Detta är en mycket bra, lärorik, ambitiös och genomarbetad och gripande film, som jag hade förmånen att se vid en förhandsvisning på Filminstitutet i slutet av Januari. Den handlar inte bara om Maj Wechselmanns mor, en föredömligt kämpande socialist utan är också ett stycke kulturhistoria över främst judarnas situation i Centraleuropa på 1930- och 40-talet.
Nu visas den på TV i kväll på TV2 klockan 20-21. Se den!
Finns redan nu på SvT Play, nedkortad till 59 minuter. SvT Play: Min mor Den version jag såg var betydligt längre.
Maj Wechselmann skriver på Facebook nu.
Såhär skrev Pia Bergström på kultur Aftonbladet om min film ”Min mor som kommer på SVT dokumentär nästa torsdag DOKUMENTÄR. Vilken mamma! Inte undra på att dottern blivit så envetet uppstudsig och fortfarande vid 75 anses vara en säkerhetsrisk av det beståendes väktare.
Maj Wechselmanns dokumentärfilm Min mor med premiär på Göteborgs filmfestival i helgen, har formen av en episk livsberättelse. Den är skapad av fantastiska gamla arkivfilmer och stillbilder, intervjuer med överlevande och ett slags dramatiskt iscensatta tablåer med statister för att levandegöra händelser och miljöer. Det senare ett väldigt lyckat grepp som också Carl Javér använde häromåret i dokumentärfilmen Freak Out! om Monte Verità-kollektivet i Schweiz på 1800-talet.
Tillsammans med Wechselmanns egna muntert bitska kommentarer ger detta stumfilmsliknande sätt att berätta både historisk känsla och humoristisk distans till moderns hårda och kämpande men också äventyrliga liv.
Den judiska flickan Reina Korinman föddes i Tsarstyrda Ukraina 1902. Förföljelserna och massakrerna på judar tvingade familjen till Polen, där de halvsvälter men lyckas överleva första världskriget. Reina följer den äldsta systern i spåren och hinner jobba både i Rumänien, som skogshuggare, och i Ungern och Tyskland, innan hon kan ta sig till Kanada. Där får hon jobb på syfabrik och blir en fena på tillskärning.
I Montreal engagerar hon sig fackligt, organiserar strejker och blir övertygad kommunism och ateist. Bilderna på henne i byxor, keps och flygblad eller utsträckt med bara bröst på badutflykt med de kvinnliga arbetskamraterna är härliga. Stencool blick. Vissa kvinnoliv har alltför sällan blivit skildrade på film, inser jag. Som 26-årig okysst oskuld träffar Reina danske Bruno som jobbar på bank. Hon går med på att gifta sig om han går med i kommunistpartiet.
I Danmark, där Maj föds, deltar paret i motståndsrörelsen mot de nazistiska ockupanterna och måste snart fly över Öresund.
Wechselmann har jobbat flera år med filmen och besökt platser, vittnen och arkiv i Europa och Kanada för att samla material och förstå sin mamma som på ålderns höst hanns ifatt av både egna och världens judars svåra erfarenheter och blev paranoid och misstänksam.
Alla hennes återstående judiska släktingar i Ukraina mördades under andra världskriget. När dottern försöker leta upp deras namn på den judiska gravplatsen där de tros vara begravna upptäcker hon att man numera slänger byns sopor där, bland gravstenarna.
Men Min mor är nu ingen gråtmild film. Trots det dramatiska livsödet, trots Förintelseskuggan blir man varm, rörd och upplivad.
Sörj inte, kämpa, är budskapet
Officiell presentation
Maj Wechselmann, vår dokumentärnestor, har gjort film sedan 70-talet. Hon har skapat rubriker ett otal gånger genom avslöjanden och tydliga politiska ställnings taganden. Men frågan är om hon någonsin varit så personlig som nu? Regina Korinman föds 1902 i Ukraina, en del av det ryska tsarväldet. Den judiska befolkningen, som hon tillhör, utsätts för allt från hat till rena pogromer. Alla krigs förluster skylls på judarna. Och saker förändras inte direkt till det bättre för dem när revolutionen kommer 1917. Svält och sjukdomar, förtryck liksom en mammas död, är saker att räkna med för en ung judinna under denna tid. 1923 lyckas hon dock fly landet och ett nytt liv kan påbörjas. Runt världen. Inte mycket lättare. Regina är Majs mamma och »Min mor« hennes berättelse. Ett liv så långt från så många av oss – fyllt av umbäranden men också ofattbar styrka – att det närmast är obegripligt. För andra av oss i dagens värld… inte alls långt borta. Ett mycket speciellt porträtt av en udda kvinna.
i Andra om: kvinnor, Internationella Kvinnodagen, judar,nazism imperialism, socialism, kommunism, filmer, Politik