Miljöfantasi eller miljöverklighet?

Själv tillhör jag den stora grupp människor som från och till oroar mig för miljön och kommande klimatförändringar, inte för egen del, mer för kommande generationer.

I morse läste jag i SvD att Nordvästpassagen öppnats på grund av att isen smälter med rekordfart i Arktis. På sitt sätt kan det, hur absurt det än låter, vara bra för miljön på kort sikt – för plötsligt är det mycket närmare mellan Asien och Europa vilket innebär att fartygen kommer snabbare fram och smutsar ner miljön mindre. På längre sikt kan man anta att solljuset absorberas mer och att därmed växthuseffekten accelererar. Om och när Nordvässpassagen öppnas för trafik är dock mer oklart. Våra förfäder vandrade den vägen när de befolkade Amerika sägs det.

Själv har jag skrivit om den lite udda kategori av människor som bosätter sik likt eremiter långt ut i ödemarken. Den gruppen fascinerar mig på många sätt, bland annat därför att de får se till att ordna sin energi helt själva. Om det så består i att hugga ved och köpa någon dunk fotogen då och då, särskilt lätt är det inte.

Men visst går det att bygga hus och bostäder så välisolerade att de knappast behöver yttre energi för sin uppvärmning. Man behöver inte bo i en jordkoja för det. Idag finns det så välutvecklad teknik att det är teoretiskt fullt möjligt att avstå nätansluten elektricitet. Ett hus kan gott och väl ta vara på vind- och solenergi för att klara hushållets behov av elektricitet. Och om det trots min optimism inte är möjligt 2007 så kommer det att vara möjligt år 2017.


Per Sørflatens hytte uppe vid ishavskusten…

En tredjedel av mina lampor är idag lågenergi-
lampor. Utan alltför stor kostnad skulle jag kunna byta ut samtliga lampor, nu väljer jag att göra det vartefter de gör sönder. Redan idag använder man en ny typ av belysning som är ännu mer energieffektiv, och det är lysdioder. Det är en teknik som fortfarande har en del kvar i utvecklingstrappan, men jag tror att de helt kommer att ersätta de energisnåla lampor som finns idag.

Framtidens boende måste vara sådant att den energi som krävs till kylskåp, belysning och värme går att generera själv, och även ackumulera för senare behov.

En energislukare av format använder jag just nu, datorn. Enligt uppgift så petar den i sig någonstans mellan 100 – 200 Watt nu när jag skriver. Lämnar jag datorn en stund så sjunker det, men bara marginellt. Rimligen borde en dator inte kräva mer än en svag glödlampa, omkring 25 Watt. Gjorde den det, samtidigt som kylskåp, frysar, tvättmaskiner och andra effektslukande

bruksföremål halverar sitt effektbehov så är vi snart framme vid ett boende som inte behöver annan energi än den som kan genereras med en vindsnurra och ett batteri av solceller.

En bra värmeväxlare skulle klara 95 procent av de köldknäppar som drabbar landet vintertid.

Ska man tro rapporterna
från bilmässan i Frankfurt så är dessa förändringar nu skönjbara bland konceptbilarna. Värst var en Mercedes av modell rullande slagskepp som har en motor på över 200 hästkrafter och som drar mindre än 0,5 liter per mil. Det är sensationellt bra och omsätts detta till de nya trendiga småbilarna så kanske vi snart har diesel/el hybridbilar som drar 0,2 liter per mil och som släpper ut näst intill noll i koldioxid.

Kan bilbranschen fösas i den riktningen så kan givetvis byggnadsindustrin fösas åt det hållet också. Tyvärr har vi en regering som agerar utifrån extremt marknadsliberala värderingar. Det betyder att man drabbar dem som väljer att åka miljöeffektivt med kommunala färdmedel med högre och högre kostnader. Man genomför oupphörligen fördyringar samtidigt som man planerar att bygga ut vägar och kringfartsleder. Vettigare hade varit att bygga ut den spårbundna kollektivtrafiken men det är väl inte lika sexigt i den nyliberala och marknadsfundamentalistiska världen.

Själv skulle jag önska att jag bodde i något Igloo-liknande på omkring 50 kvadratmeter, solceller i alla väderstreck och en vindsnurra några meter från igloon. Men så är jag en hopplös romantiker också…

Anknyter: Min bloggning om eremiten Per Sørflaten DN DN1 DN2 DN3 DN4 SvD SvD1 SvD2 SvD3 SvD4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Per Sørflaten, Jordkoja, Hytte, Eremit, Ishavet, Laxfjord, Ensling, Natur, Igloo, Energi, Nordvästpassagen, Koldioxid, Växthuseffekten, Självförsörnande, Miljö, Miljövänlig, Energisnål, Politik, Nyliberal, Högerregeringen, Bilism[/tags]