Mot gruvsnyltare och minerallagar Medborgarplatsen lördag 17/11 kl 13


Manifestation mot gruvsnyltare och minerallagar. Nätverket Budkavlen har kallat till möte i Stockholm nu på lördag 17.11, med manifestation på Medborgarplatsen kl 13.00. Uppgifter om manifestationen finns också på hemsidan för Folket i Bild-Kulturfront och har sammanställts av Leif Öhman, Randijaur. Se även ”whatlocalpeople”.
Han har tidigare arbetat på SSAB i Luleå och är tillsammans med sin fru Elizabeth aktiva i den radikala föreningen Myggholken i Jokkmokk. Leif skrev blogginlägget ”Staten rycker in i Ojnareskogen” 29/8. Och 1/9 publicerade vi här rapporten ”Kriget i Norrbotten – pinfärsk rapport”. Den 4/9 kom den fina dikten ”Låt oss resa oss! Poesi från krigsövningarna i Norrbotten, därefter ”På verkstadsgolvet i NJA/SSAB – en tillbakablick” och sedan ”Dricks till servitören”.

Nätverket Budkaveln och många andra mindre nätverk över hela Sverige delar kritiken, rädslan och ilskan för den landsomfattande, statsunderstödda och ohämmade gruvexpansionen som planeras i känsliga, orörda och skyddade naturområden.


Program
Del 1
(09.30-12.00) på Södra Latin har fokus på aktuella problemområden i gruvboomens Sverige av idag, förslagna talare, bland andra: Lisa Wanneby, Marie Persson, Johan Elwing, Anncatrin Jernberg & Christina Bohman, Tor Lundberg och Matti Berg.

Del 2
(13.30-15.00) går under namnet manifestation och sker på Medborgarplatsen med mycket positiv energi för att visa att vi, trots att det handlar om ett idéellt engagemang kan ena oss och kämpa tillsammans, att vi är proffsiga och starka. Det är vår mark, vårt vatten, vår framtid det handlar om. Ingen ska ta det ifrån oss och våra barn. Vi kommer aldrig att ge upp! Sångaren och låtskrivaren Max Mackhe inleder med musik. Under de första tio minuter ska så många som möjligt, gå runt bland förbipasserande människor och dela ut flygblad och upplysa folk vad evenemanget handlar om. Gunnar Westrin talar om vår sak, varför detta är viktigt och om bakgrunden till Budkaveln och varför hela landsbygden åkt till Stockholm. Budkaveln överlämnas, musik, fler talare..

Del 3(16.00-18.00) Fast Mark-Rent Vatten. Kända artister varvas med professorer och experter inom olika områden; exempelvis nationalekonomi, vattenbiologi, renskötsel etc. Seminarium i Södra Latins konsertsal.

Del 4(18.00-19.00) Mingel, fria diskussioner, intervjuer, nätverkande etc. Kött – och Paltfesten 2012 – den 17 november kl. 18:00 på Väderkvarnen Restaurang. Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby

Programpunkterna är fortfarande under uppbyggnad. Det vi håller på att åstadkomma på tre veckor behöver professionella företag ta ett halvår på sig för att göra. Så fort saker är spikade följer mer info och namn på talare och artister, med mera. Endast del två sker inomhus i skolan Södra latins aula på Söder med plats för 1100 personer, resten av manifestationen sker utomhus.

Lyssna gärna på gruvserien i P1 Kaliber. Tre avsnitt kommer det första var i söndags.

Folk från flera områden i landet kommer att delta. Bussar kommer med folk från Kiruna och söder över. I Västerbottens Kuriren finns artikel om en budkavle som gått genom landet.

Arrangörer:
Nätverken ”Inga gruvor i …” Sameföreningen Stockholm. Samebyarna i Kiruna, Gällivare och Tärna deltar i en budkavle och manifestation i Stockholm den 17:e nov tillsammans med Ojnareskogen och Vätterngruppen

Läs Bertholof Brännström – Dagens Arena: I valet mellan miljön och miljarderna

Budkavlen har nått Tärnaby Publicerad 25 oktober 2012 kl. 08.57. I går överlämnades budkavlen från gotländska Ojnareskogen till de drivande i nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby. Ett 20-tal personer var på plats i Tärnaby centrum i går när budkavlen, som varit på turné i Sverige, överlämnades av Tor Lundgren från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk. Representanter från de lokala samebyarna fanns med för att ge sitt stöd. Tor Lundgren höll ett kort anförande och överlämnade sedan budkavlen till Marie Persson, representant och drivande i nätverket ”Stoppa gruvan i Rönnbäck”.

”Nu ska budkavlen ristas in med namnen på samebyarna från vårt område och sedan ska den föras till Rönnbäck någon av de närmsta dagarna för dokumentation”, säger Marie Persson. ”Därefter ska den vidare till Östersund eller Vättern, slutligen ska den överlämnas till regeringen vid en manifestation i Stockholm den 17 november.


intressant.se, , , , , , , , , ,

FIB-KulturfrontYoutube Local People DNSveriges Radio 5/9 LKAB Aftonbladet Expressen

  5 comments for “Mot gruvsnyltare och minerallagar Medborgarplatsen lördag 17/11 kl 13

 1. 14 november, 2012 at 13:59

  Man får vara tacksam för de protester vi har. Men jag skulle vara gladare om man också fokuserade på att råvaruleverantörer i regel blir fattiga. Se på Afrika, se på Latinamerika. Bara industri, och expertis som kommer ur industri, kan göra ett land rikt.

  Likaså skulle jag vilja se mer kritik mot utländska investeringar. Nu verkar det som det är en nåd att be om. Men Volker Bornschier och Christopher Chase-Dunn beskrev redan för 25 år sen att utländska investeringar gjorde länder fattiga snarare än rika. Företagen tar hem vinster, och de tar hem höglönejobben och låter enkla rutiner stanna kvar. Även här kan vi titta på Afrika och Latinamerika.

  • Leif Öhman
   15 november, 2012 at 15:41

   Den svenska Minerallagen har gjort landet till en loppmarknad för mineralkapitalet.
   Utförsäljningen av landet fortskrider. Har du inte märkt att kritiken mot riskkapitalet finns över hela landet nu. Kom gärna med oss 17/11 på Medborgarplatsen.

   • Leif Öhman
    15 november, 2012 at 17:17

    Imperialismen är inte den som lämnar en anekterad rik. Råvaruleverantörer blir i regel fattigare skriver du. Till en del sant, men inte är det så om tänkta land själv sköter produktion, vidareförädling och försäljning. Nykolonialismen tar hem vinsten och då blir så klart ”råvaruleverantören” fattig. Det du kallar råvaruleverantör är den egentliga ägaren som blir blåst på konfekten.

 2. 18 november, 2012 at 21:56

  Jag har kontaktat en av arrangörerna för att få mer kunskap i denna fråga.

Comments are closed.