Miljardärslistor vilseledande, även för Sverige


Jag har då och då haft artiklar om hur allt färre rika äger alltmer, och ibland har också namn på superrika nämnts. Men – dessa listor säger inte allt – ja de är rentav vilseledande!

Detta påvisar Lars Bern i en artikel Newsvoice: Miljardärslistor vilseledande Utdrag ur artikeln här:

Artikeln.
Lars Bern har analyserat ”Bloomberg Billionaires Index” som påstås lista de 500 rikaste människorna i världen. Alla har en förmögenhet på minst 4 miljarder dollar, men här finns inte de rikaste finansfamiljerna med. Listan är därför vilseledande. Ingvar Kamprad är enligt listan den tionde mest rika av alla och han är inte ens bankman.

För att kunna bedöma olika oligarkers maktutövning måste man skaffa sig information om släktrelationer och den samlade förmögenheten inom en familj, mer än enskilda familjemedlemmars synliga förmögenhet. Redan på listan kan man se att tre familjemedlemmar Walton tillsammans har en förmögenhet på 140 miljarder dollar, alltså betydligt mer än ettan på listan.

Världens sannolikt utan jämförelse största privata förmögenhet anses vara den gamla bankirfamiljen Rothschild. Den brukar av osäkra källor anges till över 500 miljarder dollar. Ostridigt är dock att Rothschilds utövar en enorm makt över världens bankväsende, men trots det hittar ni ingen Rothschild på Bloombergs lista.
Finanskapitalist indedcccvx_1
Lilla fattiga Sverige sticker ut som ett av länderna med flest mångmiljardärer, inte mindre är 13 st på 500-listan. Ungefär lika många som Frankrike.

Den svenska familjen med absolut störst ekonomisk makt är Wallenberg och de är inte ens med på listan, trots att Wallenbergstiftelserna har en högst ansenlig förmögenhet. Både Kamprad och Wallenberg har kvar makten över stiftelsepengarna, så varför redovisas Kamprads förmögenhet, men inte Wallenbergs? ……

Under ytan växer en enorm dold korruption som ligger utanför lagens arm. Med sin kontroll över världens stora multinationella företag och banker kan oligarkin alltid köpa viktiga politiska beslutsfattare och journalister med löften om framtida fett arvoderade uppdrag från deras organisationer, företag och banker.

Fråga dig hur Sveriges förre statsminister plötsligt kan tjäna 22 miljoner kr per år efter att han lämnat sin position?
Och fråga dig varför rader av viktiga avsuttna socialdemokratiska politiker under åren passerat revy inom av Wallenbergs kontrollerade SEBanken?
Eller hur en medelmåttig politiker som Björn Rosengren kunnat bli en mycket förmögen man? Och jag försäkrar att förklaringen inte är att de plötsligt blivit duktiga entreprenörer som startat egna företag.

Läs vidare i artikeln! Newsvoice: Miljardärslistor vilseledande

intressant.se, , ,, , , , , , , , , , ,,


2 svar till “Miljardärslistor vilseledande, även för Sverige”