Mossad eller CIA mördade Olof Palme?


Jag har, liksom många andra, läst en hel bunt av de böcker som behandlar mordet på Olof Palme.

En sak som drabbar mig varje gång är att jag tycker att författaren lyckas övertyga mig så att jag med 90% säkerhet håller med om de teorier som vederbörande för fram.

När jag sedan går över till nästa bok så tror jag på de teorier som förs fram där. Ingemar Krusell, polisen som var biträdande spaningsledare i den s.k. ”Palmegruppen” berättar i sin bok Palmemordets nakna fakta att 27 av 30 poliser i Palmegruppen ansåg att det var Christer Pettersson som var gärningsman.

Det är förstås svårt att bortse från en polis åsikter när han bevisligen sitter med alla fakta på hand. Eller egentligen, alla indicier på hand.

För till skillnad från mordet på Anna Lindh så fanns det starka krafter utomlands som såg Olof Palme som ett stort hot. Hot därför att han var en internationellt erkänd politiker, den enda som landet någonsin haft.

Det har spekulerats i länder som Sydafrika, Indien och USA från och till, men med genomläsningen av 7-8 böcker i ämnet på lite avstånd så tror jag att en del faller bort.

När det gäller motiven så är det CIA som ligger bra till för att misstänkas, men lika troligt är att det var den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. För precis som för USA var Palme en nagel i ögat på Israel.

Palme var en progressiv politiker som bjöd in Yassir Arafat till Stockholm 1983. Det under en tidsperiod då landet hade nära förbindelser med företrädare för palestinierna. Sten Andersson hade deltagit från regeringens sida i förhandlingsarbetet och Palmes internationella status var på topp.

Hur gärna jag än vill så har jag svårt att tänka mig att Christer Pettersson verkligen släpade på en Smith & Wesson .357 Magnum med halvmantlad ammunition.

Min uppfattning är att det är ett verk av en professionell mördare, annars skulle brottet vara uppklarat. Att en A-lagare blir misstänkt och anklagad styrker mig i min uppfattning.

Att polisen tror på Christer Pettersson är nog ändå inte någon konspiration tror jag. Poliser är väl generellt lite för konservativa för att misstänka vare sig Mossad eller CIA..?


20 svar till “Mossad eller CIA mördade Olof Palme?”

 1. Visserligen så har Mossad gjort sig kända för att avrätta oliktänkande till och från, var inte mordet i Lillehammer ett av deras? Minns inte, men jag tror till och med att de mördade fel person. Men Palme sköts väl 1986, det var väl tre år efter att Arafat var här? Nej, uteslut inte CIA, det är fortfarande det jag tror mest på av utländska säkerhetstjänster. Mest tror jag på den svenska polisen. En högerextrem konspiration inom kåren.

 2. Det var inte så länge sedan som Jinge anklagade pressen för att plocka fram Palme så fort det var nyhetstorka.

  Bloggtorka i dag pricis som hos KAS fast där blev det pandemin?

 3. ”Bloggtorka i dag pricis som hos KAS fast där blev det pandemin?”

  Inte då.. Jag funderar till och från på just den frågan jag tog upp. Och inbland går fingrarna helt av sig själva.. :)

 4. Ja men jinge vi har väl haft fler stora som blivit tagna av daga så att säga.

  Hette inte en Hammarsköld eller nått sånt?

  KAS

  Motivet?
  Hur skulle det kunna formuleras?
  Undrar om det finns ledtrådar i vad som har hänt och händer i Sverige vad gäller det Svenska folkhemmet?
  Det här är jobbigt ju , det är trevligare att åka snöskoter!

 5. Ledsen Jinge, men jag är skeptisk till dina teorier. Mossad Och CIA hade nog mer viktiga uppgifter än en nordisk minister.

  Men om jag ska ge dig beröm så är väl din bevismängd i fallet ungefär lika bra som innehållet i den rapport som fastställer Syriens skuld i mordet på Hariri.

 6. Min bevismängd? ja den är imponerande eller hur.. :)

  Mja, jag vet inte om jag klarar av att bevisa det, men jag har nog läst _alla_ böcker om mordet och ser bara två stater som var rejält besvärade bortsett från Sydafrika…

 7. Om det nu inte var CH så lägger jag mina pengar på Bofors affären, enorma pengar, och en hel del dödsfall i dess spår, men iofs är jag ingen större troende av konspirationer.

 8. Vi svenskar har dock en förmåga att överdriva vårt lands roll i världspolitiken. Min egen bild är att de flesta länder inklusive USA, inte var särskilt upprörda eller intresserade av Sveriges utrikespolitik under 80-talet. Inte minst för att de flesta var medvetna om det hyckleri som bedrevs av svenska politiker, vilket inkluderade en icke uttalad militär pakt med Nato.

  Till detta kan man lägga att Palme som kontroversiell politiker sen flera år var passe. Han själv var i vissa avseenden, tex när det gällde den ekonomiska politiken, uppgiven och desillusionerad och lämnade över allt fler frågor till Kjell-Olof Feldt och andra personer inom den socialdemokratiska eliten.

  Ett annat problem för de som avfärdar den ensamme galningen som mördare och istället tror på en yrkesmördare är det faktum att mördaren klumpigt slängde iväg en kula mot fru Palme som missade, när denna sett honom rakt i ansiktet. Vilken yrkesmördare skulle helt sonika linka därifrån utan att avsluta sitt jobb.

  Nåväl, spekulationer är spekulationer. Det är dock värt att konstatera att många har politiska och ideologiska motiv bakom sina teorier om Palmes mördare. I detta avseende bör vi komma ihåg att familjen Palme är helt övertygad om Christer Petterssons skuld. Dessa har knappast något politiskt intresse att ta hänsyn till. Kanske är detta för oss utomstående det starkaste argumentet för Christer Petterssons skuld.

 9. Vi har det Gordon. Vi är så få att det finns 60-70 städer i världen med fler innevånare än i hela vårt land.

  Familjen Palme är i sammanhanget enbart Lisbeth. Sönerna såg inte skjutningen och om det vore CP så borde han raskt ha promenerat iväg fram mot Decorima, ngt sådant vittnesmål finns inte..

 10. Ett förtydligande: Palme var passé som kontroversiell politiker inom framförallt utrikespolitiken.

  Men även inrikespolitiskt, om än inte i svenska folkets medvetande, så hade Palme alltmer börjat tappa greppet och successivt fått överge sina tidigare socialistiska idéer och symbolfrågor till förmån för realpolitik och ekonomisk tillväxt.

  Resultatet var den apati och det ointresse som Palme visade politiken under sina sista år, vilket bla Kjell-Olof Feldt vittnat om.

  Att påstå att Palme som politiker var betydelsefull under sina sista är därför missvisande för att inte säga rent felaktigt.

 11. Att Palme var trött vet alla som följt hans karriär, som t.ex. undertecknad. Men Palmes internationella status var intakt. Han betraktades som en uppkäftig sanningssägare i ett lilleputtland.

 12. Jag förstår inte att det ska vara så svårt för folk att acceptera att den enklaste förklaringen i nästan alla fall är den rätta.

  Christer Pettersson VAR Olof Palmes mördare.

  Att tro att det fanns en internationell mordkonspiration av något slag är att tillmäta Palme och Sverige på tok för stor betydelse på den internationella arenan. Något som förvisso också tycks vara ett särdrag hos oss svenskar…

 13. ”… är att tillmäta Palme och Sverige på tok för stor betydelse på den internationella arenan. Något som förvisso också tycks vara ett särdrag hos oss svenskar”

  Snick-snack! Den sortens provinsiell centrering finns överallt i hela världen. Vi människor lever där vi är och ser sällan längre än till horisonten. Det är en i högsta grad mänsklig egenskap och den delar vi med alla andra människor på planeten.

  Därav villfarelsen om CP som mördare. Du kommer helt enkelt inte så långt upp att du får överblick..

 14. Ok, jag kan gå med på att det inte är en alltigenom svensk företeelse. Men det ökar inte sannolikheten att det skulle vara någon ljusskygg konspiration som ligger bakom.

  Givetvis är det i vissa kretsar otänkbart, och skulle vara otroligt pinsamt, att Sverige inte skulle klara av att skydda sin statsminister från ett simpelt, dessutom erkänt våldsbenäget, fyllo.

  Men så var det.

  Och ironin undgår naturligtvis ingen – i Sverige, som gärna vill se sig själv som världens sociala samvete, faller statsministern offer för ett av de många egna sociala misslyckandena.

  Det är klart en liten behändig konspiration känns bättre.

 15. ”Givetvis är det i vissa kretsar otänkbart, och skulle vara otroligt pinsamt, att Sverige inte skulle klara av att skydda sin statsminister från ett simpelt, dessutom erkänt våldsbenäget, fyllo.”

  I vissa kretsar skriver du. Jo jag vet hur du menar men det gör knappast alla som läser kommentaren.

  För egen del har jag velat hit och dit när det gäller skuldfrågan. Det finns dock alldeles för mycket som talar MOT det att CP skulle vara beväpnad med en .357 magnum på stan. Han var alldeles för ökänd för det, polisen brukade regelmässigt kolla honom.

  Och hur tog han sig från biografen till Dekorima. Interporterade han sig?

 16. Tragiskt att det alltid är CIA/Mossad/MI6 som får skulden för diverse politiska mord som inte går att klara upp. Jag tror varken CIA eller Mossad brydde sig nämnvärt om Palme. Han var marginell på den internationella scenen och inte alls så ”farlig” för väst som många vänsterdebattörer/författare hävdar. Get over it.

 17. Att Mossad beskylls begriper jag. Det är väl det enda mördarband som ligger i nivå med CIA när det gäller politiska mord?

 18. 3 personer sålde kanoner
  En vart månglad av en lastbil sen var dom bara två
  En snubbla framför ett tåg för han kunde inte gå
  En blev sjuten med en stor pistol
  så gär det till när italienska maffian blir blåsta på en vapenaffär.

  KAS

 19. Jinge – här är en teori du tycks ha missat: Palme var KGB agent och ville hoppa av!! Där har du både motiv, konspiration, och den yrkesmördare du letar efter. Ta en titt i arkiven i Moskva, så kanske du hittar århundradets avslöjande.

 20. Jag har inte alls missat den.. :-) Den är gammal och enligt den skulle det vara Säpo eller CIA som knäppte honom. Kruxet med den är att Palme var anti-kommunist. Det finns en massa andra krux oxo..