komma med enskilda kvinnor som uttalar sig om att de valt det hela helt fritt. Men den stora massan har det knappast. Man tycker ju att myten om den lyckliga horan borde vara död och begraven, men det finns just naiva nyliberaler och kåta torskar som vill återuppliva den.

  En annan sak:

  Alla blir inte prostituerade som flyr från sina länder exempelvis, men för kvinnor är valmöjligheterna färre när det gäller att försörja sig. Vi ser nu hur över 50 000 irakiska kvinnor blivit prostituerade när de lämnat Irak. De flesta av dessa har i nyliberal mening valt att bli det. Hur ,många av dessa är lyckliga? Hur många av torskarna tar hänsyn till deras situation, eller ålder? Många är ju naturligtvis starka och klarar det här förvånansvärt bra, det här med förnedringen och föraktet. Men för många blir det djupa spår. För många vaknar man upp först efter att man lämnat prostitutionen. Många kvinnor som är i prostituionen försöker ofta hitta just skäl som att man själva valt det hela helt rationellt.

  Män som Calle inser inte allvaret eller såren hos många människor. Många av de kvinnorna som vi ser på gatorna idag lider av allvarliga psykiska besvär.

  Ps! Inga citattecken? Jag gillar citattecken.

 7. Akademikern
  1 augusti, 2007 at 15:41

  Lustigt, ”nyliberalerna” eller de riktiga feministerna (alltså de som anser att kvinnor har samma rätt till sexualitet som män utan att kallas för hora eller slampa) använder inte argumentet om den ”lyckliga horan”. Men det vet man förstås inte om man inte är insatt i debatten utan hellre hemfaller åt kristen konservativ högermoralism.

 8. 1 augusti, 2007 at 15:48

  Å vad duktig du var ”akademikern” :)

  Men du är tyvärr väldigt (!) dåligt påläst!

 9. Isabella Lund
  1 augusti, 2007 at 17:14

  Jag har aldrig attackerat dig Jinge för att du som socialarbetare har sett narkotika missbrukare som prostituerat sig och därför är emot prostitution. Det jag attackerar dig för är att du envist hävdar att det du såg då, den verkligehten du mötte då… att du hävdar att det är så för alla som säljer sexuella tjänster.

  De forskare och myndigheter jag vet att vars uppgifter du borde kunna lita på säger att endast 15% av alla sexsäljare säljer sina sexuella tjänster på gatan och bland dem är långt ifrån alla missbrukare av narkotika enligt de socialarbetare som arbetar med gatuprostitution.

  Du utgår liksom Adaktusson från en minoritet av en stor yrkesgrupp. Denna gruppen är dock enormt viktig. För de tillhör de mest utsatta av oss som säljer sexuella tjänster.

  Jag tycker att det är fruktansvärt att de utsätts för onödiga risker och våld pga den prostitutionspolicy som vi har i Sverige idag. Jag hoppas du läst på min blogg om Navet i Malmö. Ett vårdprojekt som är enormt lyckat för just den typen av kvinnor som du har mött.

  Om du bryr dig om de utsatta så tycker jag att du ska blogga om Navet, försök påverka så att region Skåne permanentar sitt finasiella stöd för en lyckat vårdalternativ, istället för att spä på fördomar om en hel yrkesgrupp.

  Dessutom det vi alla lider av som säljer sexuella tjänster är horstimat och där kan jag inte se att du på något sätt motarbetar det snarare tvärtom.

 10. Robban
  1 augusti, 2007 at 18:11

  Ett intressant aspekt som inte tas upp varken av jinge eller adaktusson är om bästa vägen att stödja dessa människor som vill lämmna prostitutionen och gå över till ett vitt arbete.

  1. Förbud torskarna och hororna och låt maffian sköta verksamheten med trafficking och allmänn slavhandel som följd.

  2. Gör det lagligt och låt dem betala skatt och kunna arbeta upp akassa så de kan med egna ekonomiska medel lämmna branschen när de vill, de kan då också sjukskriva sig utan inkomstbortfall.

  3. Köra på som nu och låssas som om vi inget ser.

  Jag har ingen lösning att predika, dock verkar de flesta vara mera intresserad av att diskutera den moraliska frågan om att sälja sex än att pragmatiskt diskutera problemet med att människor kommer i klämm och utnytjas.

 11. 1 augusti, 2007 at 18:29

  Visst är jag villigt att diskutera problemet med att människor kommer i kläm och utnyttjas. Jag tror att man väsentligen ska höja straffskalan för koppleri t.ex.

  Att tjejer och killar som prostituerar sig ska få professionell hjälp utgår jag ifrån. I Stockholm hade man förr den s.k. prostitutionsgruppen. Jag har samarbetat en del med dem iom att jag själv jobbade med uppsökeri av narkotikamissbrukare, av vilka en hel del faktiskt är samma personer. Hur mycket resurser den gruppen har idag vet jag inte, men jag vet att de håller med ordagrant i de påståenden som Adaktusson gjorde.

  Själv bryr jag mig inte ett skvatt om den ”moraliska” delen av frågan. Vem som helst får pippa hur mycket den vill med vem som helst bara det sker under frivilliga former.

  Men det är inte vad som sker när det gäller tillhandahållande av sextjänster. Att somliga vill göra gällande att det är frivilligt är bara ett försök att lägga ut dimridåer.

 12. Ted
  1 augusti, 2007 at 21:11

  En stor del av samhällets utstötta utan kapacitet att anpassa sig väljer en annan väg än prostitution för att klara sitt drogberoende. Man söker sig till brottslighet av annan karaktär; inbrott, stölder etc.

  Samma sorts problem ligger ofta till grund; droger, alkohol, psykisk sjukdom, hemlöshet och utanförskap. Kortfattat: Samma desperata situation, fast olika lösningar. Det gör inte de som väljer de sistnämnda lösningarna oskyldiga till de brott de begår. De står åtalade och döms trots att deras situation, i likhet med de prostituerade, gör dem oförmögna att välja någon annan väg. Ska dessa människor frikännas från brott på grund av sina beroenden och svåra sociala omständigheter?

  Det finns en grundtro i samhället baserad på att alla ansvarar för sina egna handlingar. Det finns ett undantag. Om man tvingas till ett brott bör man enligt gemene man frikännas. Men en drogberoende som bryter sig in i cigarettautomaten frikänns inte. Inte i juridisk mening och inte heller i allmänhetens ögon. Ett taskigt liv duger helt enkelt inte som ursäkt för brott. Drogberoende brottslingar anses ha ett val. Och det gör frågan om prostitution som tvång något komplicerad…

  Antingen får vi i konskevensens namn frikänna alla desperata människor på samhällets botten från ansvar med hänvisning till deras sociala situation eller inkludera även olyckliga prostituerade i de som anses ha en fri vilja.

 13. Hans
  2 augusti, 2007 at 20:13

  Nu är jag ingen expert på prostitution. Vare sig som utövare eller kund.
  Men som någon skrev ovan är prostitution legalt i vissa europeiska länder, och jag har läst något om att dom försöker organisera sig och få sociala försäkringar och liknande.

  Ett faktum är att antal våldtäkter per 100k innevånare är betydligt lägre i Tyskland (som har laglig prostitution) jämfört med Sverige.

  Någon som vet om det är ett bevisat samband? Är det i så fall en acceptabelt pris för att förbjuda prostitution?
  Eller vänd på det, är prostitution med alla dess eländen ett rimligt pris för att minska antal våldtäkter?

 14. 2 augusti, 2007 at 20:22

  OM det är som du säger, vilket jag tvivlar på, så kan det vara mängder av orsaker till en sådan skillnad. Främst benägenheten att anmäla, andra sociala faktorer etc. Jag vet inte hur stort mörkertalet är i Sverige men jag vet att det anses vara mycket högt, kanske över 50%

  Hur stort är det i Tyskland?

  Det kan aldrig vara ett rimligt pris att offra vissa människor för att andra ska få det bättre. Aldrig någonsin…

 15. Neoliberal Agenda
  2 augusti, 2007 at 23:21

  Det kan aldrig vara ett rimligt pris att offra vissa människor för att andra ska få det bättre

  Håller med och därför ska man tex. inte skatta rika för att ge till fattiga. Däremot är det ju en stor skillnad på om en person frivilligt säljer sex eller om en person har blivit våldtagen(det sker mot personens vilja). I det första fallet finns det däremot inget offer.

  Kan vi minska antal offer och så ska vi självklart göra det. Så säg Ja till legaliserad prostitution.

 16. Johan
  3 augusti, 2007 at 02:09

  Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva på ett sätt som andra kan uppleva som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans. Fyll i en fungerande mailadress.

  Din kommentar får inte innehålla:

  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.

  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att visas så snart den godkänts.

  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. Och håll dig till ämnet för bloggposten.

 17. 5 augusti, 2007 at 08:56

  Finns det några mer djuplodande undersökningar över förhållandena för hororna i Danmark/Holland?

Comments are closed.