Mona Sahlin fel person mot SD

Jag såg debatten mellan Mona Sahlin och Jimmie Åkesson på TV4:s webbplats och kan konstatera att Mona Sahlin var helt av banan.

Något annat var knappast väntat med tanke på att debatten skulle handla om invandringen. Sverigedemokraterna har bara en fråga och den behärskar de givetvis hyfsat. Jag såg att någon liknade Åkesson vid en liten arg humla, och den liknelsen var inte helt fel.

Att SD inte klarar debatter i andra frågor än de som rör integrationspolitiken betyder dock inte, som många tycks tro, att de inte kommer in i riksdagen i valet 2010. Det finns tillräckligt med människor som är främlingsfientliga för att göra SD större än både (v), (kd), (fp) och (c). Den som tvivlar bör nog försöka få upp ögonen nu.

Det kommer att få politiska följder – långt före valet 2010. Det omedelbara resultatet blir troligen att samtliga riksdagspartier i högeralliansen gradvis kommer att uttala mer och mer åsikter avsedda att visa på en uppstramad attityd till invandringspolitiken. Det är inte särskilt svårt att tippa att det parti som kommer att leda den sortens populism är Folkpartiet. Där finns det rejäla traditioner numera sedan de övergivit socialliberalismen.

I praktiken kommer det sannolikt innebära förändringar i den förda politiken – redan innan SD kommit in i riksdagen. Att hoppas på att

Sverige ska förskonas från främlingsfientliga partier är korkat, det är bara att se på Danmark och Norge.

Länkar: SvD Brors i DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Sverigedemokraterna, TV4, Nazianstuckna, Populistparti, Invandringspolitik, Jimmie Åkesson, Politik[/tags]

  44 comments for “Mona Sahlin fel person mot SD

 1. 20 april, 2007 at 05:56

  Det är märkligt att de där skinnskallarna har maskerat sina stinkande åsikter genom att låta håret växa ut och sätta på sig slips.

  Och att folk GÅR PÅ DET!?

 2. 20 april, 2007 at 06:15

  Den väg som regeringen (med folkpartiet i spetsen) nu har inträtt är enda sättet att stoppa SD. Det flera kalla ”uppstramning” innebär inget annat än att invandrare ges mer incitament och stöd att skaffa jobb, och komma in i samhället. Det är enda sättet att motverka främlingsfientlighet och partier som SD. Jag skulle inte kalla det för populism. Folkpartiet har (och har länge haft) som mål att ÖKA invandringen, och har länge drivit frågan om en mindre restrektiv assylpolitik.

 3. Bengt Nilsson
  20 april, 2007 at 06:23

  Mona Sahlin borde inte ställt upp som ”dörröppnare” för detta rasistiska, odemokratiska sk parti SD. SD med sin rasism som enda fråga borde förbjudas att få delta i val till demokratiska institutioner.
  Se bara vad som händer som i Norge, Danmark, Holland, Frankrike när rasistiska parti får profilera sig i media!
  Nej det är dags att sätta gränser för detta sk partis deltagande i det politiskt demokratiska livet!

 4. Anneli
  20 april, 2007 at 07:24

  Enda fördelen med sd är väl att de fått de feta skinnskallarna att tvätta av svettlukten och fått på dem vettiga kläder.

 5. Ingemar
  20 april, 2007 at 08:03

  Ärligt talat så bör man konfrontera sd med deras nazistiska bakgrund. Folk måste få veta vad det är för sorts ideologi som gömmer sig bakom.

 6. 20 april, 2007 at 08:22

  Hej Jinge och alla andra

  Jag tror att det var hos mig du läste liknelsen med humlan.

  Nu till varför jag skrev. Jag tror inte heller att man förhindrar SD att komma in 2010 genom att föra debatten på en annan fråga än invandringen. Men det går inte att komma ifrån att SD vet hur de skall låta i just invandringsfrågan för att folk skall tro på dem. Man spelar ju på det ”rasistiska folkhemmet” då om man visar att de saknar någon som helst idé om de andra områdena så kan man göra dem mer osäkra och på det sättet få dem att framstå som lite ”mindre seriösa”

 7. 20 april, 2007 at 09:13

  Tyvärr har man försuttit tillfället att kväsa detta i sin linda. Genom att vänta så länge som man har gjort med att ta debatten med SD så har man låtit dem bygga upp sin partiorganisation och slipa på sin framtoning. Problemet med SD är, precis som deras slogan säger, att de säger vad folk tänker. Man kan inte vinna en debatt med dem genom att låtsas som om inte integrationspolitiken har haft sina tillkortakommanden.

  Då för man diskussionen med deras egna spelregler och den kommer de alltid vinna. Xenofobi, välfärdssamhällets avrustning, en strukturomvandling som inte skapat nya arbetstillfällen. Det finns många orsaker varför människor söker syndabockar, ställer svaga grupper mot varandra, och söker den sortens enkla lösningar som SD förespråkar. Vi har skapat enklaver, utanförskap, och ett trasproletariat med etniska förtecken. Med det både göder vi rasistiska föreställningar och bidrar ytterligare till att marginalisera nya svenskar.

 8. 20 april, 2007 at 09:13

  Tiden har gått för att inte ta debatten med SD, demokratin tvingar oss till det. Men för att lyckas med ett sådan uppsåt måste vi kritiskt rannsaka den förda politikens misslyckanden. Socialdemokraterna är antagligen inte bäst skickade att ta en sådan debatt.

  De tre debatter som ägt rum kanske blir en väckarklocka att det här blir en svår nöt att knäcka. Jag är också rädd för att konsekvensen blir en stramare asylpolitik, men det blir S och M som går i bräschen för detta. Vi som ömmar för solidaritet måste därför möta detta genom att komma med konstruktiva och radikala lösningar på integrationens olika problem och dilemman.

 9. funderare
  20 april, 2007 at 09:16

  Det stora problemet för Sahlin var åldern. En 50-årig stockholmare som varit del av det politiska etablissemanget under snart 30 år som mötte en lantis som inte ens fyllt 30 år och kör en ilsken ungdomsförbundsjargong. Det blev många stereotyper som kunde läsas in mellan raderna där ute hos tittarna:
  Det blev ”ståckhålm” mot ”landet”, ”tant” mot ”spoling”, ”folkigt” mot ”etablissemanget”, ”fräck” mot ”malande”.

  Sahlin var helt fel mot Åkesson – Urban Ahlin hade varit helt rätt.Men det skulle ju vara partiledare mot partiledare så…

  SD beskrivs som ett enfrågeparti av många medier och politiker – stoppa invandringen är det enda de tänker på.

  Det är en grov underskattning av deras taktik. Det finns en annan fråga, av minst samma kaliber, som de driver: motsättningen mellan de framgångsrika storstäderna och den tynande landsorten.Storstaden utmålas som ett näste för nyrika brats, självgoda multikulturella vänsterelitister och hotfulla invandrarghetton. Landet är stället där ”folkhemmet” finns kvar – det ”egentliga” Sverige.

  Oroande är att då Åkesson spelat på klyftan mellan stad och land i debatten har hans opponenter antingen inte fattat vad han hållit på med eller helt enkelt ”gått i fällan” och visat att de inte bryr sig genom att inte kommentera det han sagt .

  När han talat om att återupprusta försvarsmakten eller att glesbyggdsbidraget sänks pga. kostnaderna för invandring har ingen av debattörerna eller kommentatorerna reagerat eller fattat att det är frågor som slår an en sträng för många på landet.

  Likså sa Sahlin inte ett ljud om den kvarts miljon fattigpensionärer som Åkesson hävdade levde i fattigdom. Många av de pensionärer som har det knapert finns också på landsorten.

  Genom ”talande tystnad” förlorar man debatten mot SD.

  Sahlin började i stället på ett ganska teknisk och oempatiskt sätt tala om omställningen av samhället från bruksmodell till kunskapsmodell, men inte ett ord om att hon ömmande för landsorten eller för de pensionärer som har det svårt.
  Det var en taktisk blunder.

  Sedan tycker jag att det är en katastrofal retorisk miss att anklaga SD för att bara prata om invandring. Deras svar på det är ju så enkelt: ja, någon måste ju säga ”sanningen” om invandringen, inget annat annat parti vill eller vågar göra det – vi vågar!”

  Den som klarat sig bäst av de tre som mött Åkesson är Schlingmann. Han höll sig till att prata om ekonomi, hade en artig ton och svarade inte på Åkesson provokationer angående invandring.Då kunde inte Åkesson fara i väg i sina tirader.
  Lär av Schlingmann, Sahlin.
  Innan det är för sent.

 10. Erik Svensson
  20 april, 2007 at 09:24

  Var ändå glada att de uniformerade nazzarna inte ställer upp i riksdagsvalet. Sd har i alla fall slips… :-)

 11. Micke B
  20 april, 2007 at 09:44

  Det stora problemet med SD är det uppenbara stöd dom har i vissa liberala kretsar och att detta är en indikation om vad som riskerar hända om SD får en vågmästar roll.

 12. 20 april, 2007 at 09:46

  En utomordentlig analys av funderare, det ligger väldigt mycket i det resonemanget. Att Sahlin inte bemötte Åkessons utspel om fattigpensionärer beror väl delvis på att det är en konsekvens av sossarnas egen politik. Det är ytterligare en anledning varför de inte är bäst skickade att ta diskussionen. Ett annat dilemma är att Sahlin med stor säkerhet inte kan beslå Åkesson med att hitta på en sådan uppgift, i den mån den kanske inte är helt riktig (tar den hänsyn till det övriga stöd som folkpensionärer får?). Det är en central del av SD:s strategi att slira på fakta. Det är ett motiv till varför flera anser att man bör undvika sådana här debatter, men då måste man vara synnerligen proaktiv på ett lokalt plan och det vore synd att påstå att man är.

 13. Jörgen
  20 april, 2007 at 09:50

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok. Det är ok att länka till etablerade tidningar/radio och TV-kanaler. Spamfiltret är satt så att två länkar är max.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således inte tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Kommentarer som upplevs som främlingsfientliga eller rasistiska tas bort direkt, de kommer aldrig att synas.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Metakommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts.

  För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida…

  // Jinge

 14. Kent
  20 april, 2007 at 09:52

  Till Bengt Nilsson hur kan man prata om demokratiska instutioner och i samma inlägg nämna att vissa ska förbjudas deltaga i val

 15. T
  20 april, 2007 at 10:18

  Kommentarsreglerna / Jinge

 16. Sven-Hjalmar
  20 april, 2007 at 10:19

  SD är ett populistanhang av värsta sort. Det var väl knäckebrödskalle (Vasabröd) som finansierade dem? Känd rasist.

  Svettiga skinnskallar var bra!

 17. 20 april, 2007 at 11:41

  Sverigedemokraterna borde byta namn till Sverigeetnokraterna. Demokrater är de inte, möjligen etnokrater…

 18. T
  20 april, 2007 at 12:12

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 19. SD
  20 april, 2007 at 12:15

  Om inte invandrarna hade kommit till Sverige så hade ändå 1 miljon människor befunnit sig i utanföskapet dok dessa hade då varit just blå-gula svenskar. Det går inte att ha 0 % arbetslöshet och det går inte att ha lika lön. Genom invandringen har Sveriges svenskar fått det bättre och de rika rikare. Sen kan SD hävda vad de vill för att lura väljare att rösta på de.
  Jag är invandrare själv och skulle faktiskt inte ha ngt emot att SD får majoritet i Sverige och tvingar ut alla oss ut ifrån detta land. Det skulle bli en enorm tillväxt i våra hemländer som har blivi lugnare med åren, men tro inte att det blir bättre här i Sverige.

  Då kommer ni själva att få slita med att ta hand om era gammlingar, till mycket lägre lön.
  Kanske kommer ni då att inse att det är hopplöst med all det slit som krävs och inför ngt som kallas dödshjälp för alla era gamla och sjuka som inte kan ta hand om sig själva och vara produktiva.

  Så tänk på vad ni förväntar er av en SD politik i framtiden!

 20. Hassan
  20 april, 2007 at 12:19

  ”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”
  Mona Sahlin

 21. 20 april, 2007 at 12:21

  Jag har för länge sen konstaterat att vi går samma öde till mötes som vår granne Danmark.

  Ett öde som jag helst skulle slippa. Kan hända att jag utvandrar efter valet 2010.

 22. Sven
  20 april, 2007 at 12:32

  SD är det värsta vi råkat ut för sedan koleraepidemin.

 23. Jonas
  20 april, 2007 at 13:02

  Nu röstar jag inte på något av dessa partier men skulle jag behöva välja så skulle det efter gårdagens debatt blivit SD. Vad menar Mona Sahlin när hon säger att utan invandrarna skulle Sverige vara grått och trist. Är vi svenskar gråa och trista? Denna person skall leda sveriges största parti och vill bli stadsminister över detta gråa och trista folk.
  Patetiska människa har hon inte lärt sig något av sina 25 år i finrummet som hon skröt om.
  Nä väck med denna dam och in med någon med lite jävlar anama det skulle S behöva.
  Jonas

 24. R Stone
  20 april, 2007 at 13:30

  De flesta av oss klarar sig nog utan SD. Men att förbjuda den här typen av partier eller inte ta debatten med dem är att ge dem möjlighet att sprida sitt grumliga budskap utan att bli motsagda. En tanke slog mig, vem skulle få avgöra vilka partier vi skall ges möjlighet att rösta på?

 25. 20 april, 2007 at 13:56

  De etablerade partierna har inte en chans mot sd i en debatt, och deras ledare borde inse den saken.

  De kan ju inte stå inför svenska folket och tala om att de senaste 15 årens politik har haft som målsättning att omfördela landets resurser från de sämre ställda till de rika, och att man hade fört denna politik även om vi inte hade haft en enda invandrare.
  Det går ju inte att stå där och säga att man försämrar pensionerna för de sämre ställda och håller uppe arbetslösheten alldeles medvetet och som ett led i denna samma politik, den politik som syftar till att tvinga ner lönerna för vanligt folk – för att få en ”fungerande arbetsmarknad” där arbetssäljarna ska konkurrera om jobben och där det måste finnas många arbetssökande för att ”marknaden” ska fungera i enlighet med teorin.

  De etablerade partierna har förlorat kampen mot sd redan på förhand, och vare sig man ger sig in i debatt med dem eller inte. En debatt med dem nu blir bara en ren fördel för sd som därmed ges en chans att föra fram sina populistiska åsikter och att skylla allting på invandrarna och vad dessas kostar, en bestickande såväl som publikfriande förklaring till nedmonteringen av välfärden och jakten på vanliga människor som råkar illa ut på grund av den nyliberala politiken.

  Detta är en av orsakerna till att jag, på min blogg, har hävdat att nyliberalism är ett förstadium till fascism. Det finns bara ett sätt att förhindra sådana här rörelser att få ökande stöd, och det är att föra en politik för mer jämlikhet och för en förbättrad välfärd – för alla. Det tänker inget parti, som har en chans att genomföra sin politik, göra framöver.

  Sd lurar inte alla, men här handlar det om marginalerna, de små grupperna som alla partier slåss om och måste övertyga för att få majoritet i riksdagen. Det räcker om sd vinner några fler procent så sitter de i riksdagen, och de kommer, här som i Danmark, att ”tvinga” alla politiker att bli alltmer invandrarfientliga.

 26. Erik
  20 april, 2007 at 14:59

  Om tevedebatten leder till framgångar för sd så beror det nog till dels på tittarnas reaktion på att den nidbild, där sd utmålats som kriminella dumskallar m.m., stämmer dåligt med vad de får se i tv4. Det blir då en positiv överraskning. Därför är det bättre att vara så sansad och sanningsenlig som möjligt i kritiken av sina politiska motståndare, det vinner man på i långa loppet, inte minst i trovärdighet, och det är också bäst för debatt- och samhällsklimtatet.

  Tycker,
  Erik

 27. R Stone
  20 april, 2007 at 16:04

  I fallet med SD är det en i grunden rutten människosyn som är problemet. Det är en primitiv människosyn grundad på rädsla för det okända. Oviljan att acceptera förändringar finns också inom andra partier. Genom att motsätta sig alla förslag till förändringar tror man sig kunna vrida tillbaka eller stopppa utvecklingen. SD lägger i stället skulden på människor med annan hudfärg eller religös tillhörighet.
  Ett problem är att människor som kommer hit idag inte får arbeta och försörja sig själv innan de byråkratiska kvarnarna malt klart. Då blir man steg för steg påtvingad en livsstil som är mycket svår att ta sig ur. ”Arbetsförbudet” är ett resultat av LO’s påtryckningar på 70 talet för att skydda sina medlemmar. Direkt ut i arbetslivet är nog den bästa integrationsmetoden.
  Sverige är i grunden ett bra land att leva i. Det borde vi vara stolta över. Sannolikt är det så att alla som kommer till Sverige inte gör det för att de är förföljda av politiska eller religösa skäl. Det borde därför öppnas upp fler möjligheter att flytta till Sverige. Arbetskraftsinvandring är ett sätt. Ett årligt antal ”gröna kort” enligt USA modell kan vara ett annat. Det finns säkert fler.

 28. 20 april, 2007 at 16:40

  Tack Kerstin för det klart bästa inlägget i den här debatten.
  Alex

 29. Jesper
  20 april, 2007 at 23:06

  Det är så konstigt att dagens svenska människor blivit så främlingsfientliga att de har låtit en sådan pajas förening som SD växa som de gör, skäms, svensken bryr sig mer om andras livsituationer än sitt eget.

 30. 20 april, 2007 at 23:32

  Alex:
  Med tanke på att länken vid ditt namn inte ledde någonstans, skulle jag gärna vilja veta ditt skäl att uppskatta min kommentar, innan jag bestämmer mig för om jag ska känna mig smickrad.

 31. 21 april, 2007 at 11:09

  Kerstin, du behöver inte känna dig smickrad, men jag instämmer i att de etablerade partierna får det svårt mot sd pga att de sista 15 åren för en politik av försämringar för den stora massan och gjort de rika rikare, något som nu accelereras.
  Det har gjort det lättare för sd att skylla på invandringen. För att vinna mot sd skulle de andra vara tvungna att göra självkritik och på så sätt visa på verkliga orsaker till vad folk med rätta är förbannade på!
  Anser också att nyliberalismen (som visst flera nu försöker svära sig fria från) i förlängningen innebär fascism.
  I första omgången blir det en dansk utveckling – alltså de andra kycker sd:s politik.

 32. 21 april, 2007 at 13:30

  Alex:
  Då hoppas jag bara att du som jag beklagar dessa sakernas tillstånd.

 33. Christer W
  21 april, 2007 at 16:28

  När jag läser debattinläggen så är de två saker som frapperar mig. Det handlar både om överskattning och underskattning. SD är faktiskt rätt drivna på att skapa mediauppmärksamhet, den förmågan underskattar alltför många. Ett som överskattas är att folk lyssnar och attraheras av deras invandrarfientlighet. Det snarare budskapet om pensionernas försämring, äldreomsorgens försämring. De tar draghjälp av frågor som ligger folk nära och som partierna i dag undviker, t.ex. det misslyckade pensionsystemet, ungdomsarbetslösheten. Det är ju så att den genomförda saneringspolitiken drabbade i huvudsaken låginkomstagare och ungdomar och i stort sett var alla partier helt överens om den.
  Därför kan SD driva sina invandrarfientliga teser med hjälp av dessa frågor eftersom riksdagspartierna inte vill ha debatt om sina tidigare beslut och konsekvenserna av dessa.
  Mona Sahlins tillkortakommande handlar nog till stor del om underskattning av sin motståndare, något som inte är ovanligt bland etablerade politiker. Hon såg förmodligen sig som den rutinerade och erfarna debattören och honom som något katten har släpat in. Den synen brukar ofta straffa sig.
  I DN och SvD skrivs att SD inte är välkomna på ett Danskt hotell och att deras riksårsmöte måste ställas in, ur SD synvinkel är det mycket bra pr. Det förstärker bilden av att de slåss mot makteliten och att de har något som är farligt för makten.
  I Svd står även att Reinfeldt inte ska ta någon debatt med SD för att inte ge dem något utrymme att synas, visst kan det vara så. Men det kan också vara så att Reinfeldt insåg att det inte går att komma dit och vara oförberedd och underskatta SD.
  SD kommer nog vilja se det som att Reinfeldt inte vågar ta debatten och försöka föra fram det.

 34. 21 april, 2007 at 16:46

  Kerstin, beklaga räcker inte – man måste göra nåt. Försöka påverka andra, skriva insändare och tala med folk, men det måste ju ske rörelse i organiserad form. Och i Sverige är nästan alla organiserade: fack,partier, hyresgästgästförening,konsum. kvinnoförbund, invandrareföreningar, föräldarföreningar osv.
  Men många drabbade finns ändå utanför men kan opponera sig tillsammans i konkreta frågor.
  Målar kanske för bra bild, men är inte helt ute o reser?
  Själv samlar jag namn för stopp på svenska trupper i Afghanistan. Vi är snart uppe i 3000. Mötte som student en äldre läkare som varit där.
  Trots att jag tycker det ser mörkt ut i världen – ser ut som det skulle gå till en upprepning av nazismen, så finns det ljuspunkter. Ung må verden ännu väre (Nordahl Grieg)

 35. 21 april, 2007 at 19:56

  Vilka av er är fattiga? Ställer den provocerande frågan efter att ha kommit på att jag kanske har fel när jag i svar till Kerstin skriver att den stora massan fått försämringar de sista 15 åren.
  Stora massan måste vara många – ska man säga två tredjedelar? Innebär kanske mindre än
  170 000 kr om året före skatt? Ca 14 000 i mån. och neråt.
  Av mig påstådda försämringar: pensionerna i framtiden – erkänt av ordf Persson själv (när han var utomlands),
  dagens pensioner som sänktes av samme man på 90-talet för att sanera ekonomin (ej återställt),
  bantningen av sjukvården – bara från Regionsjukhuset i Örebro fick flera hundra gå (rätt många fick jobb på Ericson i Kumla) – som innebar försämringar i hela landet som ännu inte är återställda?
  skolorna kommunaliserades (samme Persson var då skolminister), i förlängningen skedde sen privatiseringar (försämring för de flesta)
  den s k avregleringen av marknaden, som skulle bli så bra, men bevisligen för de mesta ledda till dyrare el, tele mm och utförsäljning av kommunala och statliga företag – frånhändande av folks lilla men ändå möjlighet till bestämmande.
  Det finns mer att dra fram, men viktigt att det inte bara handlar om försämringar i plånboken utan också att livet blivit surare och tråkigare för många!
  Men har inte många fått det bättre? Jo, men det beror framför allt på den tekniska utvecklingen, framför allt ektroniken har blivit billigare, men också en del annat.
  Och nya regeringen ger jobbavdrag mm för att söndra – få en medelklass, som i USA och UK avskär sig från traditionell arbetarklass.
  Men hur många fick det bättre i levnadsvillkor – ej bara pengar? Är det en tredjedel?
  Invandrarna då? Som SD skyller på. Men man har inte tagit uti med problemen, bara pratat hur väl man vill och skällt på dem när nere för att vara främlingsfientliga mm och ofta ägnat sig åt symbolfrågor (lagt pengar på att bekämpa hedersmord, som enl Guillou var fyra på tio år jämfört med 400 kvinnomord ”utan heder” dvs förövaren helsvensk man).

 36. 21 april, 2007 at 21:50

  Alex:
  Men varför kör du med falsk länk på ditt namn? Det ger dåliga vibbar dessvärre, vare sig det är befogat eller inte. Endera en verklig länk, eller så ingen länk alls föreslår jag.

 37. Fröken Sverige
  22 april, 2007 at 01:39

  Är det bara folk med samma åsikter som Jinge, som får skriva här?

  // Nej men rasister och nazister raderas. Hets mot folkgrupp tas bort direkt på den här bloggen till skillnad från vissa andra… // Jinge

 38. 22 april, 2007 at 02:43

  Alex:
  Jag har personligen och definitivt förlorat på de senaste årens nyliberala sparpolitik (har väl förlorat sådär en 5-10 miljoner eller så) – trots att jag måste betraktas som ganska ordentligt högutbildad. Men kanske just därför skyller jag inte detta dystra faktum på invandrarna, som är helt oskyldiga till vad som skett i Sverige, utan på politikerna och på den ekonomiska politik som förts sedan 1985.

 39. Sara G.
  22 april, 2007 at 10:18

  Häromdagen köpte jag de hemlösas tidning och stannade till ett tag och pratade med mannen ifråga.
  Av honom fick jag höra de mest hårresande rasistiska uttalanden på länge. Han påstod bl.a att hemlösheten beror på att vi släpper in för många invandrare, ger dem pengar, bohag, dyr utbildning och all hjälp som tänkas kan. Däremot får husvilla inget, utan blir helt beroende av privata intiativ.
  Jag bad honom inte sätta svaga grupper mot varandra och berättade att Sverige är rikt nog för att hjälpa bägge grupperna. För övrigt får kommunerna statsbidrag till flyktingarna.
  Men när jag gick förbi senare igen så hörde jag honom säga samma visa.
  Nu bor jag i en landsända där nazism och rasism inte är ovanligt, i många fall helt okey.
  Här gör Sd hembesök hos gamla, står utanför skolorna – och säkert resonerar ingående med försäljarna av de hemlösas tidning.
  Sd ökning oroar, deras taktik skrämmer, och ute i Europa är nazisternas intrång i politiken ett faktum.
  Självklart har nyliberalismen, som skapar allt större klyftor mellan människor, med den här utvecklingen att göra.

 40. 22 april, 2007 at 10:36

  Kerstin, jag har ingen falsk länk – råkade bara av misstag underteckna med Alex.

  ”har väl förlorat sådär en 5-10 miljoner eller så”
  Oj, det var värst och bara ungefär?!!
  Du tillhör nog inte den undre tredjedelen av folket, där de flesta invandrare och pensionärer finns.

 41. Erik.
  22 april, 2007 at 10:45

  Sar, det är sorgilig att du har fått uppleva sådana människor som utpekar en viss grupp pågrund av sin egen situation. De har fått sin chans i livet, det har även invandrarna fått,De hemlösa tog inte vara på livets Chans men det gjorde invandrarna och kommer än idag att göra det tack vare ett rättvist samhälle. Det sorgliga är att de hemlösa eller de ”utanför” skyller sin sak på stackars invandrare och har de som syndabock. Jag beundrar de människor som avstår från nazism och rasism eftersom de människor är unika. Varför ska man vara ond och ha någon specifik grupp att skylla på i en samhälle med problem.?, Invandrarna är helt utanför de problem som sverige har. Det är politikernas taktiker som är problemet.

 42. St Just
  22 april, 2007 at 12:30

  Håller inte med Reinfeldt annat än att vädret är vackert för tillfället. Dock, är hans uttalande om SD-debatter bra; ”Han (dvs SD-Åkesson) ska inte ges en millimeter mer uppmärksamhet, utan hela utgångspunkten ska vara att synliggöra och göra någonting åt de samhällsproblem som hans parti profiterar på utifrån en perverterad syn på vad de problemen grundar sig på.”
  Nu finns det förklarliga skäl till att Reinfeldt inte diskuterar med SD
  Nittio procent av SD:s program är hoprafsad borgerlig politik och den klasspolitik som alliansen nu genomdriver applåderas av Åkesson & Co. I övrigt profiterar SD på krav som är populära inom arbetarklassen där man dock konsekvent sätter dem i motsättning till invandrare och flyktingar. Så tex är man för bibehållande av en bra a-kasseersättning om pengarna tas från exempelvis flyktingmottagandet! Så agerar slipade och obehagliga populister!
  Naturligtvis ska SD bemötas – distinkt! På bloggar, i tidningar och främst bland arbetskamrater, på skolor och i bostadsområden. Någon självklar rätt till debatter som SD alltid gnäller om – finns inte.
  Läs deras program och angrip dem som det småborgerliga parti det är. Genuin borgerlig politik, bockar och bugar för arbetsgivarna förutom all bråte av främlingsfientlighet, rasism, populism och korporativism.

 43. 22 april, 2007 at 14:34

  Intressant, men har ni någon gång sett invandrare bland hemlösa, alkisar och knarkare i tunnel bana..?
  Väldigt sällan…nästan aldrig, eller hur..? Varför..? – Ja, för att det är människor som kommer från krig o katastrof, med syfte för att kämpa för bättre framtid. Dom kan värde på chansen dom får i samhället!
  Erik! Jag vill inte höra ”starkas invandrare”! Det stör mig, och det passar inte som beskrivning till människor som kommer här!
  Det är tuffa och starka individer som gick genom stora svårigheter vilket gav dom enorma livserfarenheter, utvecklade deras flexibilitet och fick dom människorna att mogna i förtid!
  Dom är här och har TVÅ LIV: Ett liv bakom sig och ett nytt liv framför sig, i ett nytt, främmande land där dom vågar börja från NOLL! Det är inte folk som borde man kalla som ”starkas”! Jag tycker mer ”synd” om dom som är födda här, dom som växte upp i det här samhälle, fick serverade på tarliken alla chanser för ett bra liv – men det knuffade man, som mannen från Saras G. berättalse.
  Sd utnyttjar idag just dom svenskar som är missnöjda med sig själva, sina förlorade chanser och misslyckande i livet! Då hittar man invandrare som mest skyldiga för ALLT! Snart kommer man att anklaga invandrare även för tsunamin-katastrofen, tror jag! :-)

 44. Calle
  28 april, 2007 at 13:16

  ”Jodå Snozis! Man kan nog inte ens argumentera med det där gänget. Själv har jag många gånger klurat på att blogga om att vi ska försöka få hit en halv miljon från mellanöstern. Vi behöver nämligen MÅNGA människor i Sverige inom några år och dessutom sådana så gör många barn. :-) Det lär vara en vanlig hobby i MÖ har jag hört, dessutom trevligare än att titta på TV på kvällarna..”

  Män häpnar över okunskapen och naiviteten bland Sd:s motståndare. Tex att vi alltid måste ha en växande befolkning. Är inte ett axiom. Med expontiell befolkningstillväxt får vi samma problem som u-länderna, och skjuter bara problemen framför oss. Nej, bättre att ta problemen med den åldrande befolkningen nu, den är snabbt övergånde – dvs rida över puckeln. Alternativet är att importera problem till Sverige, inte minst genom att vi blir allt mindre sekularierade, genom att rycka upp stackars fattiga från deras egna kulturer. Behöver vi arbetskraftsinvandring har vi ju faktiskt hela EU som resurs. Bättre att våra företag blir tvungna att konkurera om arbetskraft än att importera (ala´ de borgeliga) hit människor och skaffa en ny underklass och arbetarproliteriat – med de gigantiska problem de kan medföra.

Comments are closed.