Milosevic frikänd för andra gången!


Denna artikel replierar främst på en artikel av Pål Steigan. Domstolen i Haag frikänner Milosevic för andra gången

Översatt till svenska denna gång, och något förkortat.

I 25 års tid har ”det internationella samfundet” framställt Slobodan Milosevic som en bloddrypande diktator, och han har liknats vid Hitler. Macedonia on line Han kallades för Balkans slaktare. Nu är den internationella pressen tyst om frikännandet. DN skriver visserligen 18/12 i en stor aktuell artikel om en Milosevic – men det är forbollsspelaren Alexander Milosevic som bryter kontraktet med den turkiska fotbollsklubben Besiktas. DN: . Ledarskribenten Gunnar Jonsson skriver 23/11 ”Serbiens förre president Slobodan Milosevic undgick straff genom att avlida i fängelset.” Ledare: Krigsförbrytare ska aldrig sitta säkert – medan den andra frikännande domen kommit i mars 2016.
I en lång artikel om åtalade vid krigsförbrytarrättegången skriver man i Aftonbladet en lång sektion om Slobodan Milosevic, men nämner inte att han blivit frikänd två gånger. Aftonbladet
milosevic-1
Pål Steigans artikel.
Den tidigare jugoslaviska och senare serbiska presidenten Slobodan Milosevic ställdes år 2001 inför den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag anklagad för brott mot mänskligheten och folkmord.
Han dog 2006 efter fem år i fängelse utan att åtalet hade varit föremål för rättegång. I ett separat ärende om Bosnien resor uttalade Internationella domstolen 2007 att att det inte fanns några bevis som förbinder Serbien och Milosevic till folkmord som utförs av de bosniska serberna.

Den 24 mars 2016, drygt tio år efter Milosevics död, i en ny dom i ett mål som i första hand riktades mot serbiska ledare Radovan Karadzic frikänner domstolen enhälligt, vilket nämns på sidan 1303 i domen på 2590 sidor.
Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har därmed återigen befriat Milosevic för anklagelser om krigsförbrytelser. I en fotnot (15.357) på sidan 2090 uttalar domstolen enhälligt ”Bevisen i rättegången visar inte att Slobodan Milosevic, Jovica Stanisic, Franko Simatovic, Željko Ražnatović eller Vojislav Seselj deltog i förverkligandet av den gemensamma kriminella mål” för att upprätta en etniskt homogen bosnisk-serbisk enhet genom brott som anges i åtalet. ”

I västerländska medier presenteras alltså Slobodan Milosevic som folkmördare och krigsförbrytare efter ett olagligt krig som startats av Nato. Milosevic erkände inte tribunalens legitimitet och förde själv sin talan. Han dog innan hans fall kom till domstolen, men nu har tribunalen alltså avvisat de anklagelser som Milosevic begått krigsförbrytelser.

Hela frågan om krigen som splittrade fd Jugoslavien är så inflammerad att det uppstod våldsamt rabalder i Norge när dramatikern och författaren Peter Handke fick Ibsen Priset. SV: s Snorre Valen tyckte att ”det var synd”. Och vad var Peter Handkes brott som? Han hade varit närvarande vid Milosevics begravning och sa några ganska neutrala ord. Och som Handke själv sa: ”Ska du förstå berättelsen, måste du känna båda sidor.”

Nu har alltså krigsförbrytartribunalen två enhälligt sagt att Milosevic inte deltog i den kriminella plan etnisk rensning och att han även förkastade den.

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , ,


Ett svar till “Milosevic frikänd för andra gången!”

  1. Frågan är då varför en man som blivit frikänd två gånger ändå får fortsätta att sitta häktad, samt dör i häkte efter fem år där. Det är som om de frimurare som håller i trådarna vill säga något i stil med, det har ingen betydelse vilka bevis som finns, eller hur många gånger du blir frikänd. De som inte underkastar sig ska ha livstidsstraff ändå.