Mördades inte Arafat?Nio år har gått sedan palestiniernas framståendea ledare Yassir Arafat dog, tämligen plötsligt. Nu har kommit en rapport som stärker misstankerna om att han mördades. Jag återger närmast en artikel av den kände journalisten Patrick Cockburn i Counterpunch. Även Nyhetsbanken har behandlat ämnet.
Arafat images

Misstankar om att den förre palestinske ledaren Yasser Arafat förgiftades kommer att stärkas genom upptäckten av schweiziska forskare 18 gånger den normala nivån av radioaktivt polonium i hans kvarlevor. Arafat, som i nästan 40 år symboliserat palestinierna kamp för en egen stat, avled den 11 november 2004 av en sjukdom som aldrig var helt diagnostiseras av hans läkare. Schweiziska forskare har utfört tester på vävnad tas från Arafats kropp och personliga tillhörigheter. De säger att sannolikheten för Arafat förgiftades uppgår till 83 %, och misstänker att orsaken kan vara polonium.

Undersökningen av forskarna återges i en 108 – sidig rapport från University Centre for Legal Medicine i Lausanne.
Arafats kropp grävdes upp i november förra året i Ramallah på Västbanken, och 60 vävnadsprover gavs till ett team av schweiziska, franska och ryska kriminaltekniker. Enligt Dave Barclay, en brittisk rättsmedicinsk forskare och före detta detektiv uppgår nivån av polonium i Yasser Arafats revben till ca 900 millibecquerel, minst 18 gånger högre än normalvärdet.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M

Genom Arafats död försvagades allvarligt den palestinska saken och en ledare som skulle kunna ena de olika palestinska grupper. Många palestinier kommer att ytterligare övertygas av den nya rapporten att Israel låg bakom hans död . Israel hade tidigare försökt att lönnmörda Hamasledaren Khalid Meshaal i Jordanien 1997.

Men det kommer fortfarande att finnas tvivel på tillförlitligheten av de bevis som tas från Arafats kropp så långt efter han begravdes.
En fråga är varför franska läkare, som vårdade Arafat i Paris, dit han flögs då han blev sjuk och snart föll i koma, inte fann tecken på att han hade blivit förgiftad omedelbart efter hans död. Frankrike hade dåliga relationer med Israel på den tiden och hade ingen anledning att delta i en mörkläggning. (Min kommentar: Det är osannolikt att de undersökte möjligen av poloniumförgiftning. Och nu verkar Frankrike har mycket bra relationer till det alltmer apartheidpolitiska Israel, om man får tro reportage i fransk TV de senaste dagarna).

Då Arafat blev svårt sjuk hade han i praktiken hållits i husarrest av israelerna i Ramallah sedan två år. Fast han var gammal och inte särskilt starkhade han inte varit sjuklig då han i oktober 2004 insjuknade med illamående och magsmärtor, som i början tolkades som uttryck för influensa (Många olika sjukdomar har illamående och magsmärtor som symptom). Den 29 oktober fördes han till Jordanien och flögs sedan till Frankrike där han föll i koma.
PLO kräver nu en opartisk utredning av Arafats död, rimligen av något större intresse än orsaken till Karl XII:s död 1718.

Palestina poisoning-arafat

* Rapporten spekulerar förstås inte i vem som kan ha förgiftat Arafat. Har Du bäste läsare någon idé om det?


i Andra om: , ,, , , , , , ,

Counterpunch Nyhetsbanken DN 30/7Nasser Globalresearch 14/6 DN 29/7 fredssamtal Bilderblogg 29/7 Jan Paimos blogg 4/8 Kerrys oseriösa förslag DN 20/3 DN 6/3 Palestinagrupperna SvD 25/3 Blogg 28/3 om Palestina och kristendom Bilderblogg Anders Svensson Anarkia 2/12 Knut Lindelöfs blogg AB 5/12 DN 5/12 Top Stories 2/12 Pål Steigan 2/12 UN vote on Palestine 1/12 Russsia Today 1/12 DN 2/12 Wikipedia Globalresearch 20/11 DN 21/11 SvD 21/11 Aftonbladet 21/11 Expressen 21/11 SvT 21/11 DN 12/11 Globalresearch
Ship to Gaza 1 Ship to Gaza 2 Ship to Gaza 3 Globalresearch Läkartidningen
FIB-Kulturfront DN 13/11 DN 13/11 DN 2 13/11 SvD 13/11 Expressen SvT 13/11 SR AB 13/11 Globalresearch 16/11


2 svar till “Mördades inte Arafat?”

  1. Av vem kräver PLO en opartisk utredning? Det är väl något som de får ordna och betala själva? Hoppas verkligen att inte några svenska biståndspengar går till sådant trams.