Miljöpartiet, högeralliansens hopp


Miljöpartiet har en klart borgerlig framtoning, och det har de alltid haft. Och nu manifesteras den på nytt av Peter Eriksson.

Nu ser opinionsundersökningarna inte helt positiva ut för dem vilket gör att deras behov av akut profilering blir extra stort. Den här gången ledde det till ett uttalande av nämnde Eriksson.

Ekot: ”Miljöpartiet kan tänka sig bilda regering tillsammans med ett borgerligt mittenparti och socialdemokraterna om valresultatet i höst inte ger något av blocken egen majoritet, säger språkröret Peter Eriksson.”

Personligen trodde jag att lotteririksdagen var en historisk parentes eftersom antalet riksdagsmän inte är jämt delbart med två längre. Men det är klart, Peter Eriksson och jag gick inte i samma skola och de kanske har en speciell sorts matematik i Kalix eller var han nu bor.

Tvärtom tror jag att det bara handlar om att väcka ett visst medialt surr. Eriksson kan säkert räkna och han har räknat ut att ett uttalande i den vägen ger publicitet. Jag kan känna en viss oro för att den här sortens utspel kommer att dugga tätt desto närmare valet vi kommer. Andra partier på gärdsgården är som bekant både Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Talet om att bilda regering med socialdemokraterna och ytterligare ett borgerligt parti förutom (mp) kan knappast vinna någon större entusiasm i det socialdemokratiska lägret. En stor andel socialdemokratiska väljare anser redan att regeringen gått alldeles för långt högerut under Göran Perssons ledning.

Man kanske också ska se den sortens utspel i ljuset av det faktum att Miljöpartiet ska ha kongress om några dagar. Där ska delegaterna få beundra de valaffischer som man ska använda sig av med start några veckor senare. En lätt ekivok variant visar jag här.. Det kan nog behövas något som lockar till ett leende när Temos senaste mätning visar att partiet har bara 4,9% av väljarkåren..

De har faktiskt redan inlett sitt samarbete med högeralliansen vilket troligen leder till att många av deras gamla väljare kommer att rösta på (v) eller (s). Att de nu öppet redogör för sina tankar om hur det ska bli efter valet är givetvis bra. Samtidigt känns det lite ”folkpartistiskt” och det är nog inte en helt felaktig känsla… Jag kan se för min inre syn hur Peter Eriksson kryper ner i Mauds tunna..

Dragkampen om kommer att fortsätta fram till valdagen. Västerpartiet drar åt vänster och miljöpartiet åt höger och resultatet vet vi väldigt lite om i nuläget. Risken är uppenbar att (mp) hoppar över helt till högeralliansen eftersom det är där de hör hemma..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, miljöpartiet, peter eriksson, utspel, högeralliansen, val 06[/tags]


6 svar till “Miljöpartiet, högeralliansens hopp”

  1. Hmm..
    Miljöpartiet vill ha nolltillväxt, samtidigt som det finns starka element inom partiet som vill förbjuda räntor, samt en massa andra sätt att tjäna pengar på (t ex aktier).
    Låter inte riktigt som ett borgerligt parti. Snarare t o m vissa inslag som är mer vänster än vänsterpartiet (nolltillväxt t ex).

    Miljöpartiet bildar nog koalition med borgerliga partier ungefär samtidigt när det börjar bli vanligt att bevingade primater kommer ut ur folks bakre delar.. :)

  2. Visst har miljöpartiet lite hippie-flumm i sitt partiprogram, men i praktisk politik är de stabilt borgeliga. De är borgelighetens vänster, precis som socialdemokratin är arbetarrörelsens höger.

  3. Sedan när är nolltillväxt en vänsterfråga? Som jag ser det är det en i grunden konservativ tanke.

  4. Miljöpartiet förespråkar varken liberalism eller socialism. Så ska den ideologiska utgångspunkten förstås.

  5. Vad de säger sig förespråka är väl tämligen sekundärt mot vad de faktiskt gör, no? Sen är det ju förstås löjligt att tro att man kan ”ställa sig utanför” höger-vänsterkonflikten i politiken. Den finns inte där för att några gubbar hittat på en rolig teori utan för att den beskriver en konkret motsättning mellan de ekonomiska intressena hos de som säljer respektive köper arbete. Däremot är det (och har alltid varit) i högerns intresse att förneka att denna ekonomiska motsättning existerar eftersom de företräder på sin höjd 10% av befolkningens intressen vilket är lite jobbigt om man vill vinna val. Man behöver inte gå längre än angreppen på anställningstryggheten i småföretag för att inse att miljöpartiet, hur mycket hasch de än röker, är en mellanmjölksvariant av borgeligheten.